Pölöskei Ferenc könyvbemutatója


2010-03-15 16:32:30  | cikk: Tóth Tamara  | 


Pölöskei Ferenc akadémikus, Pápa Város Díszoklevele kitüntetettjének könyvbemutatójával folytatódott fél 12-től az ünnepi program a Pápai Református Teológiai Akadémián. Csoóri Sándor, aki február 3-án töltötte be 80. életévét, családi okok miatt sajnos nem tudott részt venni a mai könyvbemutatón.

Pölöskei Ferenc elmondta, A szabadelvű párt fényei és árnyai című könyve tegnapelőtt jelent meg, majd Pápáról részleteket kiemelve mutatta be azt.

- Pápa város képviselői mindig is országos hírű emberek voltak. Például Trefort Ágoston, Láng Lajos, Hegedűs Lóránt, Mészáros Károly, Bánffy Dezső. Sulyok Dezsőt is érdemes megemlíteni, aki 1945-ben  polgármester is lett.

Pölöskei Ferenc akadémikus, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1982 és 1990 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2010. április 6-án tölti be 80. életévét. Kutatási területe a 20. század agrár- ill. a politikatörténete. Most megjelent könyve is a politikatörténet egyik szeletét mutatja be pápai vonatkozásokkal, mint például: miként fonódik össze a történelem során a magyar polgári kormányzás és Pápa város múltja, jelene és jövője.

Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Kiadótól köszöntőjében elmondta, Pápának olyan attribútuma van, mely visszahúzza ide őt, pedig jómaga az Alföldről származik.

- Tanultunk mi erről: úgy hívtuk az iskolában, hogy a hely szelleme. Megmondom őszintén, hogy itt értettem meg azokat, akik erről írtak. Közvetlen módon én ezt az érzést, amit nagyon nehezen lehet kifejezni, itt ismertem meg. Most ezt a két könyvet hoztuk el a város nagyon is valós asztalára. Ez az attribútum, ami ennek a városnak a szívéből és lelkéből árad, megérinti mindazokat, akik valamilyen módon, akárcsak gondolattal is közel jutottak hozzá. A két könyv bizonyítja, hogy ebben a városban van szellemi tartalom, élet és mozgás - mondta Kovács Lajos.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!