Emlékidéző: Áldozó Tamás


2015-06-14 10:07:54  | cikk: HuHa  | 


Emlékidéző: Áldozó Tamás főképe
25. alkalommal kínál szórakozást és kikapcsolódást nyújtó programokat a Pápai Játékfesztivál. A város legnagyobb rendezvényének kezdetei 1991-re nyúlnak vissza, akkor Nemzetek Együttes Játékai címmel más keretek között szervezték meg a programot, ami aztán önálló rendezvénnyé, a mindenki által várt nyárköszöntővé vált. A jeles jubileum kapcsán arra voltunk kíváncsiak, ki hogyan emlékszik a kezdetekre, melyek voltak a legmeghatározóbb élmények a Játékfesztivállal kapcsolatban.

Áldozó Tamás polgármester az idei rendezvény első eseményén, az óvónői közösség szakmai konferenciáján is felidézte a negyedszázados fesztivál első esztendejét. Hírportálunknak így fogalmazott:
-25 évvel ezelőtt főiskolára jártam Szombathelyre, akkor még szeptember volt az időpontja a rendezvénynek. Amikor hazajöttem, kimentem megnézni, mi is ez, hiszen a felvezetésből nekem nem derült ki pontosan, miről szól a program. Láttam a polgármester urat a Magyar Televízióban, és ez akkor igen nagy szó volt, hogy a magyar tévé foglalkozik egy pápai eseménnyel, mert korábban legfeljebb Kádár János textilgyári látogatása volt az, ami átütötte az ingerküszöböt és Pápa bekerülhetett az országos hírfolyamba. Számomra is, mint nagyon sok pápai számára a legfőbb vonzerő az volt, hogy bemehettünk az orosz laktanyába és körbenézhettünk. Tehát legalább annyira érdekes volt, hogy milyen az az addig elzárt orosz laktanya, mint maga a rendezvény. Úgy emlékszem, hogy sok ezren voltunk akkor ott folyamatosan.

A városvezető emlékidézésében az első NEJ szervezőit is megemlítette.
-Vannak még közöttünk olyanok, akiknek az első rendezvényt köszönhetjük. Bánhidi Miklóst mindenképpen meg kell említeni, ő volt, aki az egyesületnek az egyik tagjaként bevonta a rendezvénybe Pápa városát. Az ő koncepciójuk más volt és továbbvitték a Balaton-felvidékre a kezdeményezést, a Játékfesztivál pedig - amit ezek után is NEJ-nek hívnak sokan még ma is – megmaradt nyárbúcsúztató, majd később nyárköszöntő pápai rendezvénynek. A fesztivállal kapcsolatban Borbély Lajos és Smidt Lajos nevét is mindenképpen meg kell említeni.

Áldozó Tamás az óvónői szakmai rendezvényen - mely szinte egyidős a fesztivállal – a folytonosság felemelő érzését fogalmazta meg, s ezt a gondolatot velünk is megosztotta.
-Emlékeim szerint az óvónők programja nagyon korán csatlakozott a Játékfesztiváli események közé, többen úgy emlékeztek, hogy már az elsőn volt gyermekrajzos program. Aki azon részt vett, indult a rajzaival, az ma 31 éves és valószínűleg ma este itt lesz a koncerten és lehet, hogy ott lesz a kezében annak a pici gyereknek a keze, aki meg majd 25 év múlva lesz itt épp így, tehát szép lassan elkezdtük generációról generációra továbbadni, mint egy hagyományt.

A legkedvesebb emlékek közül ezt idézte fel:
-Régebben mindig volt foci a fesztiválon, és játszhattam olyan játékosok ellen, akiket addig a tévében csodáltam, és óriási élmény volt, hogy a Videoton vagy a Rába ETO a játékosaival egy pályán lehettem. Ha nem is szép emlékem, de mindenképpen emlékem, hogy Hajszán Gyula rajtam tanult meg másodszor cselezni, ahogy a fociban mondják nyomoztam a labdát mellette lelkesen.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!