A sok mozgás a hosszú élet titka – Frantz Lászlót köszöntötte a polgármester 90. születésnapján


2015-04-25 14:57:00  | cikk: HuHa  | 


A sok mozgás a hosszú élet titka – Frantz Lászlót köszöntötte a polgármester 90. születésnapján főképe
90. születésnapját ünnepli április 26-án a pápai születésű és negyven év Amerikában töltött év után hazatért Frantz László. A jó egészségnek és kiváló szellemi állapotnak örvendő idős bácsit tegnap köszöntötte a jeles születésnap alkalmából Áldozó Tamás polgármester. A városvezető otthonában kereste fel az ünnepeltet, átadva Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét és a város üdvözletét. A polgármestert Baán Éva, a Nyugdíjas Egyesület elnöke is elkísérte és felköszöntötte a közösség nevében, hiszen Laci bácsi rendkívül aktív tagja és támogatója az idősek egyesületének, ezért az elnök asszony a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesületének örökös tagja címet adta át neki.

Laci bácsi 1925. április 26-án született Pápán, édesapja cipész volt, de gyermekeinek jobb életet szánt az asztal fölött görnyedésnél. A fiatal Frantz László a pápai iskola után munka mellett Győrben járt gimnáziumba, majd a Perutz textilgyárban dolgozott szövőként, később segédmesterként, közben pedig a pápai zenekarban dobolt. Laci bácsi a második világháború idején megjárta a frontot, a hadifogságból fél év után tért vissza. 1946-ban nősült meg, házasságából két fiúgyermek született. Aztán jött 1956,  és a család Ausztrián át az Amerikai Egyesült Államokba szökött, s ott éltek negyven éven át. Előbb New Jerseyben egy vasgyárban dolgozott mechanikusként, később egy háztartási gépeket gyártó cégnél vállalt munkát egészen 65 éves koráig. A munka mellett sokat dolgozott a kint élő magyarok kapcsolattartásán, közösségükben, a Magyar Klubban vezető szerepet is vállalt és sokszor több száz fős rendezvényeket tartottak. A kilencvenes években minden évben hazajárt feleségével, majd 1996-ban döntöttek úgy, hogy végleg hazatelepednek Pápára.
Laci bácsi ma is aktív életet él, gyönyörű rendben tartja a kertet, a virágok közé telepített kis kerti törpéket maga festette, díszítette, és segít a háztartási munkákban is. Rendszeresen jár a nyugdíjas egyesületbe, tagja a Kertbarát Körnek és nagyon jól érzi magát a közösségekben.
-A hosszú élet titka a sok mozgás, az aktív élet – mondta el hírportálunknak, hozzátéve, figyel az étkezésére, igyekszik egészségesen élni. 90. születésnapját is aktívan tölti, ma délután baráti társasággal ünnepli a jeles alkalmat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!