Zsidónak lenni - előadás a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületben


2015-04-25 08:20:28  | cikk: Babos Petra  | 


Zsidónak lenni - előadás a  Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületben főképe
Közgyűlést tartott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület. A programon szó esett a tavalyi év eseményeiről, s döntöttek az idei programokról is. Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, ebben az évben is szerveznek előadásokat és megemlékezést a holokauszt kapcsán. A gyűlést követően az elnök tartott előadást Zsidónak lenni címmel. Mint mondta, zsidónak lenni annyit jelent, hogy betartják a Tóra 613 előírását, mely törvények nagyon szigorúak. Számukra a Tóra a mindennapi életet határozza meg. A Tóra, más néven a Mózesi könyvek, vagy a Biblia ótestamentumi részének első öt könyve, amelyet a zsidó és a keresztény hagyomány a 18. századig, kevés kivételtől eltekintve Mózesnek tulajdonított. A Mózesi könyveket a zsidók az időszámításunk előtti 2. századig egy könyvként kezelték és Tóránaknevezték, amely elnevezés ma is használatos. A Tóra a Héber Biblia részét képezi, de a zsidó vallás azon belül is különleges jelentőséget tulajdonít neki. A Tóra a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzi és leírja a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől. Az egyesület elnöke kiemelte a Tórából az étkezési szabályokat, mely szerint a zsidó ember ne egyen semmi utálatosat. Ebbe az tartozik, hogy olyan halat, amelynek nincs pikkelye és bajsza van. Olyan állatot, amelynek hasított a lába, de nem kérődzik, illetve, amely állat húsában vér van. Előírja, hogy az állatot úgy kell levágni, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjen. A tejes ételek után hat órával lehet húst enni, például egy tejfölös tökfőzelék sült hússal elképzelhetetlen. Beszélt még a nemi élet szabályozásáról is, mi szerint a nő védekezhet a teherbeesés ellen, de a férfi nem, s egy ágyban nem alhatnak, mivel a bűnös csábításnak nem tud ellenállni a férfi nem. A Tóra szabályait betartani nagyon nehéz, ezért vannak bizonyos engedmények, de például fedetlen fejjel sosem szabad lenni, a kipát hordani kell – tette hozzá az előadó. Pápán egyébként olyan zsidó, akit a rabbi odahívna a Tórához, három él. A soron következő előadásban a művészetekről esik majd szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!