Magyarország őskirályság


2015-04-26 15:55:47  | cikk: pgya  | 


Magyarország őskirályság főképe
Archiregnum – A Szent Korona királysága címmel tartott előadást dr. Varga Tibor vallás- és jogtörténész péntek délután az Edvy Malom fogadóban. A jogtörténész az alábbi pontokba szedve fogalmazta meg nézeteit a magyar királyságról, mint őskirályságról  – minden fogalomnak a latin megfelelőjét is kihangsúlyozva –, amelynek forrását és tovább élését a Szent Korona tanban látja:

- A főhatalom alapja a Szent Korona, iurisdictio, vel ditio Sacrae Regni Coronae. Az angyali Szent Korona tehát valóban közöttük lakozék és nem „csak” szent tárgy volt, ahogyan ma gondolunk rá. Nemcsak élő minőséggel bírt, hanem kijelölt egy különleges, szakrális területet is. A „corona” szó ugyanis gyakran szerepel okleveleinkben „határ” értelemmel. A Szent Korona tehát valójában a „szent határ” megjelölést is magába foglalta. Ez a „szent terület” nagyjából a Kárpát-medencével volt azonos. Aminek következtében a magyar királyság területén minden birtok gyökere a Szent Koronából eredt, radix omnium possesionum. Aki az apostoli királyság földjéből részt kapott, a Szent Koronából bírt egy darabot. Ez égi jogot és kötelességet jelentett, hiszen Isten jelenlétéből őriztek őseink valamit. Ezért a magyar nemes nem is volt igazi tulajdonosa földjének, hanem csak birtokosa. A Teremtés nem az emberé, az Úr végtelen, örök jelenléte nem tulajdonolható – magyarázta dr. Varga Tibor a Szent Korona tan első tételét.

A tan szerint minden felségjog a Szent Koronáé. A Szent Korona, mint jogi személy, az államhatalom megtestesítője, melyben egyesülnek a megosztott politikai hatalom részesei. A Szent Korona tagjai, országlakosok - membrum Sacrae Regni Coronae - és a mindenkori uralkodó - caput Sacrae Regni Coronae - alkotják a Szent Korona egész testét, avgyis a totum corpus Sacrae Regni Coronae-t. Ebből következik az, hogy csak a Szent Koronával történő hatalomátruházás a legitim hatalomgyakorlás alapja. Hiszen minden birtok gyökere a Szent Korona - radix omnium possessionum. A Szent Koronának vannak saját jövedelmei, melyek se nem az uralkodóé és nem is az országlakosoké. Ez a saját vagyona és javai a Szent Koronának - peculium, bona Sacrae Regni Coronae. Ezen elv alapján a Szent Koronáé az ország területe.

Dr. Varga Tibor, előadása közben – néha aktuálpolitikai nézeteit is belekeverve – hiányolja Magyarországon a Mária nap, Nagyboldogasszony napjának nemzeti ünneppé nyilvánítását, miközben állítása szerint a szlovákoknál és más szomszédos országokban ez már megtörtént. Ezt azért is fontosnak tartaná, merthogy miután az országunkat felajánlották a Szent Szűznek és azt Szűz Mária el is fogadta, Magyarország Regnum Marianum.

- Ebből következően Magyarország keresztény hatalom, amelyben nem a többség, hanem Krisztus hatalma valósul meg. Szavazni az Újszövetségi törvényekkel ellentétben nem lehet – zárta előadását a vallástörténész, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan helyére áll a régi rend, és újra koronás fő fog uralkodni Magyarországon.
Az Értékek élőben című előadás-sorozat egy kis időre szünetelni fog – amelynek keretében dr. Varga Tibor is több alkalommal meghívottként előadást tartott –, tájékoztatta a közönséget Sántha Csaba, az Edvy Malom fogadó tulajdonosa, ősszel új előadásokkal várják a magyar őskultúra és történelem iránt érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!