Bemutatták a Szélesvíz második lapszámát


2015-04-28 21:59:06  | cikk: pgya  | 


Bemutatták a Szélesvíz második lapszámát főképe
Pápa város Szélesvíz című folyóirata 2. számának kedd esti bemutatóján megtelt a Városháza aulája érdeklődőkkel. Az egybegyűlteket Huszár Hajnal újságíró-szerkesztő  köszöntötte, majd dr. Áldozó Tamás polgármester osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A pápai folyóirat második lapszámát Mátyus Aliz író, szociológus, a kiadvány főszerkesztője mutatta be részletesen. A közönség soraiban helyet foglalt Dombi Ildikó főosztályvezető is, a Nemzeti Művelődési Intézet részéről.
A második lapszám bemutatója előtt Huszár Hajnal gratulált a főszerkesztőnőnek, aki március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Dr. Áldozó Tamás először is jó hírekkel szolgált a megjelenteknek, amelyek értékelése szerint visszaköszönnek majd egy-egy írás, tanulmány erejéig a Szélesvíz következő lapszámaiban. Az egyik jó hír arról szólt, hogy a felújított, tíz napja átadott Esterházy-kastélyban délelőtt köszönthették az ezredik belépőt vásárló vendéget, amit a polgármester egy szép eredménynek ismert el. A másik jó hír arról szólt, hogy kezdeményezte Magyarország New York-i Főkonzulátusán, dr. Szakács Imre konzulnál az egykori pápai polgármester, országgyűlési képviselő, Sulyok Dezső és felesége hamvainak hazahozatalát, amely meghallgatásra talált és hazahozzák szülővárosába az óceán túlpartján elhunytak hamvait. Sulyok Dezsőt és nejét a város napján helyezik örök nyugalomba Pápán.
A második lapszámról elmondta, hogy tartalmával és színességével előrejelzi: hosszú sorozatnak néz elébe a Szélesvíz.
- A folyóiratból két tanulmányt emelnék ki, az egyik Somfai Balázs írása a belvárosi utcák nevéről, amely megidézi a korábbi évek közéleti vitáit, nem mertünk visszatérni a 19. század végi, 20. század eleji utcaelnevezésekhez. A másik írás, amely egy diplomamunka, a Strandfürdő bátor megújításáról szól – válaszolt Huszár Hajnal azon kérdésére a polgármester, hogy mely műveket tudná ajánlani hirtelenjében az olvasóknak a folyóirat ma megjelent számából.

Mátyus Aliz a mikrofonhoz lépve elmondta, hogy sokkal könnyebb dolga volt, mint az első lapszám összeállításánál. A meghirdetett pályázatokra szép számban érkeztek művek, volt miből válogatni. A főszerkesztőnő még azon is elgondolkodott, hogy hasznos lenne egy honlapot létrehozni a világhálón a folyóiratnak abból a célból, hogy azok az írások, cikkek és tanulmányok is közkinccsé váljanak, amelyek terjedelmi okokból a nyomtatott változatban nem láthattak napvilágot. Nagy segítségként említette meg továbbá dr. Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltára igazgatójának és Somfai Balázs, nyugalmazott levéltárosnak a lapszámban kifejtett szerkesztői munkásságukat.
- A második lapszámot sokkal könnyebb volt összeállítani, mint az elsőt, hiszen biztos alapkövekre lehetett építkezni, kialakult rovatok és egy szerzői bázis volt a segítségemre. A rovatok közül az Ünneplő várossal kapcsolatban voltak egyeseknek kételyeik, amire csak annyit tudtam válaszolni, hogy meg is nézném magamnak azt a várost, amelyiknek nincs oka ünnepelni. Tavaly volt 800 éves a város, idén Esterházy Ferenc születésének 300. évfordulóját ünnepeljük, az őszi számban Lőrincze Lajos születésének centenáriumáról emlékezünk meg. A többi rovat is, mint a Visszanéző-Múltidéző, az Örökségünkre épülve, a Vers – Író – Város, a Látható világ is mind izgalmas, tartalmas művekkel várja az olvasókat – mondta el Mátyus Aliz, röviden ismertetve a lapszámban megjelent írások üzenetét.
A folyóirat második lapszámának bemutatója kötetlen beszélgetéssel ért véget, szerzők és olvasók folytathattak egymással eszmecserét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!