Teltházas koncert a zsinagógában


2015-06-05 15:09:01  | cikk: pgya  | 


Teltházas koncert a zsinagógában főképe
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) adott teltházas koncertet tegnap este a pápai zsinagógában. „Legyen a zene mindenkié” – már-már ködbe vész Kodály Zoltán sokat idézett és szövegkörnyezetéből gyakran kiragadott mondatának eredeti jelentése.

A kodályi zenepedagógia célkitűzéseit frappánsan megfogalmazó mondat kitűnően jellemzi a Budapesti Fesztiválzenekar zenepedagógiai célkitűzését és közösségi programjait is. Az együttes fontosnak tartja saját fiatal közönségének kinevelését, ahogy azt is, hogy olyanok is hallhassák muzsikáját, akiknek egyébként nincs vagy csak elvétve van lehetőségük eljutni a koncerttermekbe.

A zenekar muzsikusai Darius Milhaud Suite d’apres Corette, David Stock Three Yiddish Songs, Jávori Ferenc Klezmer Szvit (részletek) és Kovács Béla Sholem-alekhem, rov Feidman című műveit adták elő. A zenészek a zsidó dallamvilágból építkező több olyan autentikus művet is eljátszottak, amely ebben a formában Magyarországon még sosem hangzott el. A családias hangulatú hangversenyek célja, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre. A koncert üzenetét Fischer Iván zeneigazgató így összegezte: „Hozzon a zene a szívekbe békét, megértést, toleranciát és megbecsülést”.

A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következményeképpen elnéptelenedett. A zsidó közösségek tagjainak jelentős többségét elpusztították, azok közül, akik visszatértek, sokan kivándoroltak, máshová költöztek, nem gyakorolták vallásukat. A zsinagógák elvesztették eredeti funkciójukat, nem egyet közülük méltatlan célokra – áruházként vagy raktárként – hasznosították, másokat átengedtek az enyészetnek. E szórakoztató és befogadó szellemű események célja, hogy minden magyar számára meg- és elismerhetővé váljon a zsidóság magyarországi történelme.

A Fesztiválzenekar ennek szellemében az ország elhagyatott zsinagógáiba szervezett új eseménysorozatot, amelyen együttműködik Köves Slomó rabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével. A BFZ szeretné ráirányítani a figyelmet a zsidó örökségre, megismertetni a helyi közösségeket azzal a sokszínűséggel, amely egykor Magyarországot jellemezte.

A pápai zsinagógában összegyűlt szép számú közönség érdeklődése elsősorban a világ 10 legjobb együttese között számon tartott BFZ-nak szólt. Elsőként az Ács Ákos (klarinét), Berger Márta (oboa) és Tallián Dániel (fagott) alkotta trió, Dárius Milhaud Op. 161b tételeit játszotta. Ezt követően Nógrády Gergely (kontratenor) vezetésével, Bujtor Balázs (hegedű), Eckhard Violetta (hegedű), Liptai Gabriella (cselló) és Sipos Gábor (brácsa), David Stock három dalát mutatta be.
A koncert során több műnek volt az ősbemutatója is. Ezek sorában Jávory Ferenc klezmer szvitje is elhangzott. Ebben a kamara együttesben mutatkozott be a BFZ szólamvezetője, Fejérvári Zsolt (bőgő). Az est zárásaként Kovács Béla szerzeménye, a Tiszteletem, Feidman úr! hangzott el.

A koncert szüneteiben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője mesélt a helyi zsidóság és a zsinagóga történetéről, emellett egy kis zsidó édességgel is kedveskednek a közönségnek, a mákos bejgli és a zserbó ízkombinációjára emlékeztető jellegzetes süteménnyel, flódnival vendégelték meg a zenebarát érdeklődőket, továbbá mindenki kapott az igényes kivitelű műsorfüzetből is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!