Testvériskolai jubileumot ünnepel a Weöres és a Gaál Mózes iskola


2015-05-29 23:13:13  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Testvériskolai jubileumot ünnepel a Weöres és a Gaál Mózes iskola főképe
Szakmai programok és a baróti testvériskolával tartott kapcsolat 25 éves jubileuma jegyében telt a Weöres-hét mai napja. A Pápai Weöres Sándor Általános Iskola hagyományosan megrendezett egyhetes programja ma reggel szakembereknek, pedagógusoknak, szakmai érdeklődőknek szóló bemutató foglalkozásokkal kezdődött a drámajáték jegyében. A Pápai Drámaműhely címet viselő programon előbb az első osztályosokkal tartott fantáziajátékot tekinthették meg az érdeklődők, majd az Év birodalmában címmel a második osztályosok környezetismereti foglalkozásába, végül egy kémiaórába tekinthettek be és egy improvizációs műhelymunkát ismerhettek meg Együtt szőni a történetet címmel. Valamennyi foglalkozás a drámajáték alkalmazásán alapult, hiszen a Weöres-iskolában régre nyúlik vissza a drámajáték használata az oktatásban, múlt év óta pedig e szakterület referenciaintézményként működik az iskola.
-Fontosnak tartjuk, hogy az általunk jónak tartott pedagógiai módszereket bemutassuk a külvilágnak – fogalmazta meg Horváth Attila igazgató.
Kora délután az intézmény színjátszó csoportjai, a Picit Nem Art és a Nem Art mutatta be idei produkcióját. A mai napi program nyújtott lehetőséget a köszönetmondásra is, az iskola vezetése köszönetet mondott mindazoknak a szülőknek és pedagógusoknak, akik segítettek a Wesselényi utcai homlokzat Weöres Sándor illusztrációinak felvázolásában és átadták a Weöres Sándor plaketteket. Az elismerést idén diák kategóriában Tegyi Nóra, a pedagógusok közül dr. Auerné Horváth Andrea vehette át, az egyéb, külsős jelöltek közül pedig Máté Sándor Zoltán, a baróti testvériskola igazgatóhelyettese kapta a díjat.

Az intézmény a Weöres hét keretében ma ünnepelte a baróti testvériskolával fennálló kapcsolat 25 éves jubileumát, a jeles alkalomra természetesen eljött a Gaál Mózes Általános Iskola pedagógusokból és diákokból álló delegációja, hogy együtt idézzék fel a negyedszázados kapcsolatot. Horváth Attila elmondta, Szubjektív-interaktív ABC címre keresztelte az emlékidéző programot, melyre több ezer, a két intézmény kapcsolatát bemutató fotóval készült és szeretné, ha a jelenlévők is bekapcsolódnának a beszélgetésbe, élménymesélésbe.
-Rengeteg élményünk van, nem a 25 évről, hanem egyetlen utazásról is – fogalmazott az intézményvezető és felidézte a kezdeteket. Mint mesélte, egyik kollégájuknak volt egy Barótról származó ismerőse, Miklós Csaba, akinek az édesanyja a baróti iskolában tanított. Ezen ismeretségen elindulva tették meg az első látogatást a Gaál Mózes Általános Iskolába. Kárpáti Ágnes, Tegyi Tibor és Tarnai Miklós utazott először Erdélybe 1990. március 15-én. Ennek emlékére idén március 15-én a baróti iskolában ünnepelték a jeles jubileumot. A kapcsolat 25 éve él, rendszeresen ellátogatnak egymáshoz az iskolai delegációk és részt vesznek a testvérintézmény fontosabb rendezvényein.
-Négy évvel ezelőtt a Nyergestetőn a két iskola kopjafát állított, ez az alkalom a két intézmény közös ügyét még inkább eggyé kovácsolta. A kapcsolat a diákoknak is nagyon sokat ad, új ismereteket, új barátságokat és ma már több olyan diákunk van, aki akár hatszor is járt az iskola delegációjával Baróton – fogalmazott Horváth Attila.
-Igazából a sporton keresztül erősödött meg ez a kapcsolat és ma is ez az egyik összekötője a két iskolának. Nagyon örülünk minden meghívásnak és mindig szívesen jövünk Pápára. Jellemzően évente kétszer látogatunk el ide, januárban a focitornára és tavasszal a Weöres Sándor hétre. Diákjaink számára is fontos ez a kapcsolat, mindig sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodnak és már vannak barátságok tanulók, pedagógusok és szülők között is – ezt már a baróti iskola igazgatóhelyettese, az Weöres plakettel kitüntetett pedagógus mondta el hírportálunknak.
-Bízom abban, hogy ez a kapcsolat a továbbiakban is virágzóan működik és a kinti fiatal kollégák átveszik a stafétabotot elődjeiktől – nézett a jövőbe a Weöres-iskola vezetője.

A Weöres hét holnap zárul a nemzetközi focitornával, melyen a házigazdák mellett a baróti diákok, valamint az Erkel és a Pápakovácsi iskola csapata vesz részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!