A föld napja alkalmából szervezett programot a Vízmű


2015-04-25 08:29:33  | cikk: Babos Petra  | 


A föld napja alkalmából szervezett programot a Vízmű főképe
A Pápai Vízmű Zrt. nemcsak a víz világnapjához, hanem a föld napjához kötődően is egész hétre színes programot szervezett az érdeklődő iskolásoknak.

Az első föld napján Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. A felhívásra hazánkban a környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld napja alapítványt és hírközpontot is létrehoztak az első magyar föld napja eseményeinek koordinálására.

Idén a Tarczy iskolások a szennyvíztisztító-telepre látogattak el a föld napjához kapcsolódva, ahol Szili Ágnes laboratóriumvezető kalauzolta végig őket. Mint mondta, Pápán a legnagyobb ipari szennyvízkibocsátó a húsipar, mely az összes szennyezettség 40 százalékát teszi ki a telep működésében. A húsipari szennyvíznek van pozitív és negatív hatása is a telep életében. Pozitív hatás, hogy a befolyó szennyvíz hőmérsékletét annyira növeli, hogy az télen sem megy 15-16°C alá, így a hideg időjárás nem veszélyezteti a nitrifikációt. A befolyó szennyvíz először mechanikai tisztításon megy keresztül, a durvarácson, a finomrács-homokfogón és az előülepítőn.  A szűrések után a szennyvíz három ülepítő medencében folytatja útját, az ülepítő, a levegőztető, majd az utóülepítő medencében. A jótékony hatású mikroorganizmusokkal teli iszap leülepedik a medence aljára, majd a megtisztult vizet a természetbe engedik, s a Mezőlaki Séden keresztül a Marcal folyóba jut. A szennyvíztelepre érkező szennyvíz másfél-két nap alatt tisztul meg a technológiai folyamat során. A szilárd fázist képező iszapot víztelenítik, majd bérmunkában komposztálják. A komposztot mezőgazdaság talajjavításra használja fel – tudtuk meg Szili Ágnestől, aki hozzáfűzte, a föld napja alkalmából sokan megmászták a víztornyot is, ahonnét csodálatos a kilátás Pápára, valamint a tapolcafői vízbázist is megtekintették.
A laboratóriumvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy, aki kíváncsi a szennyvíztisztító telepen zajló munkafolyamatokra, vagy a víztoronyra és a tapolcafői vízbázisra, előzetes bejelentkezés után lehetősége nyílik rá a jövőben is, hogy meglátogassa azokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!