Elsöprő sikert aratott a Teleszterion Médeiája


2015-06-17 13:55:58  | cikk: pt  | fotó: Kiss-Leizer Réka  | 


Elsöprő sikert aratott a Teleszterion Médeiája főképe
A Teleszterion Színházi Műhely Médeia című előadása nyerte el a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját. Emellett a pápai társulathoz került a legjobb rendezőnek és a legjobb színésznőnek járó díj is.
A Komlói Amatőr Színházi Találkozót első alkalommal rendezték meg a hétvégén hagyományteremtő szándékkal. Az eseményen – amely a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) hivatalos kísérőrendezvénye volt – 13 társulat képviseltette magát 150 fellépővel. A zsűri döntésének eredményeképpen a KASZT első helyét a pápai Teleszterion Színházi Műhely Médeia című darabja érdemelte ki. A legjobb rendező díjában Komáromi Sándor (Teleszterion Színházi Műhely) részesült. Ugyancsak ebből a színházi műhelyből került ki a legjobb női főszereplőnek járó elismerés, amit Herczeg Diána vehetett át.
A Komlói Amatőr Színházi Találkozó zsűrijének elnöki tisztségét Kubik Anna Kossuth-díjas színművész töltötte be, aki a díjátadó ünnepélyen elmondta: nagy csodának voltak tanúi az elmúlt három napban, egy új fesztivál született. Hozzáfűzte, a zsűriben helyet foglaló társaival – Németh Ákos drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója – jobbnál jobb előadásokat láthattak, a közönség pedig nyitott szívvel fogadta a produkciókat.
– Őszintén bevallom, nem számítottunk ekkora sikerre – fogalmazott Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője. – A mezőny, a felhozatal nagyon jó volt, az amatőr színházi szféra legerősebb, az utóbbi években legaktívabb csoportjai képviseltették magukat ezen a találkozón. Annak ellenére, hogy azért már elég jól ismerjük egymást a többi színházi társulattal, értek bennünket meglepetések. Valójában csupán játszani mentünk Komlóra, nem gondoltunk rá, hogy díjakkal térünk majd haza – jegyezte meg a fiatal színházi szakember. Mint mondta, külön örül Herczeg Diána elismerésének, aki nagyon megérdemelte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.
Komáromi Sándor kifejtette: Euripidész Médeia című művének színpadra állításakor a Teleszterion korábbi előadásaihoz képest most „nyúltak bele” a legkevésbé a meglévő alapanyagba. – Talán ez az első olyan előadásunk, amit a klasszikusabb konvenciók mentén vittünk színre. Ez azt jelenti, hogy a lehető legtöbbet megtartottunk az eredeti műből, amit persze kiegészítettünk a mi kortárs színházi gondolkodásunkkal – tette hozzá a Teleszterion vezetője.
Pataki András, a fesztivál igazgatója a díjátadón bejelentette, hogy különdíjként három teátrum, a fővárosi Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház a találkozó kiemelkedő előadásainak különböző formákban lehetőséget ad a bemutatkozásra. Ennek keretében a Nemzeti Színház kultúranapi rendezvényén látja vendégül a budapesti Fészek Színházat, a fővárosi Affér Színházat, a komlói Súgólyuk Színházat, a győri 4 BT Társulatot, az inárcsi Kb. 35 Társulatot, valamint a pécsi P.D.F 2.0 csapatát. A soproni színház őszi Teátrumi Színözön című rendezvényének meghívottjai lesznek az inárcsiak, a győriek, a komlóiak, a pécsiek és a fehérváriak. A Teleszterion Színházi Műhely mindkét rendezvényen bemutatkozhat, illetve mindemellett a pécsi teátrumba is meghívást kapott.
A találkozó keretében minősítéseket szerezhettek azok, akik tagjai a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Az arany minősítést kapott társulatok között volt a Teleszterion Színházi Műhely is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!