Gombás halraguval nyert a Hakapeszi – kiváló halételek készültek az expón


2015-05-16 22:34:00  | cikk: HuHa  | 


Gombás halraguval nyert a Hakapeszi – kiváló halételek készültek az expón főképe
Több éve már, hogy a Pápai Agrárexpo második napján, szombaton a horgászaté, egészen pontosan a halból készült ételeké a főszerep. Nem volt ez másként ma sem, a rendezvénysátor melletti szabadtéri területen tizenhat csapat ragadott fakanalat, halhús passzírozót, hogy megvendégelje valami finom halétellel a vásár látogatóit és persze lehetőleg a legjobb helyezést érje el az ételkészítő versenyen. A kiváló hangulatú megmérettetésen képviseltették magukat a környékbeli horgásztavak, horgászegyesületek csapatai, de több munkahelyi-, civil- és baráti társaság is indult. A horgásztavak a maguk halaiból dolgoztak, a többi indulónak pedig a szervezők biztosították a hal alapanyagot. A klasszikus halászlé mellett több társaság sült- és rántott halat is készített, sőt egészen különleges ételek is készültek.

A Pápai Húsos Horgászegyesület két tagja hagyományos halászlét főzött. Nekik könnyű, gondolhatná bárki, hiszen a horgászathoz hozzátartozik a halételek készítésének tudománya is, ám ezt Orbán Péter, az egyesület elnöke határozottan cáfolta. Mint mondta, egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy horgász tudjon halászlevet főzni, ő is annyit tud erről az ételről, amit otthon tanult. De mivel mindene a horgászat, örömmel jött el Ferenczi Tibor egyesületi tagtársával és nagyon jól érezik magukat. Éppúgy, mint az előző években. Arra a kérdésre, hogy otthon is főz-e, mosolyogva válaszolt.
- Nagyon szeretek főzni, de feleségem sokkal jobban főz, úgyhogy ezt a témát hagyjuk is – mondta. Az elnök szerint egyébként a titkos receptekről, különleges fűszerekről szóló történetek nem igazak, a halászlébe víz kell, hal kell, fűszerek kellenek, és ha sikerül, nagyon finom lesz.
-Én rengeteg halászlevet ettem már, és mind finom volt és a miénk is az lesz – tette hozzá a kondér kellemes színű, jó illatú tartalmát kavargatva.

Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye is részt vett a halászléfőző versenyen. Ezúttal az intézmény férfi munkatársai kötöttek kötényt és álltak be szakácsnak és kuktának, s ha már beneveztek, valami különlegességgel akartak kirukkolni. Így született meg a gombás halragu ötlete, melyet egy főzős műsorban láttak a televízióban, és melyet egy kicsit továbbfejlesztettek.
-A házi kenyérszalonnát zsírjára olvasztottuk, ebben dinszteltük meg a hagymát, majd paprikát, paradicsomot adtunk hozzá. Ezután tettük bele a gombát, az egészet kicsit összesütöttük és fűszereztük sóval, tarkaborssal, kakukkfűvel, majorannával, halfűszerekkel, pirospaprikával, fokhagymával. A hal a legvégén került csak bele, de előtte megkérgeztük egy kicsit tárcsán, így nem esik szét. Amikor a ragu már elkészült, akkor tettük bele a halszeleteket és öt-tíz perc alatt összefőztük – mesélte Császár István. A Hakapeszi nevet viselő csapatban Mesterházy Zsolt és Dobos Tamás volt a segítője, és a három férfiú a gombás halragu mellett sörtésztában sült kárászt is készített.

A különleges ételnek meg is lett a sikere, a háromtagú zsűri a gombás halragut ítélte a legízletesebbnek a versenyen készített finomságok közül, így az eredményhirdetésen Áldozó Tamás polgármestertől ők vehették át az első helyezettnek járó díjat. A zsűrinek egyébként ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen a különböző ízvilágú halételek mindegyike nagyon jól sikerült. A Hakapeszi mögött második helyezettnek a Pápa és Vidéke Horgászegyesület csapatát hirdették ki, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Malom Horgásztó csapata állhatott fel.
A díjaktól és az eredményektől függetlenül, a bográcsok bizony gyorsan kiürültek és sok vásárlátogató lakhatott jól az ízletes halételekkel, a főzőcsapatok pedig kiváló hangulatban, egymással baráti beszélgetésbe elegyedve zárták a programot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!