A járás pedagógusait köszöntötte a KLIK Pápai Tankerülete


2015-06-09 20:55:40  | cikk: Babos Petra  | 


A járás pedagógusait köszöntötte a KLIK Pápai Tankerülete főképe
Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget ma délután a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Pápai Járási Tankerülete. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében rendezett ünnepségen a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola, a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Homokbödögei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak színvonalas műsora köszöntötte a meghívott pedagógusokat.

Az ünneplő közösséghez Egyházi Andrea tankerületi igazgató szólt. Mint mondta, a rendezvényt azért szervezték meg, hogy egy kis szakmaisággal, egy kis vidámsággal és egy kis, jelképes ajándékkal ünnepeljék meg a pedagógus hivatás szépségét, azt a munkát, amelyet nap mint nap végeznek az oktatás-nevelés területén.
-A pedagógus feladata a szolgálat. Nem más, mint a jövő szolgálata. Ez adja meg munkájuk társadalmi jelentőségét és váltja ki azt a figyelmet, mely tevékenységüket kíséri. A pedagógus  nap szép ünnep, de a megbecsülésnek egész évben ki kellene tartania, hiszen a tanár is egész évben a gyerekekkel van. Mi az tehát, amit e szolgálat, minden szülő és gyermek elvár a tanítótól, tanártól? Mit kellene minden pedagógusnak megadnia a gyermeknek, hogy a szülők elégedettek legyenek a tanítóval, tanárral? Az anyanyelv állandó csiszolását, tiszteletét, és az erre épülő szeretetet, más idegen nyelv, nyelvek biztos ismeretét, az életre nevelést és a tradícióink tiszteletét, a kulturált életformák és magatartás normáit kell tanítványaik tudatába vésni, érzelmi életében meggyökereztetni. A minden iránti érdeklődést, az új iránti fogékonyságot, a nyílt habitust. A jó pedagógus mindig megtalálja a kulcsot a gyerekhez, ahogy a helyzet megkívánja. Egy pedagógus minden helyzetet tud kezelni szigorral, szeretettel, szenvedéllyel, ebben különbözik a foglalkozás a hivatástól. Felelősségteljes, sokszor kudarcokkal teli, nehéz életpálya a pedagógusoké. Éppen ezért ezt a munkát hosszú távon csak azok tudják gyakorolni, akik a tanítást nem munkájuknak, hanem hivatásuknak tekintik - fogalmazott Egyházi Andrea.

Az ünnepi köszöntőt követően szakmai előadásokkal várták a megjelenteket. Dr. Duró Zsuzsa gyermekpszichológus a tehetséggondozás fontosságáról beszélt. Mint mondta, ez pedagógusnak, szülőnek és diáknak egyaránt sikerélményt ad. Kiemelte, fontos, hogy időben kiválasszák a tehetségesnek ígérkező tanulókat, akikben van valamiféle plusz és többlet. A kiválasztás után a megfelelő fejlesztés is fontos szerepet játszik, s az, hogy milyen módszerek és eszközök állnak a tanár rendelkezésére a kiválasztott gyerekek hatékony fejlesztéshez. A családra is nagy szükség van a sikerorientált közösségben, hiszen minden szülő büszke gyermekére. Mindezek mellett természetesen sikernek mondható egy bukásra álló tanuló megmentése is.

Szűcs Attila, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Oktatási és Hatósági Osztályának osztályvezetője olyan jogszabályokról és feladatváltozásokról tartott előadást, amelyek a pedagógusok munkáját érintették ebben a tanévben. A kormányhivatal tevékenysége több szállal kapcsolódik az oktatási intézmények működéséhez, hiszen jelenleg is zajlanak az érettségi vizsgák, amelynek lebonyolításában jelentős feladtuk van. Ezen felül hatósági és törvényességi ellenőrzéseket végeznek, másodfokú döntéseket bírálnak, amelyeket az intézményben tanulókkal, fegyelmi ügyekkel és tankötelezettség megkezdésével kapcsolatosan hoznak, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók szakértői véleményének felülvizsgálatában is szerepük van.

A pedagógusok munkáját két olyan fontos terület határozza meg, ami egyrészt a tankerületi rendszer kiépítéséből, másrészt az életpálya modell bevezetéséből adódik. Fontos változás, hogy a szakmai és szervezési háttere egységesen, országos keretek között, az Oktatási Hivatal által legyen biztosítva. Ebben a korábbi tervek szerint a kormányhivataloknak lett volna szerepük, de a kiépülő pedagógiai oktatási központok fogják ezeket a feladatokat koordinálni.
Pedagógus nap alkalmából két nyugdíjba vonuló és a pedagógiai pályától elköszönő pedagógus - Kiss Ágnes, az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanítója és Pósa György Zoltánné, a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola tanítója - vehette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

A járásban nagyon sok lelkes pedagógus van, akik összefogva a gyerekekkel és a kollégáikkal számtalanszor varázsolják el, s örvendeztetik meg fenntartójukat sport és tanulmányi versenyeken elért kimagasló teljesítményükkel. A mai napon adták át annak a 66 pedagógusoknak az elismerő oklevelet és egy szál virágot, akiknek tanulói valamely területen kiváló eredményt értek el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!