Rendőrkutya, KRESZ totó, előállító helyiség – nyílt napot tartott a rendőrkapitányság


2015-04-25 23:20:07  | cikk: HuHa  | 


Rendőrkutya, KRESZ totó, előállító helyiség – nyílt napot tartott a rendőrkapitányság főképe
A múlt évihez hasonló programokkal, a múlt évihez hasonló hatalmas érdeklődés mellett zajlott szombaton délelőtt a Pápai Rendőrkapitányság nyílt napja. Szent György napjához, azaz április 24-éhez kötődik a magyar rendőrség napja, s ez alkalomból invitált kicsiket és nagyokat a rendőrségre a helyi kapitányság.

Már 9 órától gyermekzsivaj és a sziréna hangja töltötte be a pápai rendőrség épületének belső udvarát, érkeztek családok kisgyermekekkel, fiatalok önállóan és az idősebb korosztályból is többen ellátogattak az érdekességeket kínáló programra. A többnyire szórakoztató jellegű feladatok és nem mindennapi látnivalók fontos üzenetet is hordoztak, hiszen a kapitányság célja a rendőrségi eszközökkel való megismertetés mellett az ismeretátadás volt.
-A hétköznapokon a rendőrökkel leginkább a közúti ellenőrzések során találkoznak az emberek, ha be kell jönniük a kapitányságra, akkor jellemzően valamilyen szabálysértési vagy büntető eljárás miatt keresnek fel bennünket, jogsérelem esetén feljelentést tesznek nálunk, a mai napon azonban ezen a programon semmi ilyen nem fordulhat elő, hiszen a civilek számára érdekes, szórakoztató oldalát szeretnénk bemutatni a rendőrségnek – mondta el Császárné Elek Veronika. A rendőr alezredes hozzátette, céljuk az is, hogy a gyermekek, fiatalok érdeklődését felkeltsék a rendőri pálya iránt, és nagyon fontos részét képezi a rendezvénynek a prevenciós munka, a bűn- és baleset-megelőzési tevékenység.

A nyílt nap programját ezek jegyében állították össze, törekedve arra, hogy minden korosztály számára érdekes időtöltést biztosítsanak. A kapitányság udvarán két rendőrautó várta a kisgyermekeket, akik beülhettek a járművekbe és azt is megtanulhatták, hol kell a szirénát bekapcsolni, a szülők pedig igyekeztek megörökíteni gyermeküket egy-egy rendőrautós fotó erejéig. A rendőrkollégák bemutatták a csapatszolgálati eszközöket, a gyerekek felpróbálhatták a sisakot, a gázálarcot, kezükbe vehették a pajzsot, sőt a rendőrségnél használatos fegyvereket is, de akár meg is bilincseltethették magukat, persze csak játékból.
-Különböző tömegoszlató eszközöket, fegyvereket mutatunk meg az érdeklődőknek. Ez utóbbiak közül a rendőrségnél használatos pisztolyokat, gépkarabélyt és egy Dragunov mesterlövész puskát is. Ezek a fegyverek a rendőrségnél rendszeresített, ma is használt fegyverek. A marok lőfegyvereket a közterületi állomány használja jellemzően, az orosz gyártmányú mesterlövész puskát egészen speciális esetekben, távoli célpontra irányuló bevetésnél használják, ám ez is megtalálható minden kapitányságon. A tömegoszlató eszközöket pedig a csapaterőben alkalmazzák - mesélte Sallai Róbert főtörzsőrmester. A bemutató nem csak a gyermekek, hanem az apukák érdeklődését is felkeltette és ők is lelkesen vették kezükbe a különböző rendőrségi eszközöket.

A baleset-megelőzés jegyében a rendőrség nagy tanácstermében különböző korosztályoknak szóló KRESZ totó várta a látogatókat, a legifjabbak pedig közlekedési témájú kirakóval, memóriakártyával játszottak vagy éppen színeztek. A biztonságos közlekedésre nevelés keretében ezúttal is építettek egy kerékpáros pályát, melyen az óvodás korúak próbálhatták ki ügyességüket és lehetőség volt aszfaltrajz készítésére is. Az idei év újdonsága az arcfestés volt.
-Ez egy különleges arcfestés, hiszen csak közlekedési táblát rajzolunk a gyermekek arcára, kezére. A kicsik kiválaszthatják, melyik táblát szeretnék magukra festetni, kollégánk pedig közben elmeséli a tábla nevét és azt is, mit kell tenni a közlekedőnek ha ilyen táblával találkozik – tudtuk meg Császárné Elek Veronikától.

A nyílt nap persze idén sem nélkülözte a mindig népszerű ujjlenyomat vételt - melyen felnőttek és gyermekek egyaránt örömmel engedték összekenni magukat festékkel –, és ezúttal is bemutatták a rendőrség-történeti kiállítás Pápán lévő darabjait. A régi gumibotok, egyenruhák, dokumentumok, CB rádiók, telefonok és egy nagyon régi bilincs ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki a látogatókból. Megnyíltak az előállító helyiség ajtói is és bárki kipróbálhatta a padlóhoz rögzített keményfa priccset, végignézhette – akár belülről is – a nehéz fémajtó záródását, a zárakkal óvott beszélő vagy ételbeadó apró ablakok működését. A gyermekek néma megilletődéssel, a felnőttek kíváncsisággal fedezték fel a „rosszfiúk” átmeneti zárva tartására szolgáló, szökésbiztos helyiségeket.

A koronát a programra idén is a rendőrkutya bemutató tette fel, melyre Kocsis József rendőr zászlós, kutyavezető ezúttal mindkét kollégáját elhozta. A városi programokról már ismert Aldó mellett fia, a hároméves Macsó is ámulatba ejtette a közönséget.
-Engedelmességi gyakorlatokkal kezdjük a bemutatót, aztán egy kábítószer keresési feladatot imitálunk, végül pedig a nagyon látványos őrző-védő munkából is bemutatunk részleteket – mondta a rendőr zászlós. Mint megtudtuk, a kutyáknak évente minősítő vizsgát kell tenniük, Aldó és Macsó pedig mindig kiváló eredménnyel teljesít. Kocsis József négylábú munkatársai nap mint nap szolgálatban vannak, a járőrözés mellett hívják őket betörési helyszínekre nyomkeresőnek és alkalmazzák őket kábítószer felkutatására. A civilben kedves, játékos belga juhászok, szolgálatban veszélyes ellenfelek és kitűnő segítők, tudtuk meg a bemutatón.

A rendőrségi nyílt napra idén is több százan látogattak el és mindenki tetszését elnyerte a változatos program.
-Kipróbáltam a rendőrségi pisztolyt, felvettem a sisakot, beültem a rendőrautóba és Ábellel, a tesómmal kipróbáltuk a pajzsot is – mesélte csillogó szemmel az első osztályba járó Kiss Ákos Bendegúz. A kisfiú most járt először a rendőrségen, és mint mondta, nagyon tetszett neki, amit látott.
-A rendőrök járőröznek és megnézik, hogy az emberek szabály szerint viselkednek–e – fogalmazta meg a hétévesek bölcsességével, hozzátéve, ő azért nem szeretne rendőr lenni.
-Mert a rendőrök feladata veszélyes is lehet. Mondjuk, ha kirabolnak egy bankot a fegyveres bűnözők, akkor le is lőhetnek – magyarázta. A kisfiú édesanyjával és testvéreivel jött el a rendőrnapi programra, és anyukája is érdeklődéssel nézett körül a kapitányságon.
-Nemcsak a gyerekek, én is kíváncsi voltam a rendőrség munkájára és azokra az eszközökre, amikkel dolgoznak. Sok mindent láttak már a gyerkekek képen, filmen, de hogy kezükbe is foghatják a fegyvereket és a rendőrautóba is beülhetnek, az nagyon érdekes számukra. Én fontosnak tartom, hogy a gyermekeim lássák, hogyan és mivel dolgoznak a rendőrök, és tudják, munkájukkal a szabálykövető állampolgárok védelmét szolgálják, így nem kell félni a rendőröktől – fogalmazta meg Ruzsás Orsolya, Bendegúz anyukája.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!