Fölszállott a páva – területi válogató Pápán


2015-05-25 14:30:07  | cikk: Babos Petra  | 


Fölszállott a páva – területi válogató Pápán főképe
Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012 tavaszán népzene- és néptáncvetélkedőt hirdetett Fölszállott a páva néven. A 16 és 35 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok versenyére a teljes magyar nyelvterületről számos produkciót neveztek, a területi selejtezőkből a televíziós elődöntőkbe már csak 48 jutott tovább. Ezek közül a döntőn választotta ki a zsűri és a közönség a nyerteseket. A döntősök és a díjazottak azóta számos koncerten, előadáson bizonyíthatták, hogy megérdemelten találta őket a legjobbnak a zsűri és a közönség.

Az idei versenyt a 6-14 éves korosztály számára hirdették meg, a területi selejtezők tavasszal zajlanak, a kiválasztott 48 produkció szereplői nyári előkészítő táborozáson vesznek részt július második felében, az ezekről készített összefoglalókat ősszel sugározza a Duna csatorna, a döntőket pedig a tervek szerint novemberben és decemberben láthatja a közönség. Tegnap városunkban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont az egyik területi válogatónak. A rangos megmérettetésen Szombathelytől egészen Murakeresztúrig 38 versenyző indult, énekes és hangszeres szólisták, valamint zenekarok és néptáncegyüttesek kategóriában. Természetesen pápai fellépő is volt a mezőnyben, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csalóka csoportja.
Müller Anita, az intézmény igazgatója a fellépést követően elmondta, felemelő érzés volt látni a pápaiakat a színpadon, akik nagyon jól szerepeltek.
- Úgy gondolom, nem kis dicsőség volt a színpadon ropni a táncot, bejutva ezzel a Fölszállott a páva pápai területi döntőjébe. A gyerekek nagyon izgultak, a színpadbejáráskor már látták a többiek produkcióit, s ettől talán még motiváltabbak lettek. A mezőnyt végignézve, a mi helyünk is itt volt. A színvonal nagyon magas, a csapatok jól felkészültek – mondta Müller Anita.

A Csalóka néptánccsoport hat éve dolgozik együtt. Erre a válogatóra egy előzetes anyagot kellett beküldeni, ez alapján hívták be őket a területi megmérettetésre.
A Csalóka csoportot Vida Anna és Hujber András készítette fel. A gyerekek egy autentikus szatmári koreográfiával, Nagyecsed és Tyukod lépéseit feldolgozva készültek.
Vida Anna a fellépést követően nagyon elégedett volt csoportjával, s egyben boldog és büszke is, mert mindent kihoztak magukból a táncosok. A táncpedagógus elmondása szerint, a gyerekeket motiválta ez a szereplés, s egyben egy célt is láttak maguk előtt, hogy itt a lehető legjobb tudásukat mutassák be.
Császár Ferenc szerint jól sikerült, felbecsülhetetlen érzésnek nevezte a fellépést. A fiatal fiú elmondása szerint be kell mutatni, hogy vidéken is vannak jó néptáncosok, s erre ez egy kiváló alkalom volt.
- Örömet és izgatottságot szabadított fel bennem a szereplés. Szerettük volna megmutatni az országnak, hogy nekünk is fontos a néptánc. Jó érzés, hogy sokan tapsoltak nekünk, s szorítottak értünk, reméljük, továbbjutunk majd – tette hozzá Póczik Hanna Tamara. A versenyzőket hét tagból álló szakavatott zsűri pontozta, melyben Agócs Gergely népzenész is helyet foglalt. Mint mondta, színvonalas produkciókat láthatott a közönség a pápai versenyen, ám a tánccsoportokról látszik, hogy nem sokat gyakorolnak élő zenével, hanem zenei bejátszással dolgoznak, ugyanakkor a kollégák szépen végzik munkájukat.
- Kilenc területi fordulón nézzük meg azokat a produkciókat, amelyeket az előzetes zsűrizés során méltónak ítéltünk arra, hogy színpadon is megmutassák tudásukat. Aki itt megmutatkozott, alapos tudással rendelkezett. A gyerekek felkészültek, a tanárok pedig jól értelmezik a folklór hierarchiáját, ami azt jelenti, hogy nem keverik a népzenét a népies műzenével, illetve a néptáncot a népies tánccal. Ez köszönhető a táncház mozgalomnak is, ami szoros kapcsolatot ápol a folklórkutatással is - fogalmazott a népzenész.
A mezőnyről elmondta, az eddig látottak alapján nem lehet azt mondani, hogy melyik válogatón voltak a legjobbak, a legkiemelkedőbbek a szereplők. Mindenhol ügyes versenyzőket láttak, és voltak kiemelkedően jók, akik átlagon felüliek is. A pápai csoportról úgy fogalmazott, látszik rajtuk, hogy magasra tették a „lécet”.
-A szatmári nem könnyű, de a pápaiak jól megoldották, élvezhetővé tették. Ötletesen kivitelezték, a Csalóka csárda jó megoldás volt. Gyönyörű ruhákat viseltek, s a keretjáték is jól sikerült - fűzte hozzá Agócs Gergely.
A válogatókról továbbjutó versenyzők a televízió által novemberben és decemberben, teljes terjedelemben sugárzott fordulókban - elődöntők, középdöntők, döntő - kapnak megmutatkozási lehetőséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!