A Pápai Agrárexpo hű lenyomata az agrárium változásainak


2015-05-15 19:45:12  | cikk: HuHa  | 


A Pápai Agrárexpo hű lenyomata az agrárium változásainak főképe
Kiállítók és érdeklődők jelenlétében nyitották meg ma délután a XIX. Pápai Agrárexpót. A Városi Sportcsarnok előtt összegyűlt szakmai és civil látogatókat dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte, kiemelve, hogy az idei kiállítás minden korábbihoz képest más és nagyobb is.
-Ezt önöknek köszönhetjük, önök láttak lehetőséget abban, hogy felvonuljanak termékeikkel, szolgáltatásaikkal – fejezte ki elismerését a kiállítóknak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogy immár harmadik éve nyújtanak szakmai segítséget az expó megszervezéséhez és örömmel látja, hogy évről évre fejlődik szakmailag is a rendezvény. Mint mondta, a Pápai Agrárexpo lehetőséget nyújt arra, hogy az agráriumban dolgozók újdonságokat ismerjenek meg és hasznos eszmecserét folytassanak a tanácsadókkal, szakemberekkel. Az elnök arról is szólt, május 22-ig meghosszabbították az egységes kérelmek beadási határidejét, hamarosan indulnak a vidékfejlesztési program pályázatai is, és a kormányzattal közös céljuk, hogy a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni a forrásokat.

A Pápai Agrárexpo és a hozzá hasonló rendezvények hű lenyomatai a mezőgazdaságban végbemenő változásoknak – ezt már dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta beszédében. Példaként hozta fel, hogy a minisztérium az idei esztendőt a helyi termékek évének nyilvánította és a pápai rendezvényen is van – első alkalommal – helyi termékpiac.
-Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a helyi terméknek, a helyben előállított élelmiszernek mekkora értéke van. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaság ne csak nyersanyag előállító legyen, hanem egyre inkább kész áru, élelmiszer előállítóvá váljon.
Az államtitkár kiemelte, a kormányzat célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások minél inkább árutermelő gazdálkodókká váljanak, s ezt szolgálják a megnyíló pályázati források is.
-Össze kell hozni a termelőt és a vásárlót egymással, és mi lenne jobb alkalom erre, mint ez a kiállítás, amikor a termelők megmutatva portékájukat nyugodtan büszkélkedhetnek – mert van okuk a büszkeségre - és találkozhatnak a vevőkkel és üzleti partnerekkel.

A rendezvény fővédnöke az idei évben Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki megnyitó beszédében példaértékűnek nevezte a Pápai Agrárexpót, mely a kistermelőktől kezdve, a nagy gépforgalmazókig, a borászokon, vadászokon, élelmiszer előállítókon keresztül rengeteg olyan elemét mutatja meg a magyar agráriumnak, a magyar vidéknek, melyre méltán lehetnek büszkék. Az államtitkár szólt a jövő kormányzati elképzeléseiről is. Ennek kapcsán megjegyezte, a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar mezőgazdaság igazi gerincét képező kis- és közepes családi gazdaságokat megerősítse. A kormány támogatáspolitikájának célja, hogy ne csak a támogatások mértéke nőjjön, hanem nőjjön a vidéken lévő munkahelyek száma és nőjjön az egyes gazdaságok versenyképessége, hiszen ma senki nem tudja, hogy 2020 után az európai Unió milyen vidékfejlesztési támogatásokat kíván biztosítani az egyes tagállamok számára.

Az expo megnyitóján adták át hagyományosan a vásári díjakat. Pápa város különdíját a Valkon Kft. vehette át, a vásári nagydíjat pedig a Böllér Fűszer Kft. érdemelte ki. Ugyancsak hagyomány, hogy az expo nyitórendezvényének keretében díjazzák a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyének nagyarany és arany minősítésű borait. Az idei esztendőben 203bormintát adtak le a megmérettetésre a termelők, közülük egyet – Pápa Lajos 2013-as évjáratú, Somlószőlős termőhelyű, nagysomlói jufark borát – díjaztak nagyarany minősítéssel és 23 borminta részesült arany minősítésben.
A megnyitót követő védnöki szemle az állatkiállítónál ért véget, ahol a tenyészállat kiállítás díjátadását tartották. A szakmai bíráló bizottság húsmarha, juh, sertés és baromfi kategóriában 3-3 díjat osztott ki.

A XIX. Pápai Agrárexpó holnap is számos érdekességgel várja a szakmai látogatókat és a civil érdeklődőket. A horgászat jegyében megszervezett napon ízletes halászlevet készítenek a versenybe szállók. A nap programjában szerepel puszta ötös lovasbemutató, agrárgép show és traktoros ügyességi verseny, melyet a bemutató téren felállított lelátóról szemlélhetnek meg az érdeklődők, a kisgyermekes családokat pedig retro vidámpark, malacfogó verseny és gyermek játszóház várja. A finom ételekről és italokról a gasztrofalu gondoskodik: többek között a Pápai Hús 1913 Kft. grilltermékeiből válogathatnak a vendégek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!