Felkutatni minden magyart! - A Nemzeti Összetartozás Napja az Emlékparkban


2015-06-04 22:53:27  | cikk: pgya  | 


Felkutatni minden magyart! - A Nemzeti Összetartozás Napja az Emlékparkban főképe
Az Éneklő Szülők Kara kórusművel köszöntötte az emlékezőket a Millenniumi Emlékparkban ma este, a Pápa Város Önkormányzata által a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett emlékünnepségen. A Himnusz hangjai után dr. Hermann István önkormányzati képviselő mondott emlékbeszédet.

Dr. Hermann István Raffai Ernő történész szavait idézve tragédiának nevezte a trianoni békediktátum következményeit, hiszen: „Magyarország formailag független állam lett, de körülbelül olyan helyzetbe került, mint a hadifogoly, amelynek miután levágták a lábait és kezeit, azt mondják szabad vagy mehetsz, csinálj amit akarsz, vagy amit tudsz”.

Elmondta, június negyedike az a nap, amikor országunk területének 2/3-át elcsatolták, amikor a magyarság 1/3-a az új határokon kívül rekedt. „Ez volt az első békerendszer, amely azt hirdette, hogy egy újabb háborús konfliktus elkerülése, a nemzetek szabadsága és önrendelkezése a legfontosabb célja. De nem ez lett belőle, ebből Trianon lett, ami nem egyszerűen egy település egy palota neve a magyar köztudatban, hanem mérhetetlen kín és szenvedés kiindulópontja, amelyet most 95 év után sem lehet szomszédaink számára is elfogadható hangsúllyal kiejteni, amelyet most 95 év után sem lehet a világ szemében egyértelmű történészi ítélettel illetni” - mondta el beszéde elején Pápa város önkormányzati képviselője, majd részletesen ismertette az országot sújtó veszteségeket.

- Bár soha sem sikerülhet megszüntetni Trianon gazságait, de legalább enyhíteni, határon túli nemzettestvéreink védelmére és anyaországhoz tartozásuk mindenkori és végleges megpecsételésére öt éve a Magyar Országgyűlés meghozta döntését a határon túli magyarok állampolgárságáról – fogalmazott dr. Hermann István, majd a nagyhatalmak bűnös összjátékára utalva megállapította, hogy Dsida Jenő szavai az igazságtalan békediktátumot Magyarországra erőszakoló Európára mai nap is érvényesek: „Énekelj, hogy világgá hömpölyögjön/ zsoltárod, mint a poklok tikkadt, kénköves szele/ s Európa fogja be fülét/s nyögjön a borzalomtól/ és őrüljön bele!”- hangzott el a rendezvényen.

A beszédet követően a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai emlékeztek meg az elcsatolt területekről. A diákokat felkészítette Rozgonyiné Csepregi Annamária. A tanulók műsora után az Éneklő Szülők Kara előadásában Szabados Béla Hiszek egy Istenben című művét hallhatta az emlékező közönség, a kórust dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta vezényelte. A rendezvény ideje alatt az elcsatolt területek emlékoszlopainál a Pápai Huszáregyesület tagjai álltak díszőrséget. A műsort követően a jelenlévők közösen keresték fel az Országzászló emlékművet, ahol a koszorúk elhelyezése után a Szózat hangjaival zárult az emlékünnepség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!