Dr. Kőrös Endréről emlékeztek meg a Jókai Kör tagjai


2015-06-10 22:16:11  | cikk: pgya  | 


Dr. Kőrös Endréről emlékeztek meg a Jókai Kör tagjai főképe
Dr. Kőrös Endre író, költő, műfordító, tanárról emlékeztek meg születésnapja alkalmából a Pápai Jókai Kör Egyesület tagjai ma délután a Március 15. téren található, a Nátus épületének falán elhelyezett domborműnél.

A megjelenteket Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Pápai Jókai Kör Egyesület elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Bódi Lászlónénak, az egyesület irodalmi önképzőköre vezetőjének, hogy beszédében emlékezzen meg a Jókai Kör egykori főtitkáráról. A beszéd közben dr. Kőrös Endre verseinek szavalatával közreműködött: Bakody Lászlóné, Vári Magdolna és Nagyváradi József.

Bódi Lászlóné emlékbeszédében ismertette dr. Kőrös Endre életútját: Nagyváradon született 1872. június 10-én, református vallású tanítói családból származott. 1894-ben bölcsészdoktori, két évvel később tanári oklevelet szerzett Budapesten. 1896-tól a Pápai Református Gimnáziumban tanított, 1901-től a Református Nőnevelő Intézet tanára, majd 1909-től 1934-es nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. Tanári hivatása mellett a helyi kulturális életben is tevékeny szerepet vállalt: 1897-ben a Jókai Kör főtitkárává választották, szerkesztette a Kör megszüntetése (1944) előtti utolsó kilenc évkönyvét, emellett 1903-tól az általa alapított Pápai Hírlap felelős szerkesztője, majd 1913 áprilisa és 1939 októbere között főszerkesztője volt.

Zsidó származása miatt 1944-ben az egyházi vezetők közbenjárása – református volt – ellenére is be kellett volna vonulnia a gettóba. Erre nem volt hajlandó, május 31-én feleségével együtt öngyilkosságot követett el. Temetésük után érkezett meg az engedély, amely mentesítette volna őket a gettóba vonulás alól. Sírjuk az Alsóvárosi temetőben található.

- Mélységesen gyászolták őket gyermekeik, két felnőtt fia és két leánya, valamint a város lakossága. A mi reménységünk pedig az, hogy Kőrös Endre emlékét nem csupán a hideg emléktábla hirdeti, hanem életének, műveinek példamutatása is – zárta gondolatait Bódi Lászlóné. A beszédet követően a Nátus falán található emléktáblát koszorúzták meg a Jókai Kör tagjai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!