100 négyzetméter területen 3 köbméter szemét – szemétszedési akció a Bakonyerdőnél


2015-06-17 21:50:37  | cikk: HuHa  | 


100 négyzetméter területen 3 köbméter szemét – szemétszedési akció a Bakonyerdőnél főképe
A pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt-nél hagyományos már, hogy legfontosabb üzleti partnereinek egyikével, a faáruszállítást végző Rail Cargo Hungaria Zrt-vel közösen szemétszedést tartanak, melynek során az erdőgazdaság egy-egy területét szabadítják meg a két cég dolgozói az ott felhalmozódott hulladéktól. Legutóbb a hétvégén vettek részt közel negyvenen egy ilyen tevékenységben. A Bakonyerdő ezúttal a Devecseri Erdészet három területét jelölte ki a munkára, a Meggyesi Laktanyánál, a Meggyeserdőben és a Széki erdő autós pihenőjénél gyűjtötték össze a hulladékot.

Varga László, az erdőgazdálkodási vállalat vezérigazgatója elmondta, ezeken a területeken mindig újratermelődik a hulladék, de bíznak abban, ha újra és újra megtisztítják az erdőket, egyszercsak már nem szemetel oda senki. Mint mondta, mindkét cég elkötelezett a környezettudatos magatartás iránt, ezt kívánják dolgozóikban is erősíteni, a szemétszedési akció azonban arra is jó, hogy a két cég munkatársai között erősödjön a jó kapcsolat, hiszen az mindkét fél számára előnyöket jelent a hétköznapi munka során is.

Hasonló véleményen volt a vasúti áruszállítással foglalkozó Rail Cargo elnökségi igazgatója is. A cég amúgyis a környezettudatos munkavégzés égisze alatt működik, hiszen a vasúti áruszállítás sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint a közúton történő, de ez a szemlélet a munkavégzésen túl is fontos a gazdasági társaság számára. Dr. Kovács Imre úgy fogalmazott, vállalatuknál kiemelt hangsúlyt fektetnek az ilyen kezdeményezésekre, és ha csak néhány munkatársuk jobban óvja a természet tisztaságát, még csak jelképes szemetelést sem végez, vagy lehajol egy másik ember által eldobott hulladékért kirándulása során, már elérték céljukat.
-Ezt a szemetet, amit most összeszedünk, nem a tranzitturisták szórták el, hanem az itt élők, erre járók. Sajnos nagyon sziszifuszi ez a munka és azt gondolom, jó pár évnek el kell még telnie ahhoz, hogy a környezettudatosság fontos legyen az emberek számára és ehhez persze a szabályozásnak is úgy kell alakulnia, hogy ne érje meg az erdőbe kihordani a hulladékot, és az embereknek ne legyen kedvük szemetelni. Hiszem, hogy ezek az akciók is hozzájárulnak ehhez.

A Bakonyerdő vezérigazgatója hozzátette, az erdei iskolákban arra tanítják a fiatalokat, hogy az erdei kirándulásokra vitt élelmiszerek csomagolóanyagait, kiürült üdítős palackokat a hulladéktárolókba dobják, lehetőleg szétválogatva, ha pedig ilyet nem találnak ott, ahol éppen elfogyasztották az útravalót, akkor vigyék magukkal, s ne dobálják el.
-Próbáljuk megértetni, ha a kirándulók az 5-10 kilós, élelemmel teli hátizsákot ki tudják vinni magukkal az erődbe, akkor talán tizede súllyal, a kiürült üdítős palackokkal és csomagolóanyagokkal haza is tudnak menni.

A szombati szemétszedési akción a két cég vezetője is kesztyűt húzott, zsákot ragadott és a Meggyeserdőnél szedte a szemetet kollégáival. A főút melletti erdő egyik nyiladékán szánalmas képet mutatott a természet: a növények között egy fél fürdőszoba törmeléke, egy csaknem komplett autóbelső darabokban, papírdobozok és kábelkötegek, sőt egy ágymatrac is hevert. 100 négyzetméternyi helyen körülbelül 3 köbméter hulladékot raktak zsákokba és autóra egy délelőtt alatt. De nem csak a Meggyeserdőnél, hanem a másik két helyen is volt mit összeszedni a Bakonyerdő és a Rail Cargo Hungaria munkatársainak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!