Kézműves játszóház, malacfogó verseny – gyermekprogramok a XIX. Pápai Agrárexpón


2015-05-17 00:26:43  | cikk: HuHa  | 


Kézműves játszóház, malacfogó verseny – gyermekprogramok a XIX. Pápai Agrárexpón főképe
Az expó szervezői minden évben arra törekednek, hogy ne csak a szakmai érdeklődőknek, hanem a családoknak is kínáljanak tartalmas programokat a háromnapos rendezvény idején, így több olyan elemet is tartalmaz az expó, mely a kicsik szórakoztatását célozza. Persze a nagy traktorok, a különleges gépek és az állatkiállítás már önmagában is vonzó a gyermekek számára, az idei évi program azonban még ennél is többet nyújt. Az elmúlt évekből már ismert retro vidámpark ezúttal is nagy helyet kapott a szabadtéri területen, a kiváló időjárásnak köszönhetően pedig ma óriási volt az érdeklődés a fából készült játékok iránt. Szülők, nagyszülők hozták el az apróságokat és segítették őket a főként ügyességi játékokat felvonultató vidámparkban, a gyermekek pedig örömmel próbálták ki azokat.

Nagy volt a népszerűsége a kézműves játszóháznak is, mely a vidámpark közvetlen szomszédságában kapott helyet, és ahol a gyerekek árnyékot adó sátrak alatt készíthettek különböző emléktárgyakat, díszeket. Horváthné Bátor Mária, a kézműves játszóház koordinátora elmondta, igyekeztek az expo profiljához és a környezettudatossághoz igazítani a kézműves tevékenységeket is, így főként állatokat készíthettek az érdeklődők, sok újrahasznosítható anyag felhasználásával.
-Apró malacperselyt, papírgólyát, ablakdísz cicát, zsiráfot és cserépmanót alkothattak ma a gyerekek, vasárnap pedig más érdekességekkel készülünk a foglalkozásra – tudtuk meg a kézműves foglalkozás vezetőjétől, akinek sok segítője akadt a program lebonyolításához.
A malacperselyhez PET palackot használtak alapnak, ebből lett a malac teste, amit aztán bevontak dekorgumival, a kéményen álló gólya papírból készült éppúgy, mint a dekoratív ablakdíszként használható cica, vagy épp a kedves hosszú nyakú. A kézműves tevékenységeket úgy állították össze, hogy legyen olyan feladat, amit az egészen kicsik is meg tudnak csinálni, de olyan is, ami mellé a nagyobbacskák is szívesen leülnek és örömmel tevékenykednek. A gyerekek lelkesen vetették bele magukat a munkába, vágtak, ragasztottak, színeztek, szüleik, nagyszüleik pedig szívesen közreműködtek egy-egy nehezebb munkafázisnál.
-Nagy volt az érdeklődés a mai program iránt, és örömmel láttuk, hogy a vidámparkból nagyon sok gyermek idejött hozzánk és itt folytatta a játékot, egy-egy apróság elkészítésével. Jó volt látni, hogy a szülők is bekapcsolódtak a kézműves tevékenységbe és együtt alkottak gyermekeikkel – fogalmazott Horváthné Bátor Mária.
Kolláth Eszter, a kilenc éves kislány anyukájával, nagymamájával és testvérével látogatott ki az expóra. Megnézték a sportcsarnok kiállítóit, az állatkiállítást és persze a retro vidámparkba is ellátogattak. Így bukkantak rá a kézműves játszóházra, ahol Eszter több mindent is készített.
-Malacperselyt készítettem először. A palackot ki kellett vágni és rátenni a dekorgumit, amit a hasán fűztünk össze. Ezután ráragasztottam a lábait, amik kis fadarabkákból vannak. Az orra már készen volt, de rá kellett ragasztani a szemeit, a két fülét beilleszteni a dekorgumi alá és a farkincáját is én illesztettem a helyére – mesélte a kislány. Eszter papírcicát is készített, melyet a szobájában függeszt majd ki ajtódísznek. Először kivágta a cica testrészeit a sablon alapján, aztán összeillesztette őket, ragasztott szemet és szájat a kedves figurának és végül ráfűzte a zsinórt, aminél fogva felakaszthatja az ablakra. Eszter szerint az expó sok érdekességet kínál, neki az állatkiállítás és a kézműves foglalkozás tetszett a legjobban.

A gyerekekre egy különleges játék is várt ma délután, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében malacfogó versenyt tartottak a rendezvénytéren. A két versenyhez az Imár Bt. ajánlott fel egy-egy három hónapos mangalica malacot, melyet aztán a győztes malacfogó gyermek haza is vihetett. A játékhoz a szép számú nézősereg élő kordont alkotott, erre azért is volt szükség, hogy a sebesen szaladó malac nehogy világgá fusson a kicsik elől. Aztán a tér közepén kiengedték a kedves kis jószágot, mely futott, mint a nyúl – nemcsak olyan gyorsan, de olyan cikkcakkban is - a gyerekek pedig utána, hiszen a feladat az volt, hogy megfogják a kis állatot, méghozzá a hátsó lábánál, úgy, hogy ne sérüljön, ne essék bántódása. A versenyek nem tartottak sokáig, a gyerekek ügyesek és gyorsak voltak, a nyertesek pedig örülhettek a kedves kis állatnak. És örülhettek a malacok is, hiszen mindkét győztes családja tart állatokat, sertéseket is, így a malackák új társak között nőhetnek fel. A retro vidámpark vasárnap egész nap várja a családokat, a kézműves játszóház is újabb érdekességekkel fogadja a kicsiket és nagyokat 14 órától, és lesz malacfogó verseny is. Ez utóbbi 13.15-kor kezdődik majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!