Közeledik az általános iskolai beiratkozás határideje


2010-03-16 11:23:14  | cikk: Tóth Tamara  | 


A képviselőtestület az elmúlt ülésen döntött arról, hogy az általános iskolákban április 12-én reggel 8 órától 18 óráig és április 13-án 8 órától 17 óráig, az óvodákban pedig május 17-én, 8-18 óráig és 18-án 8-17 óráig van lehetőség a beíratásra.

Nincs változás az elmúlt évekhez képest –t udtuk meg Rádi Róberttől, a Művelődési Osztály vezetőjétől.

 - Azt kell tudni a beiratkozásról, hogy minden önkormányzati fenntartású óvoda és általános iskola rendelkezik úgynevezett beíratási illetve működési körzettel. Ezeket a körzeteket Pápa Város Önkormányzatának az Oktatási, Kulturális és Vallásügyi Bizottsága hagyta jóvá még a 2009. decemberi ülésén, mely érvényes a 2010/2011-es tanévre. Azért fontos tudni, hogy mely óvodának illetve mely általános iskolának melyik a beíratási körzete, mert az adott intézmény ezekből a körzetekből kötelező felvételt biztosít minden lakóhellyel rendelkező általános iskolás és óvodás korú gyermek tekintetében.

Abban az esetben, ha az adott intézménybe jelentkezők száma az adott körzetből nem éri el a felvehető maximális létszámot, akkor lehetősége van arra az intézmények vezetőinek, hogy a maximális létszámig felvegyék az egyébként oda más körzetekből jelentkező tanulókat - mondta az osztályvezető.
Abban az esetben, ha halmozottan hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek jelentkeznek, akkor az ő felvételük az adott intézménybe kötelező, függetlenül attól, hogy abban a körzetben laknak-e. Ezeknek a tanulóknak a felvétele kizárólag helyhiány miatt tagadható csak meg. Abban az esetben, ha több sajátos nevelési igényű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jelentkezik az intézménybe, mint amit a maximálisan felvehető létszám megengedne, akkor a sajátos helyzetre való tekintettel előnybe lehet részesíteni egyes gyerekeket.

- Pápa Város Önkormányzatának képviselőtestülete 2007. márciusában fogadott el egy rendeletet, amely rögzíti az előnyben részesítés feltételeit.
Azokat a gyermekeket lehet előnyben részesíteni:
- amely gyermeknek már a testvére az adott intézmény tanulója
- amely gyermeknek a szülője az adott intézménybe járt
- ahol a szülő az adott intézményben dolgozik
- ha a gyermek nagyszülője az intézmény körzetében lakik
- az adott családban súlyos fogyatékos személy él
- hogyha legalább tíz éve a város közigazgatási területé van a szülőnek a lakóhelye
- ha a gyermek szülője, vagy törvényes képviselője az adott intézmény, vagy annak jogelődjének tanulója volt.
Ha nagy számban jelentkeznek az előnyben részesített gyermekek, akkor az adott intézmény sorsolással dönti el, hogy mely tanulókat veszi fel. Akik ez után sem nyertek felvételt, a körzetéhez tartozó intézmény kötelező felvételt biztosít a gyermekek számára.

Pápa Város Önkormányzata négy általános iskola fenntartója: az Erkel Ferenc Ének-Zenei, a Munkácsy Mihály, a Tarczy Lajos és a Weöres Sándor Általános Iskolának. Az általános iskolákat tekintve városunknak Takácsival van úgynevezett közoktatási megállapodása. Ez azt jelenti, hogy a Takácsiban lakó tanulók ennek a megállapodásnak az értelmében bármelyik helyi önkormányzat által fenntartott pápai általános iskolába beiratkozhatnak, a kéttannyelvű képzést kivéve, mert arra más normatívák vonatkoznak.

A város fenntartású Városi Óvodák nevű intézménybe egy székhely és kilenc telephelyi intézmény tartozik, tehát a városban működő összes óvodára vonatkozik ez a rendelet a Szent Anna Római Katolikus Óvodát kivéve. Itt az intézmény vezetői döntik el, hogy kit vesznek fel, a körzetnek nincsen jelentősége.

Az Önkormányzat a Fáy András Óvodában biztosít a SAC/C-17-es projekt keretében városunkban szolgáló katonák gyermekeinek elhelyezést. A Tarczy Lajos Általános Iskolában biztosítja az önkormányzat az angol-magyar két tanítási nyelvű oktatást a SAC/C-17-es programban részt vevő katonák gyermekei számára.

- Az iskolákban illetve az óvodákban hirdetményt teszünk közzé jól látható helyen, amelyen szerepelnek a körzetek és beiratkozási időpontok is. Ezen azt is feltüntetjük, mely iratokat kell a szülőknek a beiratkozásra magukkal vinniük. Ilyen például a gyermek születési anyakönyvi kivonata és a nevelési tanácsadó által kibocsájtott dokumentum, mely bizonyítja, hogy a gyermek iskolaérettnek minősül, tehát az általános iskolai felvételre jogosult - mondta Rádi Róbert.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!