Hetven éve ért véget a világháború - Kerecsényi Zoltán megemlékezése


2015-05-08 20:41:12  | cikk: pgya  | 


Hetven éve ért véget a világháború - Kerecsényi Zoltán megemlékezése főképe
A II. világháború európai befejezésének 70. évfordulója kapcsán a Demokratikus Koalíció (DK) pápai önkormányzati képviselője, Kerecsényi Zoltán néma főhajtásra hívta önkormányzati képviselőtársait 2015. május 8-án késő délutánra a pápai Alsóvárosi köztemető magyar-orosz-német katonai kegyhelyeihez „A halott katona már nem ellenség” jegyében, hogy egy néma főhajtással hívja fel a figyelmet az európai kontinens szomorú, háborús múltjára.

Kerecsényi Zoltán sajnálatát fejezte ki, hogy a testület tagjai közül egy képviselőtársa sem fogadta el meghívását a rövid, kegyeleti, néma főhajtási aktusra. Ahogy elmondta, szándékosan nem szerette volna ezt a kegyeleti aktust pártrendezvénynek szánni, nem is így hívta meg levele útján képviselőtársait. A sajtó megjelent képviselőinek megemlékezett dr. Sulyok Dezső egykori pápai polgármesterről is, annak „Két éjszaka nappal nélkül” címet viselő írásáról, amelyben a szerző hiteles képet festett a háború utáni visszásságokról is. Kerecsényi Zoltán kiemelte, hogy az nem lehet vitás - pártpolitikai hovatartozástól függetlenül - , hogy 1945. május 8-án Európa-szerte véget értek a borzalmak – bombázások, deportálások, munkaszolgálat, koncentrációs és megsemmisítő táborok, tömegmészárlások –, amelyek következtében milliók váltak földönfutóvá, országokat és városokat romboltak le és közel 60 millió ember pusztult el a világégés évei alatt.

- Kerek hetven esztendje, hogy öreg kontinensünkön elhallgattak a fegyverek. 1945. május 8-án, éjjel 23 óra 01 perckor a Wehrmacht csapatai minden frontszakaszon beszüntették a harci tevékenységet. A náci Harmadik Birodalom feltétel nélkül kapitulált a szövetségesek előtt. Véget ért Európában az 1939. szeptember elseje óta tartó rémálom. Az egész kontinens fellélegzett. 70 esztendővel ezelőtt ért véget Európában a világháború, amiről évente, de legalább most, ezen az idei kerek hetvenedik évfordulón illik-illet volna együttesen, pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül mindnyájunknak megemlékezni. Én ezt ma tiszta szívvel megcselekedtem, még a távol maradó képviselőtársaim nevében is  – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.

- Mindegyikőjüket, kivétel nélkül hazavárta az édesanyja, a felesége, a gyermeke. Felelősségünk, hogy emlékeztessük nemzedékünket, s az utánunk jövőket, hogy mennyire fontos a béke, és hogy soha többé háborút Európában! - húzta alá a DK önkormányzati képviselője, aki Fekete István művéből idézett pár sort a katonai síroknál megállva, azokra egy-egy szál fehér szegfűt helyezve: „Nincs megnyert vagy elvesztett háború, csak 'Háború' van! Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!