A kárpátaljai magyarokat segíti a Játékfesztivál főzőversenyének bevétele


2015-06-11 23:48:15  | cikk: HuHa  | 


A kárpátaljai magyarokat segíti a Játékfesztivál főzőversenyének bevétele főképe
A Pápai Játékfesztivál hagyományos programjainak egyike a Bogrács ördögei elnevezésű főzőverseny, melyet a bajvívó téren tartanak meg ezúttal is szombaton délelőtt. A minden évben jótékonysági céllal megszervezett programon befolyó adományokból idén két kárpátaljai település szórvány magyar közösségét kívánja támogatni a város eleget téve egy megkeresésnek – közölte ma délutáni sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester. A városvezető elmondta, a háború sújtotta Ukrajna kárpátaljai területén lévő Beregrákos református lelkésze kereste meg levélben az önkormányzatot a város segítségét kérve.
-Pál László lelkész levelében azt kérte, hogy segítsük a beregrákosi és kajdanói szórvány magyar közösséget, azt a magyar közösséget, amely a magyar nyelvhatár szélén él, és melyet súlyosan fenyeget az asszimiláció veszélye. A beregrákosi közös tanács területén, hat településrészen 20 százalék körüli a magyarok aránya, ez körülbelül ezerötszáz embert jelent. A lelkész szerint van remény arra, hogy ezeket a magyar közösségeket meg lehessen erősíteni és erre egy programot is kidolgoztak.
A programban többek között magyar óvoda indítása, a meglévő magyar tannyelvű általános iskola fejlesztése, magyar tannyelvű egyházi iskola létrehozása Kajdanó településrészen, valamint az identitáserősítés, munkahelyteremtés, a családok megerősítése szerepel. Mindezen tervek mellett azonban súlyos mindennapos problémák megoldása is szükséges, hiszen sokan a hétköznapokban is nélkülöznek – emelte ki a városvezető, aki a lelkész leveléből idézett:
Tudjuk, hogy az anyaországban is sok család van súlyos anyagi helyzetben, az önkormányzatok egy része is súlyos anyagi forráshiánnyal küzd, ennek ellenére reméljük, hogy az összetartozás és a segítségnyújtás lelki-szellemi értéke mindannyiunkat meggazdagít. Reméljük, hogy az önök segítségével lehetővé válik, hogy a mi közösségünk megerősödése után a közeljövőben segítsen olyan magyar testvéreket, akik erőtlenek, akik segítségre szorulnak a Kárpát-medencében. A polgármester hangsúlyozta, a szombati jótékonysági főzőverseny bevételét a kárpátaljai magyarok, egészen pontosan a beregrákosi és a kajdanói szórvány magyar közösségek megsegítésére ajánlják fel. Így akik a főzőversenyre neveztek, illetve az ott készült ételekért adományt adnak, vagy ezen túl is adományoznak, azzal a tudattal tegyék, hogy két nagyon nehéz helyzetben lévő kárpátaljai szórvány magyar közösséget segítenek.

-Én azt remélem, hogy sok pápai család dönt úgy, hogy a szombati ebédet a főzőversenyen készült ebéddel fogja kiváltani és sokakat láthatunk majd vendégül. A negyvenkét nevezett csapat közel ezer adag ételt fog elkészíteni, ez azt jelenti, ha átlag három-négyszáz forint adományt adnak egy ételért, az akár három-négyszázezer forint adományt is jelent a közösségnek.

Az összegyűlt adományok személyesen fogják átadni Pál László lelkésznek, tudtuk meg a városvezetőtől, aki arról is szólt, az önkormányzat mindig kiemelten fontosnak tartotta a határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatteremtést, a mostani adományozással lehetőség nyílik arra, hogy kárpátaljai magyarokkal is partnerséget építsenek.

Áldozó Tamás arról is tájékoztatott, a Kárpátalján élő magyarok megsegítésére a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a közelmúltban felhívást tett közzé az önkormányzatok között, melynek eredményeképp a város képviselő-testülete egymillió forint támogatás nyújtásáról döntött, de ezen túl is szerveződtek már Pápán olyan jótékonysági rendezvények, melyek a kárpátaljaiak segítésére irányultak.

A jótékonysági főzőverseny szombaton reggel indul a Várkert melletti bajvívótéren, dél körül már lehet válogatni a finomabbnál finomabb ételekből.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!