Jan Kattenberg: Ez az elismerés a kapcsolat minőségéről szól


2010-03-15 23:21:25  | cikk: Tóth Tamara  | 


A március 15-i ünnepi megemlékezésen városunk Pápa Város Díszoklevele kitüntető díjban részesítette Jan Kattenberg kampeni képviselőt, aki a Kampen és Pápa közt létrejött partnerkapcsolat 1991-es kezdeteitől fogva aktív részt vállalt a formálódó együttműködés alakításában. Személyes közreműködésével igyekezett elősegíteni, hogy minél többen lehessenek részesei a számos lehetőséget biztosító partnerkapcsolatnak. Hívő emberként elkötelezett támogatója a rászoruló, nehéz sorsú embereknek. A segíteni akarás vezette akkor is, amikor egy holland szociális alapítvány tagjaként tíz évvel ezelőtt arra tett javaslatot, hogy az alapítvány támogassa Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézményeinek (ESZI) működését és fejlesztését. Közreműködésének köszönhetően az elmúlt egy évtizedben jelentős támogatásban részesült az intézmény, melyből többek között a jelző rendszeres házi segítségnyújtás kiépítése, új, korszerű betegágyak vásárlása, a Barát utca 3. szám alatti épületben lift építése valósult meg. Támogatásának köszönhetően az ESZI és kampeni társintézete között évek óta jól működő szakmai kapcsolat alakult ki, így a két intézmény dolgozói több alkalomból is lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék a társintézményben folyó munkát. Jan Kattenberg a két város polgárai közti barátság elmélyítése, az időskorú és szociálisan rászoruló emberek érdekében végzett tevékenységével kivívta városunk lakóinak tiszteletét és megbecsülését. Ez alkalomból kérdeztük meg a kampeni képviselőt.

Hogyan és mikor ismerkedett meg városunkkal?
- 19 évvel ezelőtt jöttem először Pápára a második delegációval, 1991 őszén. Második alkalommal 1993 novemberében érkeztem ide, amikor is az Ipartestülethez látogattunk el. Aznap friss hó esett, körülbelül 40 centiméternyi és mi bekanyarodtunk az utcába, csak az volt a probléma, hogy előttünk nem voltak keréknyomok, mivel akkor vezették a gázt abban az utcában, úgyhogy kapásból sikerült bekanyarodni egy gödörbe az egyhetes autóval. 1997-ben, amikor a partnervárosi kapcsolat öt éves évfordulóját ünnepeltük Pápán, a vendéglátóink azzal leptek meg, hogy elvittek minket abba az utcába, ahol ez a baleset történt, s lefordították a nevemet magyarra, és kint volt egy tábla, hogy „Macskahegyi János utca”.

Ön milyen területet képvisel  kampeni képviselőként?
- A kapcsolat kialakulására már nem is emlékszem igazán. Igazából 95’ körül formálódott ki. Létrehoztunk egy szervezetet, amelyen belül minden területnek meg volt a felelőse a partnerkapcsolatokban: volt, aki az oktatásért, volt, aki a kultúráért és volt, aki a sportért. Én felelek a szociális területért és az idősek otthonáért.

Mit tartalmaz ez a felelősség? Meséljen egy kicsit a városunkkal való kapcsolatáról.
 - Úgy gondolom, hogy a kezdetektől nagyon sokáig jutottunk el, mert a jövő évben az itteni idősek otthona munkatársai fognak kijönni áprilisban Hollandiában. Ez a cserkapcsolat kétévente váltakozik: egyik évben mi jövünk Pápára, a következő évben a pápaiak jönnek Kampenba. Ez a jövő évben azzal bővül, hogy ezek az utak eddig egyhetesek voltak, azt szeretnénk, hogy a jövőre kiérkező kolléga egy hónapig tartózkodjon városunkban, hogy még jobban megismerjék az ottani ellátórendszert. Egy partnervárossal sem jutottunk el idáig erre a szintre, még két partnervárosunk van, de egyikkel sem olyan szoros az együttműködésünk, mint Pápával.

Hogyan fogadta a kitüntetést?
- Leestem a székről, annyira meglepődtem. Nem a saját személyem elismeréseként tekintek rá, hanem a jó kapcsolat sikerének tekintem. Ez az elismerés a kapcsolat minőségéről szól.

Hogyan jellemezné városunkat? Mit mondana Pápáról egy ismeretlennek?
- Ezt a gyakorlatban most próbálom ki, mivel elhoztam magammal a testvéremet és a férjét, akik még soha nem jártak itt. Előzetesen annyit mondtam nekik, hogy olyan környékre jövünk, ami nagyon szép, de ennél sokkal fontosabb, hogy nagyon barátságosak és kedvesek az emberek, nagyon vendégszerető mindenki, akivel találkoztam. Otthon érzem magam.

Jan Kattenberg a kitüntető díjjal járó pénzjutalom teljes összegét Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézményében működő Fogyatékosok nappali Intézménye részére ajánlotta fel. Az intézmény szabadidős programok és kirándulások megvalósítására fordítja a felajánlott összeget.

Kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!