Zweiglein - Német nemzetiségi projekthét volt a Munkácsy-iskolában


2015-05-18 22:54:28  | cikk: pgya  | 


Zweiglein - Német nemzetiségi projekthét volt a Munkácsy-iskolában főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola nagy hangsúlyt fektet a német nyelv, s azon belül a sváb hagyományok, népszokások megismertetésére. Teszik ezt azért, mert az intézményben már 16 éve folyik a magas színvonalú nemzetiségi oktatás.
Az iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, amelyet idén május 11. és 18. között rendeztek meg.

A projekt neve ez évben is, ötödik alkalommal, már hagyományosan a „Zweiglein”, azaz Ágacska volt. Idén Kőszegi József – a 7. n. osztály tanulójának, Kőszegi Juliannának a nagyapja –, tartott rendhagyó német órát, amelyen saját életén keresztül mesélt a diákoknak a magyarországi németek történelméről, szokásiról, hagyományairól.
Szűcs Judit, az idegennyelvi-munkaközösség vezetője érdeklődésünkre elmondta, a diákok a hét során számos színes programon vehettek részt, így elmondható, hogy eredményesen zárult az „Ágacska”-projekt. A projekthét keretein belül egy rajz- és egy fordító pályázatot is kiírtak a szervezők, melynek eredményhirdetését ma reggel tartották az iskolában.

Május 12-én bemutató német órával folytatódtak a Zweiglein projekthét rendezvényei. Ez az óra egyben a „Köznevelés az iskolánkban” projekt következő programja is volt. Ez alkalommal Szücs Judit a 7. n osztályos tanulóival együtt a Kőszegi család családfáját készítette el. Délután pedig egy kirándulás keretén belül ellátogattak Gannára, ahol megnézték Kőszegi József szülőházát, a gannai templomot, néhány felújított sváb házat és voltak a kisgannai temetőben is. Május 13-án kékfestéssel folytatódott a Zweiglein projekthét. Az iskola német nemzetiségi osztályaiba járó diákok több mint száz terítőt mintáztak Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó kékfestő mesterek segítségével a nap folyamán.

Múlt hét csütörtökön a Zweiglein projekthét keretén beül öt helyszínen ismerkedhettek meg a tanulók a német nemzetiségi hagyományokkal. Volt sváb táncház, játék, kézművesség, vajköpülés, sváb ételek kóstolása, daltanulás. Kőszegi József pedig gyerekkori visszaemlékezéseivel tette élményszerűvé a programot. Ezen a workshopon részt vettek a Munkácsy-iskola módszertani modellje iránt érdeklődő lovászpatonai és pápakovácsi pedagógusok is.
A mai nap reggelén a projektzáró eseményen a rajz- és versfordító verseny eredményhirdetésére került sor. Grete Marcsik-Neiberger „Meine geliebte Heimat” - Szeretett Szülőföldem – című versét kellett magyarra fordítani. A fordítóversenyt Cserkuti Sándor nyerte meg. A díjakat Gőgösné Bakos Adél igazgató-helyettes adta át a diákoknak. A résztvevők egy oklevéllel, könyvutalvánnyal, színes élményekkel és nem utolsó sorban tapasztalati tudással lettek gazdagabbak a Bakony vidékének sváb történelmét és néprajzi hagyományait illetően.

A program a 7. n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítésével zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!