Először az Igalon: Városrészi nap


2015-06-07 00:13:40  | cikk: HuHa  | 


Először az Igalon: Városrészi nap főképe
Talán az Igal és környéke volt az egyetlen olyan városrész ahol nem tartottak városrészi napot… eddig, merthogy ma az ő szórakoztatásuk volt a legfontosabb a szervezők számára a Kóter Turistaszálló mögötti füves területen. A városrészen élők szerettek volna egy közösségi napot, így jött létre a kicsiket és nagyokat egyaránt váró egész napos rendezvény.

A program a többi hasonló nap forgatókönyve szerint alakult, így már reggel több tucatnyian felvonultak a rendezvény helyszínére bográcsokkal, napernyőkkel, titkos és kevésbé titkos fűszerekkel és nagy lelkesedéssel, hogy részt vegyenek a jótékonysági főzőversenyen. A csapatok között ott voltak azok a szervezetek, intézmények, melyek szinte minden városrészi napon fakanalat ragadnak a jó hangulat és a jó cél kedvéért, így többek között az ESZI munkatársai, a nyugdíjas egyesület aktív tagjai, az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái, a nagycsaládosok közössége és a helyi pártok közül a Fidesz és az MSZP is. A szervezők azonban örömmel látták, hogy a városrészen élők is képviseltetik magukat, baráti társaságok, családok álltak be a bogrács buli résztvevői közé, hogy finom ebéddel vendégeljék meg a rendezvényre kilátogatókat. Összesen tizennyolc csapat mérettette meg magát a közönség és a zsűri előtt és egész délelőtt szorgosan rakták a tüzet, szeletelték a hozzávalókat, kavargatták a rotyogó ételt és sűrűn kóstolgatták, hogy biztosan a legjobb legyen.
Bogdán Rozália barátnőjével érkezett a városrészi nap főzőversenyére, akinek fia barátaival a focitornán mérette meg magát. Az Igalon élő Rozália örömmel fogadta a hírt, hogy az ő lakótelepükön élők számára is szerveznek ilyen programot és szívesen jött el, hogy főzzön. Nem is akármennyit, hiszen hatalmas bográcsban rotyogott a jó illatú babgulyás.
-Nagyon jó ötletnek tartom a rendezvényt és örülünk, hogy mi is segíthetünk a focipálya felújításában. Jó a hangulat és jól érezzük magunkat – mesélte, barátnője, Takács Éva pedig elárulta, ez az első alkalom, hogy ilyen közösségi főzésen vesznek részt, bár családi, baráti társasággal gyakran összejönnek, hogy együtt töltsék szabadidejüket.
-Úgy gondoltuk, főzünk egy becsületes adag gulyást, hogy minél több pénzt tudjunk gyűjteni a focipályára, hiszen egy játszótér már van a lakótelepen, hát legyen a fiúknak is egy jó focipálya - mondta. A babgulyást hagyományos módon készítették a szervezőktől kapott húsból, amihez csülköt, babot és friss zöldséget vásároltak, az ételt pedig házi csipkedettel tették tökéletessé, azzal a reménnyel, hogy mind elfogy majd és sokaknak szereznek örömet főztjükkel.
Ugyancsak a városrészről érkezett a Czuczai csapat, akik a Külső-Veszprémi úton laknak. Bográcsukban borsóval, gombával megbolondított pörkölt készült, mellette pedig tárcsán húst sütöttek, később pedig grillkolbászt készítettek. Czuczai János is úgy fogalmazott, örültek a rendezvény hírének, mert szeretik az ilyen közösségi alkalmakat és hiányzott erről a városrészről ez a program. A főszakácsok a csapat férfitagjai voltak, a hölgyek pedig segítették munkájukat. Mint megtudtuk kipróbált recept alapján dolgoztak, egyszer már elkészítették ezeket a fogásokat, és mivel akkor nagyon ízlett mindannyiuknak, itt is ezzel fogadták a vendégeket és a zsűrit. A családi-baráti csapat egyébként egész napos tartózkodásra készült, hiszen kíváncsiak voltak a délutáni programokra is.

Mire a nap elért útjának legmagasabb pontjára az ételek elkészültek, a rendezvényre kilátogatók megebédeltek a finomságokból, gyűlt az étekért adott adomány, a zsűri pedig végigkóstolta a csapatok remekműveit, hogy kiválassza a legízletesebbeket. A háromtagú bírálóbizottság tagja volt Unger Tamás alpolgármester, aki más városrészi napokon egy főzőcsapat tagjaként szokott részt venni, most azonban a bogrács másik oldalán tevékenykedett. Mosolyogva mesélte, zsűrinek lenni a vártnál is kellemesebb, ám nehezebb feladat.
-Épp az imént mondtam zsűritársaimnak, ha tudom, hogy a zsűrinek ilyen jó dolga van, hogy az értékelés végére jóllakik a finomabbnál finomabb ételekkel, akkor máskor is szívesen veszek részt ebben a tevékenységben – nevetett, hozzátéve, bár nem gyakorlott szakács, szívesen segít a főzésben a közösségi programokon. Felesége és barátai nagyon jól főznek és örömmel áll be közéjük. Mint mondta, az igali bogrács bulin kiváló ételek készültek, annak pedig külön örült, hogy a városrészen élők is eljöttek és fakanalat ragadtak. Alpolgármesterként minden résztvevőnek köszönetét fejezte ki a rendezvényen való részvételért.
-Ha egy ilyen –jótékonysági célt is szolgáló - rendezvényre eljönnek az emberek és szívüket, lelküket és szerencsére jó fűszereket és hozzávalókat is beleadnak, akkora zsűrinek tényleg jó dolga van és persze nehéz. Én arra bíztatok mindenkit, hogy vegyenek részt az ehhez hasonló programokon, lesz belőlük bőven a nyáron.
Unger Tamás hozzátette, az igali városrészi nappal tartozott a város az itt élőknek és bízik abban, hogy a lakók kedvére való lesz a program és hagyománnyá válik, mint másutt.

Az eredményhirdetésen minden csapat munkáját emléklappal köszönték meg a szervezők, az első három helyezettet pedig ajándékcsomaggal jutalmazták. A harmadik helyet az ESZI csapata érte el, második lett a Száguldó Vadkacsák főzőcsapata, a győztes pedig ezúttal a Fidesz csapata lett, különleges gombás-tejszínes ragujával.

S míg a főzőcsapatok a bográcsok körül serénykedtek, addig a férfiemberek a focipályán mérték össze tudásukat. A kispályás bajnokságra hat csapat nevezett és köztük is voltak igaliak. A torna után a kisgyermekek játszottak egy mérkőzést, végül pedig közkívánatra 7-es rúgó versenyt is tartottak. Az eredményhirdetésen a Real Margit vehette át a győztesnek járó díjat, mögöttük az Igal második csapata végzett, a  helyi erők másik csapata pedig a negyedik helyezést szerezte meg. Nyári Attila ez utóbbi csapat tagjaként lépett pályára. Mint mondta, lakótelepi barátaival gyakran összejönnek focizni és nagyon örültek, hogy megszervezték a városrészi napot és benne a focitornát.

A délután a szórakoztató színpadi műsorok jegyében telt, a szervezők pedig arra törekedtek, hogy gyermekeknek és felnőtteknek is kellemes időtöltést kínáljanak. A változatos kavalkád a Szivárvány óvoda citrom csoportjának műsorával kezdődött, a kicsik egy része az Igal lakótelepről jár az intézménybe, ezért is ők jöttek el műsort adni. Kedves, dalos, tavaszi körjátékokat adtak elő a szülők és rendezvényre kilátogatók nagy tetszésére. A kicsik műsorát a kicsiknek szóló program követte: a Pápai Musical Stúdió gyermekműsorába kapcsolódtak be az apróságok és együtt énekelték a vidám gyermekdalokat. A városrészi nap más szórakozást is kínált a legfiatalabb korosztálynak, aszfaltrajzversenyen vehettek részt, ugrálóvár és pónilogaglás várta őket, a Szivárvány és a Csókai Óvoda munkatársainak köszönhetően pedig kézműves játszóházat is tartottak. Szelencsikné Tibolt Anita, a Szivárvány ovi vezetője érdeklődésünkre elmondta, mivel az igali gyermekek hozzájuk járnak óvodába, örömmel jöttek el a programra, hiszen így a kisgyermekek nemcsak az óvoda falai között, a szülők előtt tudják megmutatni magukat, hanem a lakótelep közönségének is. Az óvónénik a játszóházban is közreműködtek, segítségükkel kedves mintákkal díszített napellenzőt készíthettek a gyermekek. Munkájukat a Csókai Óvoda óvodapedagógusai segítették, akik szintén kreatív ötletekkel érkeztek. Asztaluknál nyári színekben pompázó kis kukacok kerültek i az ügyes gyermekkezek alól és ők biztosították a mindig nagy népszerűségnek örvendő arcfestést is. Tunnerné Buzás Éva, az óvoda vezetője is arról beszélt, szívesen vesznek részt ilyen programokon, jó látni, ahogy a kicsik ügyeskednek és hogy szüleik is beállnak a kézműves tevékenységbe.

A városrészi nap a kisgyermekkorból kinőtteknek is tartogatott szórakoztató programokat, a Patent Griff SE küzdősport bemutatót tartott, Papatyi tóth Tünde örökzöd dallamokat hozott a rendezvényre és hamarosan a közönség is vele énekelt, látványos produkcióval érkezett az igaliakhoz a Zafír Orientális Társulat és a Black Bunny táncos csapata is.

Az egyre népesebb közönséget Zsegraits Gyula, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte késő délután. Beszédében köszönetet mondott a főzőversenyen, focitornán résztvevőknek és mindazoknak, akik a bográcsbulin készült ételkért adott adományukkal hozzájárultak a lakótelep mellett található füves pálya rendbetételéhez. A főzőversenyből 102 ezer forint adomány gyűlt össze, ezt egészítik majd ki a vállalkozások adományai, a teljes összeget pedig a pálya és a játszótér felújítására fordítják. A képviselő bemutatta azt az új játszótéri játékot is, melyet a város önkormányzata ajánlott fel a gyermekbirodalom korszerűsítéséhez.
-Régen megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy az Igalon és az Ipari Park környékén élők számára is szervezünk olyan egész napos programot, mint ami más lakótelepeken már hagyomány, és az idén sikerült ezt megvalósítanunk. A programban vegyítettük a többi városrészi napról ismert elemeket és a már 14 alkalommal megrendezett tapolcafői rendezvényen népszerű programokat, így lett főzés és foci, valamint sok szórakoztató műsor. Bízom abban, hogy a városrészen élőknek elnyerte a tetszését a program és arra bíztatok mindenkit, hogy jöjjenek el legközelebb is, hiszen ez a program nekik, értük szerveződik –fogalmazott. Zsegraits Gyula hozzátette, első alkalomhoz képest nagyon szép adomány gyűlt össze a főzőversenyen és a rendezvényre kilátogatók számával is elégedett lehet.
Az igali városrészi nap este Márió műsorával és a Retro LMG utcabáljával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!