Évadzáró közgyűlés a látássérültek érdekvédő egyesületénél


2015-05-13 11:19:28  | cikk: pgya  | 


Évadzáró közgyűlés a látássérültek érdekvédő egyesületénél főképe
A Vakok és Gyengénlátók Pápai Kistérségi Csoportja tegnap délután tartotta évadzáró gyűlését a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont emeleti előadó termében. A közgyűlést megtisztelte jelenlétével az egyesület megyei elnöke is.

Az évadzáró közgyűlést a Munkácsy Zenestúdió két tagjának énekszámai tették színesebbé, majd a kellemes muzsika után Csehné Huszics Márta, az egyesület megyei elnöke szólt a megjelentekhez, aki az érdekvédelmi szervezet 2014. évi szakmai beszámolóját ismertette. A beszámolóból kiderült, hogy a megye hét városában működnek csoportok, amelyek a sorstársaknak pályázati, üdülési kérdésekben, illetve az egyesület által nyújtott kedvezményekről és az igénybe vehető szolgáltatásokról nyújtanak tájékoztatást. Az érdekképviselet terén az országgyűlési képviselők felé jelezték a súlyos látássérülteket hátrányosan érintő jogi szabályozásról, kérték azok megváltoztatását. Egyebek mellett aktívan részt vettek a Veszprémi Fogyatékos Kerekasztal munkájában. Az egyesületről szóló rövid tájékoztatókat juttattak el a megye szemész szakorvosi rendelőibe, hogy az érdeklődőket információkkal tudják ellátni.

Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező tagok részére pályázati úton az életvitelüket könnyítő segédeszközökhöz – szemüveg, nagyító, beszélő mérleg stb. – nyújtottak támogatást. A társadalmi elfogadottság érdekében úgynevezett érzékenyítő foglalkozásokat szerveztek, ahol a személyes tapasztalásrahelyezik a hangsúly. A Mária Rádióban kétheti rendszerességgel félórás műsoridőben van alkalmuk arra, hogy bemutassák az Egyesületben végzett munkát, a látássérültségből adódó nehézségeket és néhány pozitív, személyes életutat.
Minden kistérségben megszervezték a Fehér bot napját, amely 2014-ben Pápán két napos rendezvény volt, érzékenyítő programmal egészítették ki, 170 kisdiák vett részt rajta. A rendezvényt gálaműsorral zárták, a fellépők többsége a sorstársak köréből került ki.

A Vakok és Gyengénlátók Pápai csoportja mozgalmas évadon van túl – vette át a szót a megyei elnöktől Németh Kálmánné, a pápai csoport vezetője, aki az egyesület szeptember és május közötti évadát tekintette át a beszámolójában. Kiemelte az októberi két napos Fehér bot napi rendezvényüket, amelyen hét iskola 170 tanulója vett részt pedagógus kísérőikkel. Az esemény ideje alatt Romanek Inka festőművész tapintható képeinek kiállítása volt látható és tapintható. Az ünnepség gálaműsorral zárult, látók és nem látók vendégszereplésével. Decemberben karácsonyi összejövetelt, januárban újévi pótszilvesztert, februárban a Kékfestő múzeumban tettek látogatást a csoport tagjai, márciusban nőnapi ünnepségre került sor, áprilisban Sós Mari gyógynövényes tartott előadást, májusban pedig a Civil majális megvalósításában segédkeztek. A közgyűlés a pénzügyi beszámoló elfogadásával ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!