Borsosgyőrön és Kéttornyúlakon is üléseztek a képviselők


2015-05-27 22:36:08  | cikk: HuHa  | 


Borsosgyőrön és Kéttornyúlakon is üléseztek a képviselők főképe
A csütörtöki városi képviselő-testületi ülést megelőzően a részönkormányzatok véleményezték a napirendre kerülő rendeletmódosításokat. Kéttornyúlakon és Borsosgyőrön ma ültek össze a részönkormányzat tagjai.

 A testületek egyhangúan támogatták a város 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet tervezetet. Az üléseken Nagy Zsolt, a pénzügyi osztály vezetője szóbeli kiegészítésként elmondta, a múlt évben a város több bevételt tudhatott magáénak a tervezettnél, ami többek között a helyi adóbevételekből származott, kiadásai pedig – részben az éven átnyúló beruházások miatt – a tervezettnél kisebbek voltak. A múlt évi büdzsében keletkezett pénzmaradvány – több mint 1 milliárd forint – az idei költségvetésben jelenik meg. Az osztályvezető hangsúlyozta, Pápa Város Önkormányzatának költségvetési rendelet végrehajtása mindenben megfelelt a jogszabályi előírásoknak, kötelező és önként vállalat feladatait ellátta, likviditási gondjai nem voltak.

Egyhangú igennel véleményezték a képviselők mindkét városrészen a helyi közművelődésről szóló rendeletmódosítást is. A napirendhez Rádi Róbert kabinetvezető hozzáfűzte, az önkormányzatnak már korábban el kellett készítenie a helyi közművelődésről szóló rendeletet, a módosítás ennek aktualizálását tartalmazza. Arról is szólt, az önkormányzat megalkotta közművelődési koncepcióját, melyet széles körben véleményeztetett, ez alapján született meg a rendelet, melyet most az aktuális feladatokhoz, igényekhez, kihívásokhoz igazítanak, a magas színvonalú közművelődési tevékenység ellátásáért.

A képviselők a közterületek nemzeti ünnepeken való fellobogózásáról szóló rendelet-tervezetet is támogatták, ez a március 15-ei, az augusztus 20-ai és az október 23-ai ünnepet érinti.

Mindkét településrészen elfogadták a Pápai Rendőrkapitányság beszámolóját a településrészek közbiztonságáról és a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról. Az írásos anyagot Németh Zoltán törzsőrmester, körzeti megbízott egészítette ki, azzal, hogy sem Borsosgyőr, sem Kéttornyúlak nem tartozik a veszélyeztetett településrészek közé, az előbbin három bűncselekményben kellett nyomozást indítania a rendőrségnek a múlt évben és egy anyagi káros baleset történt csupán, Kéttornyúlakon pedig egy bűncselekménnyel és egy balesettel volt dolguk. A napirend kapcsán mindkét részönkormányzatnál szóba került a térfigyelő és sebességmérő kamerák telepítésének szükségessége és lehetősége, ezzel kapcsolatban Máté István elnök tájékoztatta a képviselőket és a jelenlévő érdeklődőket. Mint mondta, a város vizsgálja a kamerák telepítésének lehetőségét, ő pedig jelezte, hogy mind Kéttornyúlakon, mind Borsosgyőrön szükség lenne ilyen berendezésekre.

A testületek tárgyalták a helyi kisközösségeik múlt évi tevékenységéről szóló beszámolókat is. Kéttornyúlakon a sportegyesület és a nyugdíjas klub munkájába kaptak betekintést, és mint a beszámolókból kiderült mindkét civil szervezet eredményesen működött 2014-ben. A megye IV.  osztály északi csoportjában játszó futballcsapat 20 fővel tevékenykedik, és jelenleg a bajnokság élén áll, de sikeresen működik az 5-11 éves korosztály számára indított utánpótlás képzés is a  Bozsik Program keretében. A nyugdíjas klub sok rendezvénnyel, rendszeres összejövetelekkel tarkított múlt éve is sikeres volt, saját programjaik mellett a falu közösségi rendezvényein is aktívan részt vettek, céljuk pedig továbbra is az, hogy a helyi időseket összefogják és közösen tegyék szebbé napjaikat. Mindkét szervezet működéséhez jelentősen hozzájárult a részönkormányzattól kapott pénzügyi és erkölcsi támogatás.

Borsosgyőrön három civil szervezet beszámolójának elfogadásáról döntöttek a képviselők. A Borsosgyőri SE 20 fő játékossal vesz részt a megyei IV. osztályú bajnokságban, céljuk, hogy biztosítsák a lehetőséget az amatőr sportéletben való részvételre. A Borsosgyőri Ifjúsági Sportegyesület labdarúgói szintén a megyei IV. osztályban szerepelnek, az ISE kiemelt célja, hogy a helyi fiataloknak adjanak lehetőséget a sportolásra, de örömmel vesznek részt a közösségi rendezvények lebonyolításában is. A nyugdíjas klub beszámolójából kiderült, családias légkör, jó hangulat és nagy aktivitás jellemezte a tagságot, programjaik között rendezvények, előadások, kirándulás szerepelt, összejöveteleiket pedig heti rendszerességgel tartották meg. A borsosgyőri civil szervezetek is támaszkodhattak a részönkormányzat támogatásra, mely alapvető forrást biztosított működésükhöz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!