Országos diákolimpiákon szerepeltek sakkozóink


2015-04-22 12:10:30  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Országos diákolimpiákon szerepeltek sakkozóink főképe
Városunk sakkozói az elmúlt időszakban két rangos versenyen is részt vettek. Elsőként az amatőr státusszal rendelkező értékszám nélkülieket és értékszámosokat várták Miskolcra, ahol az országos egyéni diákolimpia döntőket rendezték, majd Szombathelyen a Türr Gimnázium az országos csapat diákolimpián vett részt. A két megmérettetésről Kiss Csaba, a Pápai SE szakosztályvezetője számolt be.
- Pápáról öt résztvevő volt, a versenyen a gyerekek az iskolájukat képviselték, nem a klubjukat, egyesületüket. A legjobb eredményeket Czemmel Viktória (Türr, értékszám nélküliek, 2002-2003-ban születettek) hozta egy ötödik helyezéssel és Domonkos Eszter (Erkel, értékszámosok, 2002-2003-ban születettek) egy hatodikkal. Részt vettek még: Tardos Luca (Tarczy), Margl Roland (Türr) és Czemmel Dániel (Petőfi).
Ezt követően a Türr István Gimnázium diákjai Szombathelyre utaztak, ahol a kétnapos, országos csapat diákolimpiát bonyolították le. Külön érdekesség, hogy Czemmel Viktória 5. osztályosként vette fel a küzdelmet a 9-12. évfolyamos sakkozókkal, a szabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy lány játsszon fiúcsapatban illetve hogy fiatalabb tanuló szerepelhessen egy iskola idősebbekből álló csapatában.
- Erős mezőny volt, erre bizonyíték, hogy például 12 játékosnak volt 2200 Élőnél magasabb értékszáma. Arra azért lehetett számítani, hogy kevés iskola tud kiállítani négy hasonlóan erős játékost, a 4. táblákon gyakran már Élő – pont nélküliek szerepeltek. A csapat diákolimpián az egyénivel ellentétben már nem veszik külön az amatőr és az értékszámos kategóriát. A 24 csapat közül a Türr 18 ponttal a 11. helyen végzett, ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a 4. helyezett, de a mezőnyérték számítás nem a pápaiaknak kedvezett, ebből is látszik, hogy nagyon tömör volt a középmezőny. Veszprém megyét az ajkai Bródy is képviselte, de őket sikerült magunk mögé utasítanunk, ahogy korábban a megyei diákolimpián is.
Kiss Csaba elmondta, volt azért egy szenzációs eredmény is, lévén Margl Roland nyolc meccsen elért 6.5 pontjával tábladíjat kapott a 2. táblán, a 24 csapat összes 2. táblását figyelmembe véve ő volt a legeredményesebb. Külön öröm, hogy Czemmel Viktória a nyolc meccsből szerzett 4.5 pontját utolsó öt meccsén veretlen maradt, Döbröntei Dávid is 4.5 pontot gyűjtött, mindhárman a Pápai SE igazolt játékosai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!