Pilóta nélkül az ég csak levegő


2015-04-21 19:40:41  | cikk: pgya  | 


Pilóta nélkül az ég csak levegő főképe
Pápai családi fotóalbumok címmel indított előadás-sorozatot tavaly a Jókai Mór Városi Könyvtár, amelynek múlt heti harmadik rendezvényének Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, vadászpilóta volt a vendége. A nyugdíjas pilóta projektoros kivetítő segítségével mutatta be fényképeit, elkalauzolva a közönség soraiban helyet foglaló barátokat, ismerősöket egy képzeletbeli repülésre.

Kositzky Attila Kazincbarcikán született 1943-ban, jelenleg Balatonfüreden él. Miskolcon érettségizett, Repülő Tiszti Iskolába Szolnokon, valamint az egykori Szovjetunióban járt. 1967-től 1983-ig a Magyar Honvédség 47. Harcászati Vadászrepülő Ezred pápai bázisán dolgozott, egy kis taszári kitérővel. A Magyar Honvédség Légierő vezérkarfőnökeként ment nyugdíjba 1999-ben.

A rendezvénysorozat célja, hogy pápai vagy a városhoz kötődő neves emberek mutassák be fotóalbumukat, személyes emlékeik alapján elevenítsék fel a város közelmúltját. Így tett Kositzky Attila is, sok érdekes történettel szolgált a jelenlevő hallgatóságnak. Elmesélte például annak az osztrák pilótának a történetét, akit 1988 augusztus végén légtérsértés miatt kellett földre kényszeríteni, a pápai repülőtéren landolt. Kínos helyzet volt ez a kommunizmusban, a történet végül happy and-el végződött, sőt, Kositzky Attilával jó barátságba került az osztrák légi kalandor.

A nyugalmazott altábornagy gyermekkorában szerette meg a repülést, Diósgyőrben nőtt fel, a lakásablakból gyakran elnézegette a vitorlázó gépeket. Gimnazista korában próbálhatta ki először a repülést egy vitorlázó szerkezettel, ami ellen sem a szüleinek, sem az orvosoknak nem volt ellenvetése. Azt külön szerencsének tartja a volt pilóta, hogy egészen a nyugállományba vonulásáig repülhetett, az egészségi állapota olyan kiváló volt. Személyes történetein keresztül megismertette a magyar katonai repülés történetét is.

Több ezer órát töltött a levegőben, huszonnyolc féle géppel, 6 665 felszállása volt az ország határain belül és kívül. Több kitüntetés birtokosa, mint például a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztje és az amerikai elnök által alapított „Legion of Merit” érdemrend parancsnoki fokozata.

A fotóalbum bemutatása során kiemelt szerepet kaptak azok a légi felvételek, amelyeket saját kezűleg készített, szenvedélyes fotós. Nem is olyan régen a megyei napilap által meghirdetett  „selfie-pályázatot” is megnyerte az egyik különös fotójával, amit a kabinban készített a Bakony felett. A poén az egészben az volt, hogy a „selfie” divatszó jelentését nem ismerte... Kositzky Attila fotóiból – merthogy azok nem a megszokott „földi” körülmények között készültek – több kiállítás is nyílt már különböző városokban. A rendkívül érdekes és humoros epizódokban gazdag előadás közben ezekben különös fotókban gyönyörködhettek a megjelentek.

A nyugalmazott altábornagy úr kedvenc gépe a MiG 21 volt, és kedvenc költője, Radnóti soraival érzékeltette a repülés iránti szenvedélyét.
„Ha fönn vagyok, lejönnék!
S lenn újra szállni vágyom,
nincs nékem már helyem e nékem gyúrt világon.
S a gépet is, tudom jól, túlzottan megszerettem,
igaz, de egy ütemre fájunk fönn mind a ketten.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!