Felkerült a bokréta a kórház új épületére


2015-06-05 21:38:09  | cikk: HuHa  | 


Felkerült a bokréta a kórház új épületére főképe
Az építők elértek a felmenő szerkezetek legmagasabb pontjára a gróf Esterházy Kórház új épületének kivitelezésével, így ma délben megtartották a bokrétaünnepet. Mint ismeretes, az egészségügyi intézmény másfél milliárd forint támogatást nyert el a struktúraváltást célzó projekt végrehajtására, melynek munkálatai múlt évben kezdődtek meg, a projekt befejezésének dátuma pedig ez év szeptember vége.

A bokrétaünnepen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, dr. Varga Gábor, a GYEMSZI Észak-dunántúli Területi Igazgatóságának vezetője, dr. Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Unger Tamás alpolgármester, több városi képviselő és a kórház dolgozói is. A vendégeket dr. Vörös Ibolya, a pápai kórház főigazgatója köszöntötte, kiemelve, az intézmény történetének egyik legjelentősebb fejlesztése zajlik, mely a belváros rekonstrukció és a kastély felújítás után a legnagyobb beruházás Pápán. Felidézte, a projekt támogatásáról szóló döntésről 2013 őszén értesültek, a tényleges munkákat 2014 őszén kezdhették el.
-A megvalósuló fejlesztés előremutató jövőt jósol intézményünknek, és hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített ebben – fogalmazott, hozzátéve, féltek a beruházással járó nehézségektől, hiszen az építkezés és a gyógyító munka egy helyen zajlik. A félelmek azonban nem igazolódtak be, nem volt semmi probléma a beruházás során, köszönhetően a betegek, dolgozók, orvosok és látogatók türelmének.
-A fejlesztés eredményeként a kor elvárásainak megfelelőn tudjuk elhelyezni betegeinket, dolgozóinknak megfelelő munkakörülményeket tudunk biztosítani, a gyógyítás pedig városi kórházi szinten a legmodernebb műszerparkkal történhet – fogalmazta meg. Hozzátette, a tevékenységek egyesítése, a központosítás, a közös háttér-infrastruktúra használata mellett, a betegbiztonság, az ellátásbiztonság növekedését eredményezi a projekt.

Unger Tamás a város nevében üdvözölte a beruházás előrehaladását. Mint mondta, a kórház fejlesztésének megítélése mindig konszenzusos volt, a képviselő-testületi üléseken egyhangúan születtek meg a döntések a kórházzal kapcsolatosan és minden pápai számára is fontos az egészségügyi intézmény helyzete. Ezt igazolta a tavaly őszi Fő téri egészségnap is, amelyen egy gyógyszergyártó cég rendezvényén való részvétellel a helyiek négy millió támogatáshoz juttatták a kórházat.  Az alpolgármester kiemelte, bár a kórház már nem a város fenntartásában működik, a jó kapcsolatban, a segítségnyújtásban nem változott semmi. Ennek bizonyítéka több kisebb városi támogatás és az a 150 milliós forrás, melyet az önkormányzat nyert el múlt év végén egy pályázaton a kórház támogatására. Emlékeztetett arra is, az idei esztendőben Eszterházy Ferenc emléke előtt tiszteleg a város, és a gróf volt az, aki megalapította a kórházat. Az emlékévhez kapcsolódva indult el a városi forrásokból megvalósítandó fejlesztéseket tartalmazó Eszterházy Ferenc terv , melyben előkelő helyen szerepel az egészségügy, s melynek egyik eleme a borsosgyőri új orvosi rendelő építése.

A bokrétaünnepen Bándi Gábor projektmenedzser ismertette a beruházás részleteit. Elmondta, az új épület - melynek bokrétaünnepét tartják – hasznos alapterülete több mint 2000 négyzetméter, ebben kap helyet a most szétszórtan elhelyezkedő belgyógyászat és a patológia. A kivitelezés során 970 négyzetméter területen felújítják a kórház meglévő épületeit és 174 új orvosi eszköz beszerzésére is lehetőséget ad a projekt. A másfél milliárdos fejlesztés 60 százalékát teszi ki az építési beruházás és közel egyharmadát az eszközbeszerzés. Az új épület kivitelezése mellett a felújítási munkák is megkezdődtek egyes területeken és az eszközbeszerzés is folyamatban van, néhány orvosi berendezés már meg is érkezett.
Az eddig elvégzett munkákról Szűcs István, a kivitelező Vemévszer Kft. igazgatója beszélt, aki felidézte a bokrétaünnephez kapcsolódó hagyományokat. Mint mondta, a falazott szerkezetek legmagasabb pontjáig jutottak az építkezés során és kezdődhet a tető építése.

E jeles alkalmat jelezte a mai bokrétaünnep, melyen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár mondott ünnepi
beszédet, melyben reményét fejezte ki, hogy a beruházás határidőre, mindenki megelégedettségére el fog készülni. Hangsúlyozta, a megyében 20 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés zajlik, ezek mind a betegellátás minőségének javítását célozzák az egyes osztályok elhelyezésének racionalizálásával és az új eszközök beszerzésével. Az államtitkár szólt a kormány egészségpolitikájáról is, arról, hogy tervezik az egészségügyben dolgozók anyagi elismerésének további lépéseit és arról is, hogy a kormány döntött a kórházak adósságállományának konszolidációjáról 60 milliárd forint értékben. Megemlítette azt is, az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési időszakában több pályázati lehetőség is érinti az egészségügyet, ezek többnyire energetikai korszerűsítésre adnak majd lehetőséget.
A beszédeket követően a kivitelező a kórház főigazgatója, az államtitkár és az alpolgármester társaságában elhelyezte a színes bokrétát a készülő épület tetején.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!