Missziót is teljesítenek az egyházi iskolák


2015-05-20 07:37:36  | cikk: pgya  | 


Missziót is teljesítenek az egyházi iskolák főképe
Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának világi alelnöke és oktatási bizottságának elnöke volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfő délutáni összejövetelének vendége. A hallgatóságot Polgárdi Sándor, evangélikus lelkész-esperes köszöntötte.

Tölli Balázs, az ország második legrégebbi iskolájának igazgatója beszélt az egyházi oktatási-nevelési intézmények történetéről, a kor kihívásairól, konkrétan az óvodák és iskolák egyházi fenntartásáról.
- Ahol van szándék, erő és lendület a gyülekezetben, hogy a saját erejéből visszavegye az intézetet, felújítsa az épületet, megtöltse gyerekekkel, ott van óvoda és általános iskola. A feladatellátási helyekkel együtt ez a szám már hetvennél több intézményt jelent az országban, vagyis egyáltalán nem annyi, mint volt a háború előtt, de mi evangélikusok sem vagyunk már annyian, hiszen volt egy szlovák lakosságcsere, egy német kitelepítés közben, amely események súlyosan megrázták az evangélikus egyházat is – mondta el Tölli Balázs a 20. század borzalmait is megemlítve a nehézségek okai között.

A nehézségek ellenére az evangélikus tanintézményekben jellemző a túljelentkezés, ismertette a helyzetet az igazgató. Az egyházi iskolák kiválasztásában nem mindenkit hitbéli meggyőződése motiválja, hanem a múlt öröksége, a történelmi gyökerek, az oktatás színvonala és nem utolsó sorban az értékrend, amelyet közvetítenek, mondta Tölli Balázs igazgató, akiknek szintén nagyon örülnek, hiszen a gyerekeken keresztül közelebb vihető az egyház a szülőkhöz, rokonokhoz is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!