Tankok rohanták le a Fő teret – Többezres tömeg a Tankcsapda koncerten


2015-06-13 01:10:58  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Tankok rohanták le a Fő teret – Többezres tömeg a Tankcsapda koncerten főképe
Nem kevesebb, mint kilenc(!) év után a hazai rock élet egyik – ha nem – legismertebb zenekara, a Tankcsapda adott koncertet a pápai Fő téren. A „tankok” a Játékfesztivál nyitókoncertjén, az ’Urai vagyunk a turnénak 2015’ keretén belül léptek ismét a pápai közönség elé, és a fiúk ezúttal sem hazudtolták meg önmagukat, hiszen - ahogy arra számítani lehetett - iszonyatosan jó bulit hoztak össze. A közel kétórás koncerten szinte az összes örökzöld slágert eljátszotta a banda (Mennyország Tourist, Adjon az ég, Mindig a péntek, Rock a nevem, Egyszerű dal), de természetesen a 25 éves fennállás alkalmából kiadott legújabb album az ’Urai vagyunk a helyzetnek’-ről is – mely egyetlen nap alatt elérte a platinalemez státuszt, mostanra pedig már ötszörös platina – hallhattuk a húzó dalokat. Egy rövid beszélgetésre a koncert előtt sikerült elcsípnünk Lukács László énekest és Sidlovics „Sidi” Gábor gitárost, akik csütörtökön még az alsóörsi Harley fesztiválon léptek fel, szombaton pedig már a békéscsabai Sör és Csülök Fesztiválon lesz jelenésük.

- Februárban indult a turné, rengeteg hazai és határon túli koncerten vagytok túl, és a maival együtt még 34 buli áll előttetek, tegnap például Alsóörsön zenéltetek, hogy bírjátok?
Lukács László: Még bírjuk, köszönjük szépen a kérdésedet, még ha a szemünk alatti ráncok nem is erről tanúskodnak (nevet). Kilenc évvel ezelőtt találkoztunk utoljára a pápai közönséggel, tudjuk, hogy nagyon sokan vártak minket, éppen ezért nagyon készültünk, hogy emlékezetes maradjon a visszatérésünk.
Sidlovics Gábor: A tegnapi Open Road fesztivál is kiválóan sikerült, még mindig a hatása alatt vagyunk, a motoros közeg, a vízpart, a fesztiválérzés nagyon jó dolog, a nagy tömeg, a nagy színpad, a szabadtér, a napsütés már nagyon ránk fért.

- Ki hogyan tud kikapcsolódni és egyáltalán mikor?
Sidlovics Gábor: Mindenkinek megvannak a maga kis hobbijai, én például legutóbb az övtáskámat kerestem az irataimmal, ugyanis ma reggel elveszítettem minden papíromat, de viccet félretéve, Laci rendszeresen fut reggelente, Tomi hajózgatni szokott a Tiszán, jómagam küzdősportokkal foglalkozom, de ezek is olyan dolgok, amiket be-becsúsztatunk a 0-24-órás zenekari teendők közé.

Az idei immár a 25. Játékfesztivál, emellett első alkalommal húszféle cseh sört kóstolhatnak meg az ide ellátogatók, ti milyen kapcsolatban álltok a sörrel, van kedvenc márkátok, milyen ízesítésű sört szerettek?
Lukács László: Sidi nem iszik alkoholt, ilyen szempontból az ő kedvencei maximum az alkoholmentes sörök, de amikor azt a kérdést kapom, hogy melyik a kedvenc söröm azt szoktam mondani, hogy a hideg. Amúgy kedvelem pils és a lager típusú söröket, de a barna és a vörös söröket is, a legfontosabb, hogy hideg legyen!

- 2014-ben jött ki az Urai vagyunk a helyzetnek című album, mely egy nap alatt platina lett, azóta már többszörös platina, számítottatok ilyen jó fogadtatásra?
Lukács László: Őszintén szólva amikor készül egy lemez, vagy a dalok születnek nem azzal foglalkozunk, hogy milyen lesz a fogadtatás, sokkal inkább azzal, hogy mi zeneileg és szövegileg mit szeretnénk elmondani, megmutatni. Egy alkotó ember számára természetesen nagyon fontos, hogy akiknek készíti, mit szólnak majd egy új koronghoz, annak örülünk a legjobban, ha azokat a dalokat szereti a közönség, amelyeket mi is szeretünk. Az kétségtelen hogy egy ilyen régóta működő, ennyi lemezzel és turnéval a háta mögött lévő zenekarnak egy új lemez ritkán szokott ekkorát durranni.
Sidlovics Gábor: A sikert véleményem szerint annak lehet tulajdonítani, hogy a lehető legegyszerűbben készítettük el, és itt nem feltétlenül a technikai dolgokra gondolok, hanem arra, hogy hárman bementünk a koncertterembe, örömzenéltünk, rögzítettük az ötleteket, nem görcsöltünk rá, és egyszer csak azt vettük észre, hogy kész az album.

- A turnéhelyszíneket figyelve, úgy tűnik külföldön is megtaláltok az utat a hallgatósághoz, hiszen felléptetetek többek között Londonban, Dublinban és Osloban is, nemsokára pedig Tel-Avivba utaztok, az év második felében egy észak-amerikai turné vár rátok, felléptek többek között New Yorkban, Los Angelesben, Las Vegasban és San Fransiscoban is. Ha jól tudom, erre korábban nem volt példa a ti életetekben.
Lukács László: Ez valóban így van, először járunk majd ezeken a helyeken, igazából ennek az a története, hogy szeretnénk minden olyan helyre eljutni, ahol szeretettel és szívesen látnak minket, és ez nemcsak a magyarlakta, hanem távolabbi területekre, földrészre is vonatkozik. Szorosabbra fűztük a kapcsolatot egy sráccal, aki a külföldi bulikat szervezi, azóta megnyíltak a lehetőségek.

Milyen koncertre számíthat a pápai közönség?
Lukács László: Az összes slágert nem tudjuk ma eljátszani, mert akkor holnap délután is még a színpadon állnánk. A legutóbbi album bemutató turnéjának apropóján vagyunk itt, ezért a ma esti is egyfajta lemezbemutató koncert lesz, nyílván a műsor túlnyomó részét a régi dalok töltik ki, egyet megígérhetek, hogy zúzós kis este lesz.

Lukács László, Sidlovics Gábor és Fejes Tamás be is váltotta ígéretét, a közönség pedig maximálisan vevő volt az új dalokra és a régi slágerekre, a többezres tömeg végig együtt énekelt a zenekarral, akik töretlen lelkesedéssel és energiával folytatják a turnét. Mi egy dologban bízunk, hogy nem kell újabb kilenc évet várni, hogy újra Pápára látogassanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!