Absztrakt és nonfiguratív - Tirnován Kata alkotásai a színházban


2015-05-07 18:16:04  | cikk: Babos Petra  | 


Absztrakt és nonfiguratív - Tirnován Kata alkotásai a színházban főképe
A Hónap műtárgya címmel szervez kiállítás sorozatot a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, melyen a pápai és környékbeli képzőművészek alkotásait mutatják be havi rendszerességgel. Az első tárlat 2014 márciusában nyílt meg a színházépület földszinti előterében, amikor is a mindenki számára jól ismert Tirnován Ari Vid szobrász alkotásait láthatta a nagyérdemű. Ebben a hónapban a Tirnován Kata, a művész lányának képei tekinthetőek meg.

Tirnován Kata 1982-ben született Kolozsvárott. Művészcsaládban nőtt fel, édesapja szobrászművész, édesanyja pedig iparművészként alkotott a világ számos pontján. Számára szülei élete, munkássága, az élethez való viszonya követendő példa. Gyermekkora óta foglalkozik a művészettel, a műterem természetes közeg volt számára és szülei révén számos kortárs művésszel találkozott, akiktől sokat tanulhatott.
A rajzoktól kezdve a rézkarcon, a festészeten és a szobrászaton túl iparművészettel is előszeretettel foglalkozik. Ékszereket, használati tárgyakat, fali szőnyegeket is készít. Mivel rengeteg anyaggal ismerkedett már meg, így elmondhatja, ezen a téren nincs akadálya az önkifejezésének, s büszke arra, hogy ezáltal óriási lehetőségek nyíltak meg előtte.
Nagyon szereti a különböző anyagokat kombinálni, felhasználhatóságukat, technikai korlátaikat feszegetve mindig újabb, merészebb felületeket hoz létre.
Kata szerint minden technika elsajátítható kiváló mesterektől, de ehhez megfelelő késztetés kell, hogy ne elégedjen meg azzal a tudással, amivel bír és folyamatosan játszon az anyagokkal, a színekkel és a formákkal is. Ebből adódóan nincs konkrét, állandó technikája, szereti a színeset, a változatosat. Szabaddá az teszi, amit kötöttségek nélkül alkothat.
A fiatal művésznő gyermekkora óta rendszeresen jár táborokba az ország különböző részeire. Számos kiállítást és pályázatot tudhat maga mögött, ahol sikereket ért el. A szakma oklevelekkel, díjakkal ismerte el munkásságát.
A művésznő szereti a kihívásokat és a próbatételeket. Jelenleg egy reklámcég ügyvezetőjeként dolgozik, a lakberendezés egy újabb színfoltja a művészi palettájának. Mindig nyitott szemmel járja a világot, próbál mindent magába szívni, amitől több lehet.

Pápai kiállítására úgy válogatta össze alkotásait, hogy egyfajta képet adjon a szemlélődőnek magáról.
-Általában absztrakt, nonfiguratív munkákat láthatnak tőlem az emberek. Ez az a világ, melyben meg tudok igazán nyílni, melyben az impresszióimat különböző színekben, formákban, anyagokban, stílusban tudom megjeleníteni egy-egy alkotásom kapcsán. Nagyon szeretem a természetet és a természetes anyagokat. Számomra a figuratív ábrázolási mód túlságosan kötött, mivel ott már a létrehozandó alkotás fele valamilyen formában adott. A nonfiguratív festészeten keresztül lehetőséget adok magamnak és a szemlélődőnek, hogy elrugaszkodjunk a fantázia világában. Ez is egyfajta tovább gondolkodásra ösztönöz és teret ad a gondolatoknak. Munkáim nagyon őszinték, és magukban hordoznak bizonyos hangulatot, mely érzelmileg meghatározó számomra. Szeretnék alkotásaimmal legalább annyi örömöt szerezni másoknak, mint amennyi erőt, lendületet és örömöt én kapok, miközben éppen festem azokat.
Tirnován Kata kiállítása május 22-ig tekinthető meg a JMSZK nyitva tartási idejében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!