Jó idő, jó hangulat, sok adomány a Városrészi Majálison


2015-05-31 19:14:29  | cikk: HuHa  | 


Jó idő, jó hangulat, sok adomány a Városrészi Majálison főképe
Míg tavaly szinte nagykabátban álltak a főzőcsapatok a bográcsok körül az Acsády sporttelepén megtartott Városrészi Majálison, addig az idei esztendőben kegyeibe fogadta az időjárás az immár negyedik alkalommal megrendezett közösségi programot. A rendezvény elsősorban a Fáy és a Huszár lakótelepen élőknek, illetve a környékbeli családi házas övezetben élőknek szólt, az egész városból várták a szórakozni vágyókat, adományozó kedvűeket.
A majális idén is a hagyományos program szerint zajlott, így délelőtt főzőversennyel indult. Húsznál is több csapat húzott kötényt és ragadott fakanalat, hogy a szervezők által biztosított húsból, saját ötletből és titkos vagy kevésbé titkos hozzávalókból finom ételt készítsen. A főzőversenyre jelentkezők között ezúttal megtalálható volt több városi intézmény és szervezet, de jelen voltak a helyi pártok csapatai is és a szervezők nagy örömére a városrészen élő baráti társaságok is részt vettek a versenynek csak formálisan nevezhető megmérettetésen, hiszen mindenki inkább a jó kedv, a segítő szándék miatt nevezett.

Kora délelőtt már vígan rotyogtak a bográcsban az ételek, a csapatok jellemzően pörköltet készítettek, de volt, aki gulyást főzött, mások a pörköltet dobták fel valami különleges kiegészítővel. Az igazán helyi erőket képviselte Kővári Ferencné, aki párjával, lányával és vejével két csapatot is indított és persze az unokák is sürgölődtek a kondérok körül. Mint megtudtuk, Kővári Ferencné sokáig ezen a városrészen élt, lányáék most is itt laknak, a kicsik pedig ide járnak óvodába, és a közeli Erkel-iskolába. 
-Évek óta eljövünk a rendezvényre és örömmel tesszük. Nagyon tetszik a hangulat és jónak tartjuk az itt élőket összekovácsoló programot – mesélte lelkesen. A családi csapat egyik bográcsában pörkölt készült, a másikban pedig hentes tokány, uborkával, sonkával, szalonnával. A család egész napos tartózkodásra készült, kis sátrat is hoztak magukkal és érdeklődéssel várták a délutáni szórakoztató programokat. Hozzájuk hasonlóan a csutorás utcai családi csapat is egész napos szórakozásra készült. A két házaspár sem újonc a Városrészi Majálison, a kezdetek óta részt vesznek a programon. Balogh László érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartják a rendezvényt, hiszen itt összejönnek a városrészen élők, és ők is sokakat itt ismertek meg annak ellenére, hogy egymás közelében laknak.
-Jól érezzük magunkat és örülünk, hogy az idő is kedvez a programnak – mondta. A Balogh család zöldfűszerekkel megbolondított sertéspörköltet készített, a klasszikus alapanyagokon kívül medvehagymát, borsikafüvet is tettek az ételhez. A csapat kapitánya nagy rutinnal mesélt az ételkészítésről, hiszen nemcsak itt, otthon is szívesen szakácskodik.

A délben kóstolásra induló háromtagú zsűriben a szakmát Fábián Istvánné képviselte, amatőr, de ínyenc zsűritagként pedig dr. Töreki Sándor megyei rendőr-főkapitány és Bocskay László, a városrész önkormányzati képviselője bírálta el az ételeket. A dandártábornok mint mesélte, ritkán kap ilyen felkérést, de örömmel tett eleget ennek a feladatnak, még akkor is, ha a mindennapokban kerüli a pörkölt ételeket.
-Az értékelésnél figyelembe vettem a terítés módját, a kedves, barátságos fogadtatást és természetesen az elkészült ételek ízét. Valamennyi csapat remek ételeket készített, nehéz volt választani – fogalmazott, hozzátéve, meglátása szerint, a pörkölt ilyenkor a legízletesebb, amikor egy jó hangulatú rendezvény részeként, bográcsban készül, és a közösség örömmel fogyasztja el. Ez utóbbival nem is volt probléma, hiszen mire a zsűri végigért a csapatok hosszú során a bográcsok mind kiürültek, az adománygyűjtő edények megteltek és a későn érkezőknek már csak egy kis tunkolásnyi pörköltszaft maradt.

Az eredményhirdetésen valamennyi csapat munkáját emléklappal ismerték el, a három legfinomabb étel készítőjét pedig ajándékcsomaggal jutalmazták a szervezők. A harmadik helyezést a Pápai Polgári Kör érte el, a második helyen a Honvéd Bajtársi Egyesület végzett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a Munka-ügyesek csapata állhatott fel.

A majális délutánján változatos színpadi produkciókat láthatott az egyre népesebb közönség. A sort a Huszár és a Fáy lakótelepi óvoda apróságainak műsora kezdte, utóbbiak magyar és angol nyelvű dalos körjátékokat mutattak be, a Huszár ovi Sün Balázs csoportja pedig tavaszköszöntő műsorral készült, kedves békás-gólyás dalokkal, mondókákkal. Az óvodák egyébként nemcsak a délutáni műsorokhoz járultak hozzá, az óvodapedagógusok a főzőversenyen is képviseltették magukat és a játszóházban is ők segítették a kézműves tevékenységeket. Kicsik és nagyok tavaszi-nyári kiegészítőket készíthettek az óvónénik és szüleik segítségével és kora estére egyre több kisgyermek szaladgált papírsárkánnyal, sokak fejére került bájos, papírból készült napellenző, mások pedig karkötőket és egyéb apróságokat készítettek.
A rendezvénysátorban megtartott, estébe nyúló színpadi műsorban fellépett a mihályházi Rezeda Néptánccsoport, gyermeknapi mesét hozott a RépaRetekMogyoró Duó és múltidéző dalokat énekelt a Honvéd Bajtársi Egyesület Vidám Nagyik Kórusa és közben begördült a Pápai Fúvószenekar is, akik a városrészt teherautón végigjárva és végigzenélve invitálták az itt élőket a rendezvényre. A sártor mellett légvár és trambulin várta a gyermekeket és ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett a rendőrkutya bemutató. Kocsis József rendőr zászlós, kutyavezető ezúttal két kutyájának munkájából és tudásából adott ízelítőt,  Aldo és Macso pedig félelemmel vegyes csodálatot váltott ki a közönségből, hiszen a két rendőrkutya az engedelmességi feladatok mellett, sikeresen megkereste az elrejtett kábítószert, a bűnelkövetőt pedig úgy földre terítette, hogy mozdulni sem tudott. A csibészkaros gyakorlatot egyébként a közönség is kipróbálhatta, és volt is bátor jelentkező bőven a kutyaharapásra.

A kora esti programokra már zsúfolásig megtelt a rendezvénysátor, ahol Bocskay László köszöntötte a jelenlévőket. A városrész önkormányzati képviselője köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a főzőversenyen, akik adományukkal támogatták a kitűzött nemes célt, és akik a nap sikeréhez bármely formában hozzájárultak munkájukkal. Rövid beszédében hangsúlyozta, a főzőversenyen 210 ezer forint adomány gyűlt össze, ezt pedig a városban fogyatékkal élőket segítő szervezetek egyike kapja majd meg. Az idei esztendőben ugyanis a városrészi napokon befolyó adományokat összegyűjtik és azon intézmények, szervezetek között osztják ki, melyek a fogyatékkal élők gondozásában, támogatásában tevékenykednek.
Bocskay László hírportálunk kérdésére elmondta, remekül sikerült a nap, nagyon sokan kilátogattak a sporttelepre és pont ez a lényege a rendezvénynek.
-Fontosnak tartom, hogy a városrészen működő intézmények, szervezetek részt vettek a program lebonyolításában és hogy ilyen sokan eljöttek a lakótelepekről, a környékbeli családi házas övezetből és a város más részeiről. Az embereknek ma már nagyon kevés ideje van a barátkozásra, személyes beszélgetésre, sokszor a szomszédok sem tartják egymással a kapcsolatot. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy kisközösségeink megmutassák, miben jeleskednek, óvodásaink kedves műsorral lepjenek meg minket és a főzőversenyen egy jó cél érdekében jöjjünk össze  – összegezte. Arra a kérdésre, hogy szervezőként, a városrész képviselőjeként munka vagy szórakozás ez a nap, mosolyogva válaszolt:
-Természetesen sok munkával jár egy egész napos rendezvény megszervezése, azon vagyunk, hogy a legjobban sikerüljön a nap, de így estefelé már kezdünk mi is felengedni, látva a sok érdeklődő, jól szórakozó embert. A rendezvényen lehetőség nyílik arra is, hogy a városrészen élőkkel kötetlenül beszélgessek, hogy itt a sporttelepen megkeressenek, elmondják problémáikat, véleményüket és sokszor sikerül is megoldást találnunk egy-egy kérdésre. Ez is fontos része a napnak.

A Városrészi Majális esti programjában fellépett a Balck Bunny Rock and Roll Club és a Balance Dance Team, a The Swing Sisters, a sztárvendég Keresztes Ildikó volt, a napot pedig utcabál zárta a Főnix együttessel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!