Nosztalgia, szépérzék és egyediség - Bélyegkiállítás a Játékfesztiválon


2015-06-13 10:51:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Nosztalgia, szépérzék és egyediség - Bélyegkiállítás a Játékfesztiválon főképe
– A bélyegek, legyenek azok postabélyegek, levélzáróbélyegek, emlékívek, reklám- vagy propagandabélyegek, mindig egy történelmi korszak lenyomatai, az emberi szépérzék, az esztétika és az emberi hasznosság, az utilitarizmus megtestesítői – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (Mabéosz) Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztálya (Elgyűsz) jubileumi, immár 10. kiállításának megnyitóján.
A pénteki eseménynek a helyi Szent István Római Katolikus Általános Iskola adott otthont, ahol igencsak sokszínű tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők a 25. Pápai Játékfesztivál ideje alatt. Az egybegyűlteket Hermann István, az Elgyűsz elnöke köszöntötte, aki rövid beszédében a bélyeggyűjtést értékes, tartalmas hobbinak nevezte. Kövér László kiemelte, a bélyeg nem csupán egy pénzügyi értékjegy, hanem egy közösségi, civilizációs tanúsítvány, amely egyre inkább személyes nosztalgiát is képes ébreszteni. – Nem csak azért nosztalgikus, mert fiatalabb korunkra emlékeztet, hanem leginkább azért, mert olyan értékeket testesít meg jelképes módon, amelyeknek egyre inkább híján vagyunk a 21. században. A mindennapjainkon eluralkodó különféle szabványokhoz képest az egyediséget, a felejtésre épülő gyors világunkban az emlékezést, a modern kultúránkat uraló képi világban nem a nagy képet, hanem a miniatűrt jelképezi – mutatott rá.
– A bélyeggyűjtés kultúrája jól példázza az emberi lét egyéni és közösségi sikereinek harmóniáját, ugyanis egyéni érdeklődés nélkül nincs bélyeggyűjtemény, a közösségi együttműködés nélkül viszont nincs értékmércéje a gyűjteménynek – fűzte hozzá Kövér László. Ezt követően Tóth Csaba Kornél, a Mabéosz elnöke méltatta a kiállítást. Mint mondta, Pápa mindig is híres volt a színvonalas bélyegrendezvényeiről. – Az Elgyűsz az egyik legjobban működő szakosztályunk. Eredményességét abból is le lehet mérni, hogy egyre inkább elfogadottabb, népszerűbb az emlékív – hangsúlyozta a Mabéosz elnöke.
A tárlatot Miklós László, az Elgyűsz alelnöke, továbbá Somogyi Zoltán, a pápai bélyegkör elnöke mutatta be a vendégeknek. – Az Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztály 2005-ben, ebben a városban a bélyegnapi ünnepség és kiállítás alkalmából jött létre, ezért is ünnepeljük itt ezt a jubileumi évfordulót. A tárlat tartalmaz anyagot a Parlamentről, emellett a játékfesztivál kapcsán is felállítottunk öt tárlót, valamint egyéb emlékév- és levélzáró-gyűjtemények láthatók vasúti, olimpiai és vallási témában. Kísérőprogramként pedig egy alkalmi postahivatal is kitelepült a rendezvény helyszínére, ahol ünnepi emlékbélyegzést végeznek – tudtuk meg Miklós Lászlótól.
A kiállításmegnyitó végén Tóth Csaba Kornél oklevéllel ismerte el az Elgyűsz tevékenységét. Az Elgyűsz szombaton emlékülést tartott a szakosztály megalakulásának tizedik évfordulójára.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!