Megújul a csapadékvíz-elvezető a Park utcában


2015-05-07 23:03:35  | cikk: HuHa  | 


Megújul a csapadékvíz-elvezető a Park utcában főképe
Befejezéséhez közeledik Tapolcafőn az egyik utca csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása. A Park utca erős lejtésű, keskeny utca, ahol nagyobb esőzések idején komoly gondot okozott a rossz állapotú árokban lezúduló csapadékvíz. Ezért is szerepelt az első városrészi fejlesztési munkák között a beruházás.
-A Park utca csapadékvíz-elvezetésének problémája már a lakossági konzultáció során felmerült, az itt élők kérték, hogy tegyük rendbe az árkokat és mivel az utca alsó részén már három évvel ezelőtt elkészült az árok felújítása és a felső szakaszra is voltak terveink, így az elsők között tudtuk megvalósítani ezt a beruházást – mondta el Zsegraics Gyula, Tapolcafő önkormányzati képviselője.

A műszaki megoldások meghatározásánál az utca szélességét is figyelembe vették, így azon túl, hogy a csapadékvíz elvezetésének megfelelő megoldást kerestek, a kétirányú gépjárműforgalom segítését is célul tűzték ki. A közel 270 méter hosszú új csapadékvíz-elvezető egy része zárt csőből készül, felette pedig kitérőket alakítanak ki, hogy a gépkocsik, mezőgazdasági gépek elférjenek egymás mellett.
-A 270 méter hosszú vízelvezető 150 méter hosszan zárt rendszerű, a felső szakaszon kisebb, lejjebb pedig nagyobb átmérőjű cső kerül az árokba. A vízelvezető többi része nyílt árokként készül el burkolt elemekkel, melyeket fejgerenda fog össze. A kapubejáróknál hídfejeket készít a kivitelező a bejárók megerősítésére. Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi azt is, hogy a zárt csőszakaszok fölötti területen a járművek kikerüljék egymást – magyarázta Molnár István városfejlesztési osztályvezető.
A munkálatok a vége felé közelednek, várhatóan a jövő hét elején a kivitelező levonul a munkaterületről.

Az Eszterházy Ferenc Terv keretében készülő beruházás mintegy négy millió forintból valósul meg és egyik eleme a Tapolcafői Részprogramnak. Az építkezés kapcsán dr. Áldozó Tamás polgármester arról tájékoztatott, a lakossági konzultációkon elhangzott észrevételekből állítják össze az egyes városrészek fejlesztési programjait, amit aztán egyeztetnek a lakókkal. Ez a programalkotás folyamatban van, ám mivel a Park utcára már korábban elkészültek a tervek és az időjárás is lehetővé tette az építkezést, itt meg is kezdődhetett a munka. A városvezető hozzátette, Tapolcafőn több helyen is problémás a vízelvezetés, így több ilyen beruházás is zajlik majd a városrészen. Ugyanakkor azt is elmondta, a csapadékvíz-elvezetés nemcsak Tapolcafőn, a város más részein is ad feladatot a városnak.
-Csapadékvíz-elvezetésben és járdaépítésben igen nagy adósságai vannak a városnak, ennek oka részben a forráshiány volt az elmúlt években, részben pedig más fejlesztések – mint például az intézményi korszerűsítések – miatt húzódtak el. A következő évekre azt ígértük, hogy évi százmillió forintot költünk el járdaépítésre és most azt látom, ennél többet is fordíthatunk a járdákra és velük párhuzamosan a csapadékvíz-elvezetőkre – közölte.

A polgármester hozzátette, a csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójával kapcsolatban számítanak pályázati forrásokra is, hiszen a Területi Operatív Program módosítása során az Integrált Területfejlesztési Program 2.0 változatában szerepel a csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítése, így ha azt elfogadja az Országos Monitoring Bizottság, akkor megnyílnak a megyei források ilyen jellegű munkákra. Ez pedig azt jelenti, ha pályázati pénzt sikerül szereznie a városnak ezekhez a beruházásokhoz, akkor nem a helyi adóforintokból kell erre költeni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!