Méltóságteljes megemlékezés - Színes ünnepi műsor


2010-03-15 16:07:11  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


Méltóságteljes megemlékezés - Színes ünnepi műsor főképe
Hagyományosan Pápa Város Fúvószenekarának toborzójával, majd a Pápai Huszáregyesület lovas huszárjainak és az MH Pápa Bázisrepülőtér katonai díszalegységeinek bevonulásával kezdődött  délelőtt 10 órakor az ünnepi megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójáról. A Himnusz eléneklése után dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselő ünnepi beszéde következett, melyben elmondta, hogy 1848. március 15-e egyike hazánk azon kevés ünnepeinek, amikor nem vereségről, a gyászról emlékezünk meg, hanem egy reményteli kezdetet ünneplünk, a magyar történelem egyik legfelemelőbb pillanatát, amikor a hit és akarat győzelmeskedett a mindig lehúzó kishitűséggel szemben.
A polgármester az ország jelenkori állapotát tekintve azt a világosi fegyverletételhez hasonlította, melyet a reményüket vesztett emberek, tönkretett gazdaság, a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó kormányzat jellemez.
- Pedig Márai Sándor szavait idézve: „Senki nem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az Eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt”- mondta az ünnepi szónok.
A polgármester kiemelte a magyarok identitását a március 15-i nemzeti ünneppel kapcsolatban. Szerinte egyetlen más nemzeti ünnepünkhöz sem kötődik ennyi érzelem, ennyi történet, önazonosságunk meghatározó része. Úgy fogalmazott, nincs semmi más a történelmünkben, amellyel ilyen szoros kapcsolatot ápolunk, amely ennyire egyértelműen része a hagyományainknak. Szinte a génjeinkkel örökítjük.
- A magyar gyerekek első öntudatos pillanatunktól tanulják, hogy milyen volt 1848-49, és valahogy a kezdetektől értik. Mert nemcsak a forradalommal kapcsolatos tudást, ismeretet kell átadnunk nekik, hanem e történelmi sorsforduló lelkületét is meg kell érezniük. Ahogy Márai mondja: „Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás!” Ma bizony sokan megmosolyogják a 48-as hősök áldozatvállalását. Pedig az 1848-ról őrzött emlékeink mind arról mesélnek: mennyien és hányféle körülményben tekintették „rongynak” saját életüket a „haza becsületéhez” képest. Ma ezen erényeket nehéz megtalálni; de legalábbis nagyon kell keresni.
Véleménye szerint ma a közhangulat nem az „itt élned, halnod kell”, hanem a ne maradj itthon, fuss el messzire jegyében fojtogatja az embereket. Ma csak azt halljuk, hogy sokfélék vagyunk, de hogy mit tehetünk együtt, arról csak keveset. Pedig a közös hitet nem zárták múzeumi tárlókba.
A polgármester szerint a dicső elődök emlékének őrzése, a történelmünk értékeinek, eszméinek átadása az eljövendő generációk részére a célja, szándéka minden megemlékezésnek, így a mainak is, amellett, hogy erőt adjon, irányt mutasson és felemeljen.
Kiemelte, hogy Magyarországon ma újra a változás és változtatni akarás egyre erősödő morajlása hallatszik.
- A zúgásból egyre tisztább kivenni az új irányt követelők hangját. Tudjuk, hogy ez így nem mehet tovább. Azt is tudjuk, hogy merre kell tovább menni. Mégsem legyőzni, megdönteni, eltiporni akarjuk a hatalmon lévőket, hanem Klauzál Gábortól kölcsönzött szavakkal: „jobb elvek által kiszorítani” őket! Azt szeretnénk ma is, amit Petőfi: új hazát, tiszta levegőt Magyarországon!
Kiszellőztetni a reménytelenség dohos, a tehetetlenség savanyú és a korrupció pállott szagát. Magyarország gyeplőjét a haszonleső és kudarcot vallott politikusok kezéből át kell venniük azoknak, akik a hazát tisztelik, érdekeit nézik és dolgozni hajlandók érte.
Az ünnepi beszédet követően Kossuth izenete - Virtust tenni szép hazánkért címmel zenés irodalmi összeállítást láthattunk a Forrás Színház, a DŰVŐ Népzenei Együttes, a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes, a Pápai Erkel Kórus, Az Éneklő Szülők Kara, a Bartók Béla dobosai és a Tánc- Lánc  Rügyecskék táncosainak közreműködésével. A műsor után átadták Pápa Város Díszoklevelét. Az idei kitüntetettek: dr. Pölöskei Ferenc akadémikus, Jan Kattenberg kampeni képviselő, dr. Mail József apát-plébános, valamint Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara. A koszorúzást követő díszsortűzzel és a Szózat eléneklésével, valamint a katonai alakulatok díszmenetével fejeződött be a városi megemlékezés.

Kapcsolódó cikkek:


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!