Vígjáték a kastélyban


2015-04-19 23:20:16  | cikk: pgya  | 


Vígjáték a kastélyban  főképe
Az S.K. Társulat előadásában Molnár Ferenc darabját láthatták két felvonásban vasárnap este a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színpadán a Vajda-bérletes drámakedvelők. A nem könnyű darabot, amely az évtizedek során megért sikeressége miatt kihívást jelent mind a rendezőknek, mind a színészeknek, M. Varga Vera rendezte. A közönség elismerő reakciója alapján sikerült is megugrania a lécet a társulatnak.

Az S.K. Társulat tagjai 2011-ben döntöttek úgy, hogy színházat hoznak létre a városban. Nem akartak többet, csak szórakoztatni, és bemutatták Neil Simon Pletyka című darabját 2012 tavaszán. A sikerre való tekintettel aztán újabb vígjátékokat tanultak be az amatőr színészek, akik között van újságíró, banki tanácsadó, irodavezető, tréner, tanárnő, áruátvevő is.

A pápai színházlátogató már tudja, hogy a társulatban ugyan nem színművészeti főiskolát végzettek játszanak, mégis egy nívós előadásra számíthatnak az előző évek bemutatott produkciói alapján, mint amilyen a Szentivánéji álom, a Négyen éjfélkor vagy a Black Comedy voltak.

Molnár Ferenc drámaírói tevékenységének egyik csúcspontját jelentette a Játék a kastélyban című anekdota, mely 1926-ban jelent meg először. A történet annyira semmitmondó, hogy már az mosolyt fakaszt a néző arcára.
Három öltönyös úr, bizonyos Turai (Szabó Szilárd)  és Gál (Csukárdi Sándor) a befutott híres librettoszerzők, valamint ifjú felfedezettjük Ádám (Pozsgai Balázs), a tehetséges zeneszerző vendégségbe érkeznek egy olasz kastélyba, az éjszaka közepén. Tervük az volt, hogy meglepik új, közös operettjük primadonnáját, Annie-t (Szabó Erika), aki nem mellesleg Ádám menyasszonya. Ahogy azt a komédiákban megszokhattuk, hiba csúszott a számításba, ugyanis a szomszéd szobába az éjszaka közepén Annie nem egyedül érkezett, hanem a régi szerelem tüzét felszítani igyekvő ünnepelt színész és sarmör, Almády (Nagy Imre) társaságában. A rejtett ajtón keresztül végighallgatott beszéd roppant kínos és lebuktató. A vőlegény depresszióba esve indul nyugovóra. Turai, mint jó barát a hajnali órákban megír egy egyfelvonásos darabot, és rábeszéli a Annie-t és Almádyt, hogy a békesség érdekében játsszák el másnap este a kastély rendezvényén.
A próbán már ott van Gál és Ádám is, akik meglepődve tapasztalják, hogy a színdarab soraiban szóról szóra felcsendül az éjszaka hallott párbeszéd. Természetesen Turai nem kis munkájába került, hogy az ajtón keresztül kihallgatott diskurzust valami színdarab-félébe csomagolja, az elhangzott pajzán szavakat pedig beillessze művébe, ám fáradozását siker koronázza. Ádám megnyugszik, hogy menyasszonya az éjszaka csak színdarabot próbált Almádyval.
A szerelmesek egymáséi lesznek, senki nem lesz öngyilkos, sőt, a friss operett kottája is megmenekült.
A két mellékszereplő, a lakáj (Janus Norbert) és a titkár (Szabó József) is remekül oldja meg feladatát.
A díszlet is éppen olyan volt vasárnap este, ahogy azt csak profi színházaktól szokhattuk meg.
Valódi kikapcsolódást jelentett ez a könnyed Molnár Ferenc klasszikus, és az est folyamán bebizonyosodott, hogy amatőrök is tudnak profiként játszani.

Képek:

Szereplők:
Turai................................................Szabó Szilárd
Gál..................................................Csukárdi Sándor m.v.
Ádám...............................................Pozsgai Balázs
Annie...............................................Szabó Erika
Almády.............................................Nagy Imre
Lakáj...............................................Janus Norbert m.v.
Titkár...............................................Szabó József

Díszlet: Szabó József, Fleck Krisztina
Rendezte: M. Varga Vera

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!