Népmesék, népdalok és Göre Gábor történetei a Fröccs Platzon


2015-06-16 22:11:49  | cikk: pgya  | 


Népmesék, népdalok és Göre Gábor történetei a Fröccs Platzon főképe
A 25. Pápai Játékfesztivál egyik unikumának számított, hogy a gyermekvárossá átalakult Várkertben a hétvégén felverte a sátrát a Fröccs Platz – Gasztro Színház. A társulat színészei népmeséket, népdalokat, irodalmi népies elbeszélésekből adtak elő néhányat a borkultúrával kapcsolatos szórakoztató műsor keretében, fröccs és szörp, valamint ételbemutatóval összekötve. Gyermek és szülő együtt kapcsolódhatott ki, egy-egy finom ital mellett hallgathatták végig a mulatságos, ám annál tanulságosabb történeteket, népdalokat, duda és citerazene mellett.

A műsor ajánlója is fegyelemfelkeltő volt: „A fröccs hungarikum. A kitűnő magyar borok szerelmesei is időnként „megviccelik” (szódázzák) a bort – mondván, hogy egy jót enni és elmélkedni egy jó fröccs mellett lehet igazán. A műsor ízelítőt ad a „boldog békeidőkből”, hiszen a pódiumon a bor kultúrájához illő és méltó dalok hangzanak el, rövid, csattanós villámtréfákkal „szódázva” meg azokat.”
A Fröccs Platz – Gasztro Színház a budapesti Esztrád Színház, a szőlősgyöröki Gárdonyi Géza Művelődési Ház és a györöki Trunkó pincészet összefogásaként jelent meg a Várkertben.
Az előadások szünetében ültünk le beszélgetni az Esztrád Színház művészeti vezetőjével, Major Róberttel és a szőlősgyöröki művelődési ház vezetőjével, Holczmann Ritával.

- A budapesti Esztrád Színház egy produkciós színház, de félig-meddig szőlősgyöröki, a közös programjainkat illetően, a csapat egyik fele Györökről, a másik fele Pestről érkezett. Hagyományápoló tevékenysége is van a társulatunknak, amellyel a magyar népmeséket, népdalokat, néptáncokat ötvözzük az előadásainkban. Ez olyan alap, amelyre szinte az összes előadásunk épül, profi színészeket foglalkoztatunk. Van közöttük olyan gyökerekkel rendelkező néhány előadónk is, akik adatközlőktől tanulják a népi kultúrát, amely egy kimeríthetetlen kincsestár. Az egyik nagy kedvencünk Gárdonyi Géza Göre Gábor figurája – mutatta be röviden a művészeti vezető az Esztrád Színházat.

- A szőlősgyöröki művelődési ház és a színház együttműködése körülbelül tíz évre nyúlik vissza. Major Róbertet a településünkön megállította a sors, megtetszett neki Györök. Elkezdtünk évente egyszer-kétszer együtt dolgozni. A művelődési ház vezetésének átvétele után feltérképeztem, hogy milyen kitörési pontjai lehetnek a településnek, amivel országos szinten is megjelenheünk. Gárdonyi Géza író Szőlősgyörökön élt és alkotott, Göre Gábor bíró figuráját is ott lelte fel, akiről kevesen tudnak. Ez egy misszió is, hogy megismertessük a közönséggel Gárdonyi Géza Göre Gáborát. Sok olyan novellája van, amely Györökhöz kötődik, vagy a Balaton déli vidékéhez. Szeretnénk bemutatni Göre Gábor személyén keresztül a századforduló hangulatát, aki mondhatni, hogy az 1900-as évek elején, a boldog békeidőben az első stand up-os volt, járta az országot és megosztotta a kalandjait. Ezeknek a történeteknek a lejegyzésével robbant be Gárdonyi az irodalmi életbe. A Gárdonyi-örökség ápolását Szőlősgyörök önkormányzata támogatja, humorkonferenciát és fesztivált is rendeznek a Göre-napok mellett. A célunk Göre Gábor személyének a felelevenítése, amelyben az Esztrád társulat színészei nagy segítségünkre voltak – ismertette Holczmann Rita a színház és a falu önkormányzatának együttműködését.

Pápán volt az első kitelepedése a színháznak, egy 8x12 méteres sátorral, amelyben elhelyeztek egy kis színpadot, a város meghívására érkeztek a fesztiválra, ahol hat programmal szórakoztatták az érdeklődőket: két bábelőadással – a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj és a Kisgömböc –, a Fröccs Platz-indulóval, amely gyerekeknek és felnőtteknek is szólt, illetve egy irodalmi összeállítást is láthattak, A vers a szívnek hárfaéneke címmel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!