Egységre teremtve! - V. Pápai Ökumenikus Nap


2015-05-26 18:35:47  | cikk: pgya  | 


Egységre teremtve! - V. Pápai Ökumenikus Nap főképe
Egységre teremtve – a városban működő történelmi egyházak ezzel a címmel szervezték meg az V. Pápai Ökumenikus Napot pünkösdhétfőn, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kereszténység egységére, s hangsúlyozza mindazt, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt – emelte ki a rendezvény egyik szervezője, ifj. Márkus Mihály református lelkipásztor.

A pápai római katolikus plébániák, a Református Egyházközség, az Evangélikus Egyházközség és a Sarokkő Baptista Gyülekezet szervezésében megvalósuló Ökumenikus Nap idén az esős időjárás miatt – a tavalyihoz hasonlóan – a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájába szorult.
- Akkor érheti el igazi célját ez a nap, ha olyan embereket is meg tud szólítani, akik egyébként nem feltétlenül jönnének el. Oda kell vinni Isten szent lelkét, ahol az élet zajlik. Azt gondoljuk, hogy a világnak meg kell mutatnunk, bármennyire is elválaszt minket egymástól a történelem, itt van a példa, hogy lehet együtt Istent dicsőíteni – mondta ifj. Márkus Mihály.

Együtt imádkozni, egységben és közösségben élni – e gondolatok mentén állt össze a pünkösdhétfői ökumenikus nap programja. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekes műsort.
A délutáni megnyitó ünnepségen Salgó Ferenc kanonok-plébános az egység fontosságát hangsúlyozta.
- Az ökumenikus mozgalom szeretné az Úr Jézus szívügyét munkálni azzal, hogy gyógyítgatja a történelmi sebeket, munkálja, kéri imával ennek az egységnek a minél teljesebb megvalósulását - mondta Salgó Ferenc, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik dolgoztak ennek az ökumenikus napnak a megvalósulásán, avagy támogatták. Az összetartozást hirdető rendezvényen Pápa város önkormányzatát Unger Tamás alpolgármester képviselte.

- A vallási közösségeknek egy speciális területe van, amely a lelki életünket érinti meg. Azon is túl nagyon komoly karitatív és oktató-nevelő tevékenységet folytattak, egymással együttműködve, évszázadokon keresztül hozzájárulva a város egészéhez, ahogy van ez a jelenben is. A helyi vallási  közösségek együttgondolkodását példázza ez a mai rendezvény. A ma megfogalmazott összefogásra talán még soha nem volt akkora szükség, mint napjainkban. A mai világ nagyon komolyan károsíthatja az emberek lelkét, hiszem, hogy a vallási közösségek képesek ellensúlyozni a káros hatásokat. Szükség van az értékteremtő közösségekre – fogalmazott Unger Tamás alpolgármester, biztosítva a jelenlévő egyházak képviselőit, hogy ahogy eddig is, ezután is támogatni fogja a város az összetartozást erősítő eseményeket.

A megnyitót követően több helyszínen is elkezdődtek a különböző programok. A közös játék szellemében zajlott le a felekezetek és oktatási intézmények csapatainak részvételével az Ökumenikus Floorball Kupa a katolikus iskola tornatermében, továbbá eredményt hirdettek a rajzversenyen résztvevők között is. Több tanintézmény műsort mutatott be a közönségnek, felléptek a Szent Anna Óvoda kicsinyei, a Szent István Általános Iskola és a Gyurátz Ferenc Általános Iskola kisdiákjai. A Református Gimnázium tanulói az Isten a metrón című színdarabbal gondolkodtatták el a közönség tagjait mindennapjainkról. Az előadások közti szünetekben a kisebbeket gyermekjátszóház várta.

Ugyancsak az önfeledt közösségi élmény jegyében álltak színpadra az egyes gyülekezetek zenéhez, énekléshez értő tagjai, akik együtt dicsőítették a Megváltót a délutáni ökumenikus koncert alkalmával. „Lelkem áldd az Urat”, „Szép vagy Jézus”, „Örömének”,  „Szentlélek úgy kérünk” - ilyen és ehhez hasonló dalok csendültek fel az ökumenikus zene- és énekkar tolmácsolásában Isten dicsőítésére.

A pünkösdi egyházi programot színesítette a bibliai ételkóstoló, ahol Sára lángosát, Dániel pikáns lencse-labdacsait, pászkát, túró-krémet szolgáltak fel, desszertként pedig kókuszos zabgolyókat és a „Fáraó vajaskeksz”-éből kaptak az ínyencek.

A V. Pápai Ökumenikus Nap záróprogramja a közös istentisztelet volt, az igét a Győrből érkezett karmelita szerzetes, Renátó atya hirdette. „Az egyház Krisztus teste. A test ugyan egy, de sok tagja van. A testnek ez a sok tagja mégis egy test. ” - idézte az ifjú szerzetes Pál apostolt. Renátó atya arról beszélt, hogy egységre van szükségünk, s ez az egység nem más, mint Jézus Krisztus.
- A testünk részei, különbözőségei is azért vannak, hogy kiegészítsék egymást. Minden egyes testrész egyformán fontos és értékes. Mindenki csak végezze a dolgát, mert nincs más feladatunk, mint a saját karizmánk tehetségünk szerint és hozzájárulni az egész közösség javához - fogalmazott a Renátó atya.
Az ökumenikus nap zárásaként a Márk drámát nézhették meg a hívek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!