Örömtánc a Fő téren


2015-04-29 21:53:36  | cikk: Babos Petra  | 


Örömtánc a Fő téren főképe
A tánc világnapja alkalmából szervezett a Fő térre bemutatót a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézménye. Az ötlet Müller Anita és Müller Zoltán elképzelése alapján valósult meg. Sokan nem tudják, de a tánc világnapját Jean-Georges Noverre születésnapjához, vagyis április 29-hez kötik. A híres francia mester egynémely munkáját talán látta valamelyik szépapánk a szomszédos Bécsben, hiszen 1767 és 1774 között a táncos-koreográfus olasz és német kollégáit követve a császárvárosban dolgozott. Pápán első ízben szerveztek programot e jeles napra, amikor is a város több táncos csoportja is bemutatta néhány koreográfiáját a Fő téren.
Müller Anita érdeklődésünkre elmondta, Pápa a táncot patronáló város, ugyanis sok tánc klub, egyesület és művészeti csoport működik, ezért fontos, hogy megemlékezzenek a tánc világnapjáról.
- A tánc, mint művészet és mint sport is jelen volt a mai megmozduláson. A művészeti alapiskolában a néptáncon kívül jazzt oktatunk. A tánc nagyon széles skálán mozog, megszámlálhatatlan stílusirányzata van, ami mindig tovább gyarapodik. Müller Anita kérdésünkre elmondta, idén ballag az első művészetis osztály, akik jó alapokkal indulnak a táncos karrier irányába. A táncpedagógus kiemelte, mivel a néptánc oktatást bevezették a tantervbe, ezért egyre több tánctanárra lesz szükség, s reméli, a jövőben sokan választják majd ezt az irányt.  A mai program elsődleges célja a figyelemfelhívás volt a mozogás szeretetére és örömére. Ahogy a sport, úgy a tánc is egy kifejezésforma, nem elhanyagolható, hiszen a tánc lelki és fizikai gyógymód, ami jó hatással van az érzelmi fejlődésre is. A rendezvényen Benkő Dávid táncos is részt vett, aki mint mondta, egy táncos klipp forgatására érkezett Pápára egyik barátjával, s gondolta, ha már itt vannak, eljönnek a tánc világnapi programra is, amit egyébként Budapesten „ünnepelnének”. A tehetséges fiatal számára a tánc nagyon fontos, szeretné, ha a diákok is így gondolnák, hiszen ez nem ciki. A táncnak szerinte közösségteremtő ereje van. A téren számos érdeklődő gyűlt össze, sokan tapsoltak, de néhányan be is álltak az iskolások közé egy-egy tánc erejéig. A program egy közös össznépi tánccal zárult, ahol mindenki együtt ropta az örömtáncot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!