Hollandiában jártak a Vajda Márta iskolások


2015-06-10 20:47:05  | cikk: Babos Petra  | 


Hollandiában jártak a Vajda Márta iskolások főképe
Egy sikeres TÁMOP pályázatnak köszönhetően a közelmúltban a kampeni Ichthus College-ba látogatott a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény harminc tanulója hat kísérőtanárral.
A pályázat keretein belül lehetőségük nyílt egy hazai és egy külföldi intézménnyel partneriskolai kapcsolatot kialakítani. A projekt két részből, egy „A” és egy „B” komponensből állt. Az „A” komponenst közösen nyerték a bobai Napsugár Általános Iskolával, míg a „B” jelűt a kampeni Ichthus College-val. Az élménydús holland programról a fiatalok egyhangúan azt mesélték, sok szép helyen jártak, s felejthetetlen élményekben lehetett részük. Szinte haza sem akartak jönni, legszívesebben maradtak volna még néhány napot. Az iskola is nagyon tetszett nekik, de kiemelték a kirándulásból a szélmalmot, a tengerpartot és a makett kiállítást is.
Horváth Róbert és Domonkos Patrik szerint jó, hogy ők eljuthattak Hollandiába, hiszen nem mindenkinek adódik ilyen lehetősége az életben. Köszönetüket fejezték ki az iskolának és a kísérő tanároknak, hogy lehetőséget biztosítottak erre a kirándulásra.
Bakó Anna és Fehér Roland szintén jól érezte magát, elmesélték, a holland gyerekek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velük, megpróbáltak kommunikálni is, bár az nem volt könnyű. A hollandok sok érdekes programot szerveztek, egy picit sem unatkoztak.
A szülők is nagyon hálásak voltak az iskolának a kiváló lehetőségért. Domonkos Józsefné szerint nagyon jó iskola a Vajda Márta Iskola.
- Gyermekem jól érezte magát Hollandiában, sokat mesélt csodás élményeiről. Kicsit félve engedtem el, de jó döntés volt, mivel lehet, hogy másképpen nem jutott volna el oda.
Baliné Marton Katalin is örömét fejezte ki a sikeres holland úttal kapcsolatban. Szülőként jó ötletnek tartotta ezt a kezdeményezést, s hálás is érte, hogy az ő fiát is elvitték.
Csutiné Papp Orsolya igazgató hírportálunk kérdésünkre elmondta, hosszú folyamat gyümölcse volt a holland út.
- Négy évvel ezelőtt alakult ki a kapcsolatunk a hollandiai iskolával. Ők már kétszer jártak nálunk. Nagy álmunk volt, hogy egyszer eljuttassuk a mi diákjainkat az Ichthus College-ba. Másfél évvel ezelőtt jelent meg az a pályázat, amely ezt számunkra lehetővé tette.
Köszönjük Egyházi Andrea tankerület igazgató asszony segítségét, hiszen ő működött közre abban, hogy találjunk egy partnerintézményt.
Szincsák Erika a program szakmai vezetője elmondta, 14 millió Ft-ot nyertek, melyből sok érdekes programot valósíthattak meg. Az egyik egy városnéző séta volt, melynek keretében nemcsak Pápa nevezetességeit tekintették meg, hanem jártak Szigligeten és Gannán is. Ennek az elemnek a zárása egy nyári tatai tábor lesz majd június végén. A második téma a hagyományőrzés volt, melyben heti rendszerességgel szakkörökön vehettek részt a diákok, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes táncházában sajátíthattak el néhány lépést. Emellett Tüskeváron anyagozhattak, Bakonyjákón pedig egy népi játékkészítő foglalkozáson vehettek részt. A harmadik elem volt a holland út, melynek előzményeként angol szakkör indult szeptemberben, valamint egy három előadásból álló sorozatot is meghallgattak a tanulók, amely szintén az utazáshoz volt szükséges. Egyházi Andrea gratulált a Vajda Márta Iskolának, hiszen nagyon sikeresen pályáztak az elmúlt időszakban, jelenleg három projektjük is fut.
- A pályázat A komponense a halmozottan hátrányos és hátrányos helyzetű tanulóknak kulturális, kommunikációs és egészségfejlesztés témakörében adott lehetőséget a programok megvalósítására. A B komponens a külföldi kultúrákba adott betekintési lehetőséget ezen diákok számára. Zsegraics Klára, a diákok egyik kísérőtanára elmondta, a programot úgy igyekeztek összeállítani, hogy az öt napba minél több minden beleférjen. Megismerkedtek Kampen városával, s a testvériskolával tovább mélyítették a kapcsolatot.
- Bekapcsolódhattunk az ottani órákba, amelyek hasonlóak, mint nálunk. Ilyen volt például a technika, az életvitel és gyakorlati ismeretek. A gyerekek fával dolgoztak, palacsintát csütöttek, gondozási ismereteket sajátíthattak el. A hollandoknak nagyon jól felszerelt tantermeik vannak. A diákok sok új élménnyel gazdagodtak, s szinte haza sem akartak jönni. A nyelvi nehézségek ellenére jól kommunikáltak, sok új barátság szövődött.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!