Nyári programkavalkád a Kékfestő Múzeumban


2015-05-22 09:01:14  | cikk: pgya  | 


Nyári programkavalkád a Kékfestő Múzeumban főképe
Soha nem látott gazdagságú programot kínál a Kékfestő Múzeum a nyár kezdetén, amelyek között lesznek már megszokottak, megújítottak és teljesen újak. Az intézmény vezetője, illetve munkatársai tartottak sajtótájékoztatót a közeljövőben megrendezésre kerülő programokról.
A sajtó munkatársait dr. Nagy L. István, a Kékfestő Múzeumot működtető Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója köszöntötte, dióhéjban ismertetve minden programot, majd átadta a szót a különböző rendezvények megszervezéséért felelős kollégáknak.

Családbarát múzeum
A Kékfestő Múzeum működéséről az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy az idei évtől újragondolták a belépőjegy-konstrukciót. Két újítás történt: bevezették a csoportos kedvezményt, illetve olyan jegy is váltható, amivel csak az időszaki kiállítást lehet megtekinteni ötven százalékos kedvezménnyel.
- További nagyon fontos változás, hogy a múzeum bababarát szolgáltatást vezetett be. A babakocsival érkező vendégek számára ingyenesen tudunk biztosítani gyermekhordozót, amivel kényelmesebben lehet végigjárni az intézmény különböző részlegeit, helyiségeit. Azt is megemlíteném, hogy a Kékfestő felkerült a kutyabarát múzeumok listájára. Fontosnak tartom ezt az előrelépést is, hiszen sokaknak a kiskutyájuk családtagnak számít, így szobatiszta kutyával is megtekinthetőek a kiállításaink. További újításként említhetem meg, hogy létrehoztunk állandó múzeumpedagógiai programokat és minden egyes időszaki kiállításunkhoz külön múzeumpedagógiai foglalkozást vezettünk be. Kísérleti jelleggel ugyan, de már most is működik a Mesterek és műhelyek című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan időszakos múzeumpedagógiai program. Van egy statikus állandó kiállításunk, és lesznek dinamikus, időszakos kiállításaink. Azt szeretnénk elérni, hogy a látogatóink ne tíz évente térjenek vissza hozzánk, hanem évente többször is látogassanak el a Kékfestő Múzeumba. Idén is lesz Kékfestő-tábor, három alkalommal is, lesz egy Vártúra-tábor, amit kísérleti jelleggel vezetünk be, amire ha igény lesz, akkor folytatni kívánjuk. A hétvégén pünkösdi játszóházat szervezünk, amire van vészforgatókönyvünk, esős idő esetében is megtartjuk. Május 30-án a régészet napját tartjuk meg, amely teljesen új program, kamaraszínházi előadásokat tervezünk, a Múzeumok éjszakájával egyben Kékfestő találkozót is szervezünk, időszaki kiállítás megnyitóval. Kékfestő anyagból párnavarrási pályázatot hirdettünk meg, amely óriási siker, hiszen nagyságrendileg várhatóan 150 darab párna készül el, ebből is egy kiállítást nyitunk meg a Múzeumok éjszakáján – foglalta össze tömören dr. Nagy L. István igazgató a legfontosabb változásokat, illetve programkínálatot.

Kékfestő táborok gyerekjógával
Vonnák Andrea a múzeumpedagógiát érintő programokat ismertette részletesebben. A hétvégén, szombaton szervezik meg a pünkösdi játszóházat, amely két részből áll. Idén is lesz tárgyalkotó foglalkozás, az ünnephez kötődő kis tárgyakat készítenek a gyerekekkel, utána pedig megnézhetik Az elvarázsolt erdő című mesejátékot a Dé-Mol Társulat előadásában. Mindkét program belépőjegyes, ha valaki mindkettőn részt vesz, akkor kedvezményben részesül.
- Három turnus lesz a táborokból, szülői kezdeményezésre az idei évtől bevezetjük a korcsoportonkénti bontást. Természetesen testvérpárokat nem fogunk ezért szétválasztani. Június 22–26. között lesz a minitábor, ahova héttől kilenc éves gyerekeket várunk. Június 29-től július 3-ig lesz az óriástábor, ide tíztől tizennégy éves korig várunk gyerekeket, és július 13-tól 17-ig lesz a harmadik turnus, ahova vegyes korcsoportú gyerekek jelentkezhetnek. Újdonság, hogy bevezetjük a mindennapos testnevelést, méghozzá gyerekjóga formájában, természetesen a hagyományos foglalkozások sem maradnak el és folytatjuk az újrahasznosítást népszerűsítő foglalkozásainkat is, de lesz kastélylátogatás, mozizás stb. A gyerekek nem csak a kékfestéssel, hanem a legények és inasok életével is megismerkedhetnek, amely program szintén egy tárgyalkotó folyamattal fog lezárulni – ismertette Vonnák Andrea a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, aláhúzva hogy a Pünkösdi játszóház szombaton rossz idő esetén is meg lesz tartva a szárító padláson.

A Múzeumok éjszakáján egész estés zenei programmal várják a látogatókat, a Hanság Big Band szórakoztatja majd a közönséget. Félóránként indul tárlatvezetés, a kékfestőmester találkozón jelenlévő mesterek is vezetnek majd tárlatot. A kisebbeket játszóház várja, a nagyobbakat szabadtéri főzés az udvaron, a Kluge-féle szász húslevest készítik el.

Régészkedés a Festőkertben
Péterváry-Szanyi Brigitta régész februártól tagja a Kékfestő Múzeum csapatának, vállalta, hogy megszervezi Pápán a Régészet napját, május 30-án várják az érdeklődőket. Lesz vetítéses előadás római kori ajtókról és ablakokról a szárító padláson, amit délután gyerekprogramok követnek, régész homokozóval. A homokozóból előre elrejtett leleteket kell majd feltárni a régészek által használt eszközökkel, továbbá lesz kerámiafestés és a restaurálás iránt érdeklődőknek széttört edények összeragasztása. A programok a restaurálás kivételével ingyenesek. A restaurálás 600 forint lesz, természetesen az összeragasztott edénykék hazavihetőek lesznek.

Kamaraszínházi előadások
Mészárosné Varga Veronika a nyári időszakra tervezett kamaraszínházi előadásokról számolt be, elmondta, hogy egy bérletsorozatot indítanak el. Jelen lesz a Szó és Kép Színpad, a Dé Mol Társulat, az SK Társulat és a Pápai Musical Stúdió előadása zárja majd szeptember végén a nyári sorozatot. Bérleteket, jegyeket a Kékfestő Múzeum pénztárában lehet váltani, az első előadásra június 13-án kerül sor, este 10 órától az SK Társulat előadásában a Négyen éjfélkor című darabot láthatják a nézők.
- Teljesen újfajta tábort próbálunk bevezetni, a neve Felfedező vártúra lesz, ami arról szól, hogy a környéken fellelhető várakat, várromokat felkeressük a gyerekekkel, mindegyik helyhez kötődik majd egy múzeumpedagógiai foglalkozás. A döbröntei, a bakonyújvári, a sümegi – ahol egy lovagi tornán is részt vesznek –, valamint az egykori pápai várat is feltérképezzük, bevonva az Esterházy-kastély Nádor termének falát díszítő festményt is. A végén kartonból elkészítjük a felkeresett várak makettjeit, amelyek kiállításra is kerülnek. Július 6-ra és 20-ra tervezzük a táborokat, 15 fővel, tíz éven felüli gyerekeknek – foglalta össze Mészárosné Varga Veronika a színházi és vártúra programokat.

Kékfestő találkozó és Múzeumok éjszakája
A kékfestő találkozóról – amely a Múzeumok éjszakájával lesz egy időben – Reidmár Linda néprajzos szólt a megjelent újságíróknak.
- Június 20-21-én kerül megrendezésre a Kékfestő mesterek találkozójára, amelyet a Múzeumok éjszakáján fogunk indítani. Korábban is otthont adott már néhány hasonló találkozónak a múzeum, de most egy nagyobb szabású rendezvényt tervezünk. Fő célunk, hogy a működő kékfestőkkel a kapcsolatokat ápoljuk, fejlesszük. Több mint ötven fő fog érkezni, akik aktív kékfestők vagy kékfestő mesterek leszármazottai. A Kluge-család leszármazottai is jelen lesznek, továbbá két kékfestő családot várunk Ausztriából. A rendezvényt június 20-án öt órától a kékfestő mesterek új időszaki kiállításával indítjuk. Kísérőprogramként pedig Álmaink párnája című pályázatunkra beérkezett közel 150 párnát is kiállítjuk a szárító padláson, amelyet a jelen lévő kékfestő mesterek zsűrizni is fognak – tájékoztatta a jelenlévőket Reidmár Linda.

Dr. Nagy L. István igazgató a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy a magyarországi kékfestést, mint kultúrkincset elindították a hungarikummá válás útján. A kékfestő találkozó szakmai programjában az előterjesztést készítik el. A magyar kékfestés nem elsősorban a technikája által egyedi, hanem a mintavilága miatt, amely a magyar népművészet egyik értéke.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!