Értékes helytörténeti dokumentumokat talált két tarczys diák


2015-05-12 21:09:56  | cikk: pgya  | 


Értékes helytörténeti dokumentumokat talált két tarczys diák főképe
Szeibert Károly és Farkas László, a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai értékes kordokumentumokra akadtak az intézmény papírgyűjtési akciója során. A konténerbe való pakolás közben találták meg az Igal-Öreghegy Közbirtokosság Jegyzőkönyvét, amelyben 1910-es évi az első és 1947-es az utolsó bejegyzés, valamint az 1970-es évekből származó Pápa Városi Tanács, fényképekkel gazdagon illusztrált, úgynevezett négy darab helytörténeti híradóját, városrészenként. A tanulók ma délután a fellelt dokumentumokkal, iskolaigazgatójuk kíséretében dr. Áldozó Tamás polgármesternél tettek látogatást, bemutatták az iratokat és átadták azokat a város részére.

A két kisdiák elmondta, hogy a papírgyűjtési akció során felhalmozott kupacokat rendezgették, amikor rábukkantak a kordokumentumokra, nem tudták, hogy mit találtak, de látták, hogy ezek az iratcsomók többet jelentenek a színes magazinoknál, reklámújságoknál, ezért bevitték a tanulószobás tanárnak. Így került Venczel Csaba iskolaigazgató asztalára a kincs, aki igazgatói dicsértében részesítette a két diákot.

- Két okból tartottam fontosnak dicséretben részesíteni a diákokat, egyrészt mert értékesebbnek tartották ezeket a dokumentumokat a különböző sportlapoknál, pletykalapoknál, másfelől pedig, mert fontosabb volt számukra az, hogy a köz érdekében ezeket megmutassák. Az ilyen magatartás többet ér, mint egy jól sikerült dolgozat vagy szóbeli felelet. A tanulók egyéni kutatómunkáját ezzel a példamutatással is motiválni szeretnénk. Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákok önálló kutatómunka keretében járjanak utána városunk helytörténeti értékeinek. Az idei tanévben közös kutatómunkára hívtuk a szülőket és a gyerekeket a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulója kapcsán, „Dédim a második világháborúban” címmel – mondta el érdeklődésünkre Venczel Csaba. Az „oral history”, elbeszélt történelem gyűjtése során olyan történeteket és kordokumentumokat várnak a diákoktól, amelyek Pápán történtek valamelyik nagyszülővel, dédszülővel a világháború alatt. A tervek szerint az ősz folyamán a felgyűjtött anyagokból egy helytörténeti kiállítást rendeznek az iskolában.

Dr. Áldozó Tamás polgármester érdeklődve böngészte át az iratcsomókat, főleg az 1970-es években készült, városrészeket bemutató fotódokumentációt, megállapítva, hogy értékes anyag került elő, amelyből a helytörténészek is szívesen mazsoláznak majd.

- Kisiskolás korunkban a mi időnkben is kupacokban állt a papírhalmaz egy-egy gyűjtési akció idején, amiben szívesen turkáltunk, pedig nem volt szabad. Én egy másfajta kincsre leltem akkor, Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című, régóta ki nem adott regényére bukkantam, ami aztán megbecsült darabja lett a könyvtáramnak. Jó érzéssel tölt el, hogy a gyerekek meg tudták különböztetni az értékest az értéktelentől, és arra is volt gondjuk, hogy ezt az értéket átadják a köz javára. Hermann István könyvtárigazgatóval megegyeztünk, hogy először digitalizálják az anyagot a könyvtár számára, ezt követően átadják a levéltárnak. Közgyűjteménybe fog kerülni, ahol bárki számára hozzáférhető lesz – nyilatkozta a polgármester az iratok sorsát illetően, és szívből gratulált a két tarczys diáknak a példamutató magatartásért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!