A megváltozott munkaképességű dolgozóit fejleszti a Move


2015-05-14 21:11:00  | cikk: Babos Petra  | 


A megváltozott munkaképességű dolgozóit fejleszti a Move főképe
Nemrégiben indult annak a 80 fő megváltozott munkaképességű, megyei dolgozónak a képzése, akiket a Széchenyi 2020 program keretében, Képzéssel a fejlesztésért nevű projektjében fejleszt a MOVE Zrt. A fejlesztés többek között Marcaltőn és Pápán zajlik. A személyre szabott képzési folyamat célja, hogy a programban résztvevő munkatársak nyílt munkaerő-piacra való tranzitálásának esélyei megnőhessenek. Az akadálymentesítést, irodai bútorok és számítástechnikai eszközök beszerzését is magában foglaló projekt, A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és támogató szolgáltatások – Foglalkoztatók részére című, Társadalmi Megújulás Operatív Programban nyert 150 millió forint teljes támogatást.

A MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaság a MOVE Kht. és a MOVE-ALFA Kft. általános jogutódjaként jött létre 2008. október 15-én Pápán. Jelenleg három telephelye, és országszerte huszonhat fióktelepe van. Dolgozóinak száma meghaladja az 1000 fő. A vállalat jelenleg 5 fő tevékenységet végez, varrodai, faipari, szövödei munkákat, villamos világítóeszköz gyártást, valamint közösségi munkavégzést. Ez utóbbi keretében egyszerű, mechanikai szerkezetek szét- és összeszerelése, csomagoló anyagok készítése, valamint könnyű tárgyak csomagolása folyik.
A MOVE Zrt. általános célja, hogy minél több egészségkárosodott és fogyatékossággal élő személy számára az egészségi és fizikai állapotuknak megfelelő munkalehetőséget biztosíthasson. Igyekszik minél több személynek a nyílt munkaerőpiacon történő munkavállaláshoz szükséges felkészítést és munkatapasztalat-szerzést biztosítani, ezzel is hozzájárulva személyes rehabilitációjukhoz. Legfőbb feladatuknak tartják a megváltozott munkaképességű emberek foglalkozási rehabilitációját, szocializációját, az esélyegyenlőség biztosítását és elősegítését.

 A pápai székhelyű vállalat legelső uniós támogatású projektjében több megyei fióktelepe is részt vesz, összesen 80 fő hátrányos helyzetű dolgozója részesül a fejlesztésben.
A képzést egy kompetencia felmérés előzte meg, az érintett fióktelepek összes megváltozott munkaképességű dolgozójára nézve, így összesen 200 fő szeptember végéig 336 órában részesül napi szintű készségfejlesztésben majdani munkaerő-piaci integrációjáért a cég 7 fióktelepén.

Glück Erika koordinációs igazgató hírportálunknak elmondta, a képzés célcsoportjába munkavállalás szempontjából a halmozottan hátrányos helyzetű dolgozóink kerültek, jellemzően alacsony iskolai végzettségű, rossz szociális háttérrel rendelkező megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek.
-A képzés során a munkatársak nyílt munkaerő-piacon történő munkavállaláshoz szükséges fejlesztés történik. Az oktatás 14 modulból tevődik össze, mely tananyag az önismerettől és kommunikációtól kezdve kiterjed a konfliktuskezelésre és társas támogatásra is. Kiemelt helyet kap benne a társadalmi reintegráció, az önfejlesztés és esélyegyenlőség kérdése is. Pápán három csoportban zajlik a képzés, az eddigi modulokból minden résztvevő sikeres vizsgát tett – hangsúlyozta a koordinációs igazgató.

A közbeszerzési eljárás során nyertes felnőttképző intézmény megváltozott munkaképességű ill. fogyatékos személyekre specializálódott oktatói már több tízezer órányi képzést tartottak hasonló rehabilitációs projektekben szerte az országban.
A célcsoport specialitása és a hatékonyság biztosítása érdekében a képzések lebonyolításában mentor és szupervízor is tevékenykedik, így nyújtva komplex rehabilitációs szolgáltatást a munkavállalóknak. A fejlesztés lezárása után a készség- és magatartás alapú kompetenciákat újfent megmérik, mely alapján a képzettek fejlődését lehet majd lemérni. A projekt sikerességének feltétele, hogy a kiválasztott dolgozók 75%-a sikeresen elvégezze a képzést – mondta Glück Erika. A projekt nyár végén zárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!