"Pillanatkép a város művészeti életében zajló folyamatokról" – Pápai Tárlat 2010


2010-03-12 20:17:47  | cikk: mo  | 



Nagy múltú hagyományaihoz méltó módon nyílt meg ma este a negyvenes években A. Tóth Sándor által életre hívott kiállítás, a Pápai Tárlat. A nyolcvanas években újjáélesztett tárlat lehetőséget ad a pápai és Pápához kötődő művészek újabb és újabb alkotásainak bemutatására. Ma már rendszeresnek mondható, hogy az alkalmon egy-egy elismert alkotó kamarakiállítás keretében több művel mutatkozhat be. Idén a kiállításnak helyet adó Somogyi Galéria kistermét Ughy Miklós rendezhette be képeivel.
A Jókai Mór Művelődési Központ által szervezett színvonalas tárlaton dr. Kovács Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket. A kiállítás megnyitóján ott volt Tóth Gábor Sándor,  A.Tóth Sándor fia, Pápa Város Képviselőtestületének tagjai és az alkotó művészek. Dr. Kovács Zoltán köszöntőbeszédében felelevenítette a Pápai Tárlat gyökereit, a kezdetektől egészen napjainkig.
A nívós tárlatot Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Beszédében utalt Pápa máig élénk művészeti életére, melynek termése e sokszínű, évről évre fejlődő kiállítás. Salamon Nándor hozzátette, a rendkívül sokrétű tárlaton jobbára festmények kaptak helyet, de találkozhattunk fotókkal, izgalmas plasztikákkal, üvegszobrokkal és grafikákkal is. A nyugalmazott képtárigazgató összegezte a kiállított alkotások mondanivalóját, s méltatta a művészeket. A kamarakiállítással jelentkező Ughy Miklós művész-tanár munkáit a következőképpen jellemezte:
- Ughy nem konkrét műveket, hanem szereplőket választ múltbéli képekről. Megtartja a helyzetek, figurák karakterét, viseletét, attribútumait, és ezekből épít a maga számára egy lovagkor végi, reneszánsz eleji korszakra hangolt képi, szellemi világot. Hősei kemények, talán durvák, de megjelenítésük, gesztusaik kifejezők – hangzott a méltatás.
Salamon Nándor hozzátette, a tárlat ugyan megmutatja, kik érték el a meghívás küszöbét, azonban a pápai művészeti életben még számos alkotó tevékenykedik a legkülönfélébb művészeti ágakban, akik kitartó munkával szintén helyet kaphatnak a Somogyi Galéria ódon falain. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!