156 rajz érkezett a rendőrség közlekedésbiztonsági pályázatára


2015-05-19 22:25:21  | cikk: HuHa  | 


156 rajz érkezett a rendőrség közlekedésbiztonsági pályázatára főképe
A Pápai Rendőrkapitányság az idei évben is csatlakozott az Országos Baleset-megelőzési Bizottság gyermekrajz pályázatához, mely a Biztonságos közlekedés gyermekszemmel címet viselte. A versenyt februárban hirdették meg a kapitányság illetékességi területén működő valamennyi általános iskola és óvoda számára, az eredményhirdetést pedig ma délután tartották a kapitányság épületében.
-A rendőrség mindig arra törekszik, hogy az életkoruknak megfelelően szólítsa meg a gyermekeket a baleset-megelőzési tevékenység során és lehetőleg játékos formában tegye ezt. Ezt szolgálja az iskola rendőre program is és ez a rajzpályázat is, hiszen itt sem az volt a feladat, hogy a gyerekek bebiflázzák a közlekedési szabályokat, hanem vegyék kedvenc rajzeszközeiket és azzal fogalmazzák meg, mit gondolnak a szabályos közlekedésről – fogalmazott Császárné Elek Veronika alezredes.

A megmérettetés ezúttal is három – óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos – korcsoportban zajlott, a gyermekek feladata az volt, hogy a közlekedésről, a közlekedésbiztonságról készítsenek rajzot.  A beérkezett 156 pályamunkát a kapitányság munkatársai értékelték és a legjobbakból kiállítást is készítettek a díjátadóra.
-Kilenc általános iskola és hat óvoda vett részt a pályázaton és a gyermekek nagyon szép rajzokat készítettek. Az óvodások jellemzően a közlekedés szereplőit jelenítették meg, autókat, kerékpárosokat, traktort, vonatot rajzoltak, de sokan már a gyalogos közlekedésről is rajzoltak, és ami öröm számunkra, hogy szabálykövető gyalogosokat ábrázoltak, zebra és forgalomirányító lámpa közelébe rajzolták őket. Az alsósok és főként a felső tagozatosok rajzain meglátszik, hogy tanulnak a szabályos közlekedésről. Sokan megrajzolták a kerékpárok kötelező tartozékait, voltak, akik a láthatóságra hívták fel a figyelmet rajzaikon és többen útkereszteződést, körforgalmat rajzoltak illetve az ezekben látott közlekedési szituációkat – mondta el Császárné Elek Veronika, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Az alezredes hozzátette, néhány rajzon egészen véres baleset is megjelenik, itt a gyerekek az ittas vezetést és a biztonsági öv használatának elmulasztását rajzolták meg, remélhetőleg nem személyes tapasztalat alapján.

A ma délutáni díjátadóra korcsoportonként az első három helyezettet hívták meg. A gyerekeket Szappan Csaba köszöntötte, gratulált alkotásaikhoz és a közlekedés szabályainak betartására kérte őket. Mint mondta, nagyon gyakran látni szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat az utcákon – fiatalokat is -, olyanokat, akik az egyirányú utcában a forgalommal szemben tekernek, akik áthajtanak a zebrán, nem használják a kerékpárutat, vagy éppen leugranak a kerékpárról és gyalogosként mennek át az úttesten. Ezek mind olyan veszélyforrások, amikből könnyen baleset alakulhat ki – figyelmeztetett a rendőrkapitány.
-Nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban megismertessük a közlekedés szabályait, hiszen a gyermekek korán kerékpárra ülnek, aztán motoros járműveket vezetnek és az egész életüket végigkíséri a közlekedés. Azt szeretnénk, ha ez a közlekedés a szabályoknak megfelelően és balesetmentesen történne.

A díjazott kisgyermekek közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kiegészítőket kaptak ajándékba, ezzel is erősítve bennük a szabályos közlekedés fontosságát.  Az óvodások között Szűr Janka Boglárka, lovászpatonai kislány rajzát ítélték a legszebbnek, az alsósok között Kiss Máté alkotását díjazták első helyezéssel, a felsősök korcsoportjában pedig Németh Kinga vehette át az első helyezettnek járó díjat.
Kiss Máté a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulója. Mint mondta, nagyon szeret rajzolni, leginkább autókat és rendőröket ábrázol rajzain és örömmel indult a pályázaton, amiről tanító nénijétől hallott rajzórán. Máté szerint nagyon fontos ismerni a közlekedési szabályokat már a kisgyermekeknek is.
-Egy autót rajzoltam, ami megáll a rendőrök előtt – mesélt az alkotásáról, mely nagyon precízen jeleníti meg egy gépjármű belsejét és a karjelzéssel irányító rendőrt.

A rajzverseny ezúttal is felmenő rendszerben zajlik. A városi fordulóról minden kategóriában öt pályamunkát küldtek tovább a megyei főkapitányságra, ahonnan szintén öt-öt alkotást juttattak el az országos fordulóra. Császárné Elek Veronika örömmel közölte, idén is a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén élő gyermekek rajzaiból került fel a legtöbb Budapestre, a megyei fordulóból öt pápai és Pápa környéki alkotást küldtek tovább.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!