Verses-zenés űrutazás Sirokai Mátyással


2015-04-17 20:40:07  | cikk: pgya  | 


Verses-zenés űrutazás Sirokai Mátyással főképe
Sirokai Mátyás, pápai származású zenész-költő volt a vendége a Kortárs-Társas irodalmi találkozásnak a múlt héten. A Türr István Gimnázium diákjainak beszélt költészetről, zenéről egy rendhagyó irodalomóra keretében. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) a programsorozatának a célja a fiatalok megszólítása, illetve az, hogy az irodalmi alkotások szerzőivel ne csak a tankönyvek oldalain találkozzanak, lehetőséget adva az általános és középiskolásoknak, hogy kortárs írókat ismerjenek személyesen – tudtuk meg Schmidt Orsolyától, a JMSZK művelődésszervezőjétől. A költővel dr. Hodásziné Pingitzer Andrea, a gimnázium tanárnője beszélgetett.
Sirokai Mátyás Tapolcán született, de általános iskolai tanulmányait már városunkban kezdte, majd Győrben folytatta tanulmányait a zeneművészeti szakközépiskolában, majd a zeneakadémián diplomázott. Az irodalommal mindig jó barátságban volt, ma már mindkét művészeti ágat magas fokon műveli. 2008-ban jelent meg Pohárutca című kötete, 2013-ban A beat tanúinak könyve, amely meghozta számára az ismertséget irodalmi körökben. A második kötet folytatásának tekinthető A káprázatbeliekhez című műve, mely idén jött ki a nyomdából. Sirokai Mátyás elmondta, hogy nem a zene miatt fordult a költészet felé, a versírás, a költészet szeretete szerinte egyéni affinitás kérdése.
- Volt egy olyan praktikus oka is, hogy a zenélés mellett kevés időm volt olvasni, ezért általában egy-egy verset olvastam el, amely nem kerül sok időbe, mégis mély nyomokat hagy az ember lelkében – nyilatkozta az ifjú költő az olvasás szükségszerűségéről.
A zenész-költő nem csak beszélt a diákoknak a verselés és zene kapcsolatáról, hanem fel is olvasott néhány művét A beat tanúinak könyvéből dob kísérettel. Hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy ars poeticája nincs, vagyis nagyon sok van, de legfontosabbnak az utazást, a képzeletbeli barangolást tartja a költészet forrásának. Harmadik könyvével ezt már odáig sikerült Sirotai Mátyásnak fejleszteni, hogy űrutazásra vállalkozott.
A Kortárs-Társas irodalmi találkozásokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, ennek keretében négy író-költővel ismerkedhettek meg személyesen Pápa kisebb és nagyobb diákjai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!