Természetvédelmi akció a tapolcafői kertbarátoktól


2015-05-13 15:21:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Természetvédelmi akció a tapolcafői kertbarátoktól főképe
Széleskörű összefogással és nagy munkával lelkes helyi önkéntesek egy csoportja megtisztította a tapolcafői Örvény-tavat. A Tapolcafői Kertbarát Kör által szervezett nagyszabású természetvédelmi akcióban több mint harmincan vettek részt.
– Az Örvény-tó medrét, valamint a be- és kivezető árkokat teljesen kitisztítottuk, ezzel biztosítottuk a tó vizének öntisztulását. Többek között gereblyéket, ásókat, lapátokat, motoros és kézi kaszákat, valamint csónakot is bevetettünk a siker érdekében. Immár újra tisztán látszik, amint feltör a tóban a forrásvíz – mondta boldogan Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke.
A civil megmozdulásnak köszönhetően ismét visszakapta régi fényét a természeti ritkaságnak számító Örvény-tó, amely a Tapolca-patak partján, a Tapolca Forrás Tanösvényen található. Ennek az örvényekkel felvértezett kis tónak a nagy érdekessége, hogy a tófenéken méterenként tör fel a forrásvíz, ami tiszta, finomszemű homokot hoz magával a vízfelszínre, ezáltal pedig kivételes látványt nyújt. – Kevesen tudják, de Európában csak két ilyen örvény-tó található, egy Franciaországban, egy pedig nálunk, Tapolcafőn – mutatott rá Horváth Endre.
Bali Istvánné, a Tapolcafői Kertbarát Kör titkára hírportálunknak elmondta, egyesületüknél hagyomány, hogy egy-egy félév munkáját terített asztal mellett értékelik. – A mostani alkalomnak kiemelt pontját képezték a többek között tombolán keresztül érkezett felajánlások, amiket a kárpátaljai magyar gazdák támogatására fordítunk. Az évadzáró folyamán sikerült összegyűjtenünk az általunk célként kitűzött 100 ezer forint adományt – tudtuk meg Bali Istvánnétól.
Somogyi Zoltán, a civil szervezet elnökségi tagja arról tájékoztatott, hogy a helyi lakosoknak és a Tapolcafői Kertbarát Kör tagjainak kiírtak egy fotópályázatot. Az eredményhirdetést a forrás napjára szeretnénk időzíteni, a legsikeresebbnek ítélt 12 képből pedig éves naptárt jelentetnénk meg.


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!