Ötéves a DK helyi szervezte - Dr. Vitányi Iván volt a vendég


2015-04-19 08:54:46  | cikk: Babos Petra  | 


Ötéves a DK helyi szervezte - Dr. Vitányi Iván volt a vendég főképe
Dr. Vitányi Iván tiszteletbeli elnök volt a vendége a Demokratikus Koalíció szombat délutáni összejövetelének, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermének klubszobája adott otthont. Az összejövetel előtt Vitányi Iván és Kerecsényi Zoltán, választókerületi elnök, önkormányzati képviselő koszorút helyezett el a vasútállomás bejáratánál lévő holokauszt emléktáblánál.

Kerecsényi Zoltán a találkozó elején örömét fejezte ki, hogy három év után ismét ellátogatott városunkba  a magyar baloldal-demokratikus ellenzéki oldal „nagypapája”-„dédpapája”, dr. Vitányi Iván.
- Bátor, küzdelmes öt esztendő áll mögöttünk a DK megszervezése – előbb a DK nevű platform, majd a DK-párt -, életre hívása óta. Köszönöm ezúton is Ivánnak, hogy ebben a tényleg sok, kemény küzdelemmel járó években vigyázó szemét ide, Pápára is vetette – mondta a választókerületi elnök és átadta dr. Vitányi Ivánnak közelgő 90. születésnapja alkalmából a DK Pápa és Vidéke Szervezete „tiszteletbeli tagja” emlékplakettet.

Dr. Vitányi Iván örömmel vette a meghívást, úgy érezte, szinte népművelőként jött vissza a színház épületébe. Mint mondta, egy igazi demokráciát, igazi szocializmust kívánt építeni, amibe beletartozott a kultúra is, hogy az mindenkié legyen . A falvakban és városokban legyen egy hely, ahol megvitatják dolgaikat, tudjanak színházba járni, kiállításokat nézni. A mai magyar politika nagy hiánya, hogy nem gondol a nép kultúrájára – hangsúlyozta a tiszteletbeli-örökös elnök.

Dr. Vitányi Iván „A küszöbember- Életem történetei Horthytól Orbánig” című kötetének bemutatója kapcsán beszélt a könyv keletkezéséről, egyéb kérdésekről.
- A könyvet beszédes történetek formájában írtam meg. Én a cigányzene és a magyarnóta idejében éltem és mikor a sárospataki zenetanárom azt mondta, hallgassuk meg Bartók: Régi magyar táncok című darabját, akkor ért a felismerés, a magyarnóta nem az a „nyávogós” dolog, amit én gondolok, hanem ebben küzdelem van és lehetőség.

Elmondása szerint a jelen politika nem megy jó irányba, hiszen a Magyar Nemzet tragédiája az, hogy soha semmiben nem mi döntöttünk. Hiszen nem mi döntöttünk 1849-ben, 1920-ban, 1945-ben és 1990-ben sem.
A rendezvényen szó esett a múlt hétvégi időközi választásról, a szélsőjobboldal előretöréséről és a jelenlegi politikai helyzetről.
- Különös helyzet állt elő. 2010-ben nem a külföldiek erőltették az új diktatúrát, hanem a magyar nép választott új diktatúrát, önkényuralmat. De mi választottuk. Ez egy óriási lehetőség, hogy mi választhatjuk a demokráciát, de a helyzet cseppfolyóssá vált. Hiszen az a rendszer, ami két évvel ezelőtt úgy érezte, hogy biztonságban ül a hatalomban, egyre bizonytalanabbá válik. Ebben a cseppfolyós állapotban megerősödik a szélsőjobb. A történelmet nem lehet előre megjósolni, de rajtunk múlik, hogy összeszedjük-e magunkat és megtaláljuk egymást, s egymást segítjük-e. Meg kell tanulnunk, hogyan akarunk demokráciát, ha hatalomra kerülünk – fogalmazott a DK vendége.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!